Marketta sai ABC-tankkausreissun jälkeen ikävän puhelun – poliisi tutkii skimmausepäilyjä Pieksämäellä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Marketta sai ABC-tankkausreissun jälkeen ikävän puhelun – poliisi tutkii skimmausepäilyjä Pieksämäellä

Julkaistu: 7.2.2016 18:49

Poliisille on tehty Pieksämäellä ilmoituksia epäillystä pankkikorttien kopioinnista. Paikkakunnalla asuva nainen kertoo IS:lle, että hänen kortillaan tehtiin tällä viikolla outoja ostoksia.

Marketta Putkonen kertoo saaneensa keskiviikkona pankiltaan puhelun, jossa kyseltiin hänen pankkikortillaan tehdyistä oudoista ostoista. Kortilta veloitetut verkko-ostokset eivät kuulostaneet tutuilta.

– Kortillani oli tehty nettiostoja noin sadalla eurolla, ja yrityksiä oli ollut yön aikana enemmänkin, Putkonen kertoo Ilta-Sanomille puhelun sisällöstä.

Putkonen arveli, että kortin tiedot olivat joutuneet vääriin käsiin. Hän kertoo keskustelleensa asiasta tuttavapiirissään ja kuulleensa, että noin kymmenkunta paikallista tuttavaa oli lähipäivinä menettänyt rahojaan samalla tavalla.

Tarinoitaan vertailtuaan pieksämäkiset alkoivat epäillä, että tapahtumien alkulähde olisi paikallisen ABC-huoltoaseman maksuautomaatti. Putkonen tankkasi asemalla viime viikolla ja kuuli oudoista nostoista keskiviikkona, mutta muiden kokemukset ovat hänen mukaansa tuoreempia.

– Se tankki näyttäisi yhdistävän jollain tavoin kaikkia.

Putkonen itse ei huomannut huoltoasemalla käydessään, että maksuautomaatissa olisi ollut mitään epäilyttävää.

– Kukaan muukaan ei ole huomannut tankatessaan mitään erikoista, hän kertoo.

Poliisi tutkii ilmoituksia

Itä-Suomen poliisi on sunnuntaina saanut hätäkeskuksen kautta kaksi ilmoitusta epäillyistä skimmaustapauksista. Poliisipartio tarkasti sunnuntaina peukaloiduksi epäillyn maksuautomaatin. Automaatista ei ainakaan tuolloin löytynyt kopiointilaitetta.

– Poliisipartio on käynyt paikalla tarkistamassa automaatin. Silloin koneessa ei ole enää ollut kiinni kopiointilaitetta, kertoo ylikonstaapeli Teemu Moilanen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa myös poliisin sähköiseen rikosilmoitusjärjestelmään on voinut tulla ilmoituksia, jotka eivät vielä näy järjestelmässä. Tapauksesta Ilta-Sanomille kertonut Marketta Putkonen sanoo tehneensä sunnuntaina sähköisen rikosilmoituksen.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä maksuvälinepetoksena. Ylikonstaapeli Moilasen mukaan kopiointia epäilevien kannattaa kuolettaa maksukorttinsa välittömästi.

– Kortti kannattaa peruuttaa heti kun havaitsee ylimääräisiä nostoja sellaisista paikoista, joissa ei itse ole ollut, Moilanen muistuttaa.

Kopioitujen korttien tiedot päätyvät tyypillisesti ulkomaille. Ilta-Sanomat kertoi joulukuussa, kuinka skimmauslaitteen voi koettaa tunnistaa pankkiautomaatista. Asiasta kerrotaan myös yllä olevalla videolla.