Kotimaa

Veli uhkasi tappaa siskonsa kunniasyistä – hovioikeus hylkäsi syytteen

Julkaistu:

Oikeudenkäynti
Siskonsa puukottamisesta, ampumisesta, nälkään näännyttämisestä, syömisestä ja hautaamisesta tekstiviesteihinsä kirjoittanut veli ei hovioikeuden mukaan valmistellut sisareensa kohdistunutta henkeen tai terveyteen kohdistunutta rikosta.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime kesäkuussa 20-vuotiaan veljen 16-vuotiaan sisarensa tappamisen valmistelusta ja sisareen kohdistuneesta pahoinpitelystä kahden vuoden ja yhden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden mukaan irakilaismies suunnitteli siskonsa surmaamista useilla eri tavoilla huhtikuussa 2015. Käräjäoikeuden mukaan teon pääasiallisena vaikuttimena oli halu palauttaa perheen maine ja kunnia, koska sisko ei ollut noudattanut perheen kulttuuria ja uskonnon mukaisia perinteitä. Käräjäoikeuden mukaan veljellä oli vakaa surmaamispyrkimys.

Helsingin hovioikeus hylkäsi tänään veljen syytteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja tuomitsi veljen ainoastaan siskonsa pahoinpitelystä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Mies tuomittiin myös valvontaan yhden vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi.

Hovioikeus: Veli ei valmistellut siskoonsa kohdistunutta rikosta

Hovioikeuden mukaan siskonsa puukottamisesta, ampumisesta, nälkään näännyttämisestä, syömisestä, hautaamisesta ja toisaalta hiusten leikkaamisesta ja kasvojen tärvelemisestä viestitellyt veli ei valmistellut siskoonsa kohdistunutta rikosta. Hovioikeuden mukaan laki edellyttää konkreettista, ainakin jollakin tavoin yksilöityä tekoa. Pelkästään yleinen valmius tarpeen tullen tehdä lainkohdassa mainittu rikos ei riitä. Lisäksi hovioikeuden mukaan pelkkiä pahoja ajatuksia ei voida kriminalisoida, vaan suunnitelmalta vaaditaan yksityiskohtaisuutta, jotta rikos täyttyisi.

Hovioikeuden mukaan veljen viestien perusteella tappouhkaukset kohdistuivat siskoon. Kohde oli siten rajattu. Tekoajankohtakin oli jollakin tavoin määritelty. Veli kertoi viesteissään mm. kuinka aikoi puukottaa siskonsa, kun näkee tämän. Samoin veli uhkasi ampua siskonsa, kun näkee tämän. Viesteistä pystyi päättelemään, että veli suunnitteli surmaavansa siskonsa tilaisuuden tullen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mä poltan hänet enkä vain tapa”, veli viestitti.

Viesteissä veli kertoi myös jo ostaneensa aseen. Kotietsinnässä asetta ei löytynyt eikä veljellä ole näytetty sellaista olleen. Useita surmaamistapoja luetellut veli ei hovioikeuden mukaan kuitenkaan päätynyt mihinkään tiettyyn surmaamistapaan.

”Tämän perusteella hovioikeus katsoo mahdollisen suunnitelman jääneen toteuttamistavan osalta merkittävältä osaltaan puutteelliseksi.”

Arveli saavansa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen

Hovioikeuden mukaan veljen ei ole näytetty suunnitelleen sisarensa surmaamista siten, että suunnitelma olisi luonut edellytykset ja ollut välttämätön rikoksen toteuttamiselle. Veli arveli viesteissään mm. joutuvansa vankilaan teostaan kuudeksi vuodeksi, mistä hän kärsisi kolme vuotta ja lähtisi sitten pois Suomesta. Tämä viesti osoitti hovioikeuden mukaan lähinnä veljen ”valmiutta tehdä mainittu teko”.

Hovioikeuden mukaan veljen toiminta ei täyttänyt lain tarkoittamaa yksityiskohtaista suunnitelmaa sisaren surmaamisesta. Hovioikeuden mukaan kyse oli lähinnä veljen ”valmiudesta tarpeen tullen surmata sisarensa, mikä valmius ei lain esitöiden mukaan vielä täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tunnusmerkistöä.”

Veli kertoi lähettäneensä viestejä kiihdyksissä ja pikaistuksissa. Veljen mukaan hänen tarkoituksena ei ollut surmata sisartaan.

Hovioikeus piti ”moitittavana menettelynä” sitä, että veli usean päivän ajan siskonsa tieten uhkasi surmata tämän. ”Se ei kuitenkaan täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistöä.” Näin perustellen hovioikeus hylkäsi syytteen.

Veli myönsi siskon pahoinpitelyn

Käräjäoikeus katsoi, että veli olisi laatinut suunnitelman tytön surmaamisesta yhdessä Irakissa asuvan perheen isän kanssa. Isää ei ole kuultu asiassa. Hovioikeuden mukaan tällaisesta sopimisesta ei ollut näyttöä.

Veli myönsi pahoinpidelleensä sisartaan lyömällä avokämmenellä, potkimalla jalkoihin ja tarttumalla hiuksista, jos sisko ei totellut häntä.

Tappouhkaukset alkoivat, kun sisko ei palannut kotiin. Hänestä tehtiin katoamisilmoitus. Veli alkoi lähetellä useille ihmisille viestejä, joissa hän uhkasi surmata sisarensa. Veli kertoi jopa poliisille siskonsa pilanneen suvun maineen ja kunnian ja sanoi tappavansa siskonsa. Veli sanoi myös poliisille, että jos siskolle tapahtuu jotain, hän on tehnyt sen.

Toiselle poliisille veli sanoi, ettei häntä haittaisi vaikka saisi teostaan tuomion eikä hän välittänyt Suomen laista.

Veli löysi siskon muutamia päiviä katoamisen jälkeen Vuosaaren McDonald’s-ravintolasta. Sisarukset tapasivat metroaseman lähellä. Todistajan mukaan veli yritti lyödä siskoaan, mutta se estettiin. Poliisi toimitti tuolloin tytön sosiaaliviranomaisten luo, koska tyttö pelkäsi mennä kotiinsa.

Oikeudessa veli sanoi katuvansa puheitaan ja rakastavansa sisartaan.