Poliisi: Tilausansat yleistyneet verkossa – yksinkertainen nyrkkisääntö pelastaa monelta ongelmalta

Keskusrikospoliisin Tero Toivonen kertoo, miten yleinen huijaus tehdään.

Keskusrikospoliisin Tero Toivonen kävi yhden tilausansan läpi. Kävi ilmi, että kasvorasvaa saa kokeilla ilmaiseksi, mutta purkkia ei saa avata.

1.2.2016 18:05

Keskusrikospoliisissa työskentelevä rikosylikonstaapeli Tero Toivonen kertoo Ilta-Sanomille, että epäiltyjen maksuvälinepetosten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

Vuonna 2014 ilmoituksia kirjattiin poliisille noin 8000 kappaletta, kun taas vuonna 2015 määrä oli noussut 11 000:een. Vuonna 2007 vastaava luku oli 4000.

– Siinä on kyllä merkittävää nousua. 3000 tapausta enemmän aiheuttaa, kun koneisto on muutenkin täydellä kapasiteetilla käynnissä, varmasti lisää haasteita poliisille, Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan maksuvälineet muuttuvat koko ajan: nykyisin niitä ovat jo maksukorttien lisäksi myös mobiililaitteet. Maksuvälinepetos on siis tavallaan teknologian väärinkäyttöä ja systeemin manipulointia. Kun tekniikka muuttuu, niin myös rikokset muuttuvat.

Heikko kohta on huolimaton maksuvälineen käyttäjä.

– Ihmiset ovat menneet tietoverkkoihin ja vieneet koko elämänsä mukanaan. Rikolliset ovat menneet perässä. Jopa 80 prosenttia maksuvälinepetoksista tapahtuu tietoverkoissa, ei fyysisessä maailmassa.

Huolimatonta kortinkäyttöä

Rikosylikonstaapeli Toivosen mukaan ongelmia syntyy, kun ihmiset antavat itse korttinumeronsa huolimattomasti erilaisiin nettipalveluihin.

Niin sanotut tilausansat ovat yleistyneet viime syksynä voimakkaasti.

– Niissä luvataan halvalla jokin älypuhelin tai kasvorasvapurkki. Asiakkaat eivät lue käyttöehtoja ja laittavat sinne luottokorttinumeronsa. Käyttöehdot lukemalla huomaisi, että siinä syntyy pysyvä jäsenyys johonkin tilausjärjestelmään, Toivonen selittää.

Tero Toivonen kävi yhden tilausansan läpi. Kävi ilmi, että kasvorasvaa saa kokeilla ilmaiseksi, mutta purkkia ei saa avata.

– Kun Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa eteen pompsahtaa kaverin jakama mainos, että täältä saa iPhonen eurolla, niin ihmiset eivät kiireessään lue ehtoja tai eivät ymmärrä lukemaansa. Kas kummaa, syntyy siviilioikeudellinen sopimus, jossa ihminen on suostunut siihen, että hänen luottokorttiaan veloitetaan kuukausittain, Toivonen jatkaa.

Yksinkertainen nyrkkisääntö

Rikosylikonstaapeli ohjeistaa, että tilausansaan vajoamista voi välttää helpolla konstilla. Jos ei jaksa lukea monen sivun pituisia, munkkilatinan kaltaisia ohjeita, ohjeita tai jos ei ymmärrä niitä, tilausta ei kannata tehdä.

– Se on sopimusasia. Jos et jaksa lukea sopimusta, älä allekirjoita, hän tiivistää.

 Jos et jaksa lukea sopimusta, älä allekirjoita

Poliisi tutkii sataa tapausta

Ilta-Sanomat uutisoi tammikuussa epäillyistä maksukorttipetoksista, joissa yli sata suomalaista ilmoitti luvattomia maksutapahtumia tulleen sen jälkeen, kun he tekivät varauksen Hotels.comiin.

– Joku kertoo, että korttia on käytetty vain hotels.comin palvelussa. Toinen kertoo, että korttia on käytetty myös muissa palveluissa, rikosylikomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta kertoi tuolloin.

Nyt Timo Piiroinen kertoo, että asiasta on keskusteltu hotels.comin kanssa. Lisäksi epäillyt maksuvälinepetokset ovat tutkinnassa eri poliisilaitoksilla.

– Olemme keskustelleet palvelun kanssa ja asia on pitkälti siinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?