Rasmus, Asmo

Kotimaa

60 vuotta Porkkalan palauttamisesta Suomelle – ”Vain perunakellari oli jäljellä”

Julkaistu:

Historia
Suuri päivä koitti 26.1.1956. Sotilastukikohdaksi vuokratun Porkkalan yllättävä palautus osui kylmän sodan lyhyeen suojakauteen. Se oli ilonaihe tuhansille sieltä lähteneille.
Suku oli kokoontunut maanviljelijä Hannes Bergmanin 70-vuotissyntymäpäiville Pernajan Malminkartanoon lauantaina 17. syyskuuta 1955. Juhlat saivat pian odottamattoman käänteen.

– Joku kertoi kuulleensa radiosta, että Porkkala palautetaan Suomelle. Siitä alkoivat aivan uudet juhlat, sukulaiset nousivat pöydälle tanssimaan, pojanpoika Henry Bergman,65, muistelee kotonaan Degerbyssä.


Talo on entisellä Porkkalan vuokra-alueella sen länsilaidalla. Matkaa lähimmille Neuvostoliiton sotilaiden Suomen-vastaiselle rajalle rakentamille bunkkereille on pari kilometriä. Ne muistuttavat yhä 12 vuoden ajanjaksosta, jolloin Suomen alueella aivan pääkaupungin kyljessä oli vieraan valtion vahva sotilastukikohta, kuin pistooli osoittamassa maan sydämeen, 20 kilometrin päässä olevaan Helsinkiin.

Osoitus rauhantahdosta

Evakkona itäiselle Uudellemaalle siirtynyt Hannes Bergman oli jo heittänyt toivon, että näkisi kotinsa Degerbyssä. Välirauhansopimuksessa syksyllä 1944 Neuvostoliitto oli ilmoittanut vuokraavansa noin 1 000 neliökilometrin alueen Porkkalanniemen vaiheilta sotilastukikohdaksi 50 vuodeksi. Jos hän mielisi nähdä kotinsa 1994, pitäisi elää 108-vuotiaaksi. Ei vaikuttanut kovin todennäköiseltä. Hänen pojallaan Nils Bergmannilla, 32, oli sentään jotain toivoa.


Jossain etäällä maailmanpolitikan kulisseissa palaset alkoivat vähä vähältä loksahdella Porkkalan asukkaiden kannalta edullisiin asemiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Heinäkuussa 1955 maailmansodan voittajavaltiot kokoontuivat Geneveen.

Suurvaltakonferenssin tarkoituksena oli liennyttää kylmään sotaan ajautuneen idän ja lännen välejä. Kokous ajautui nopeasti umpikujaan. Se oli päättymässä umpikujaan, kun neljäntenä päivänä asialistalle nousivat sotilastukikohdat ja niiden sulkeminen.

Neuvostoliitolla oli tuoda neuvotteluihin hyvä valtti – Porkkala. Leningradin turvaksi haluttu tukikohta oli sotilastekniikan kehittymisen vuoksi käymässä Neuvostoliitolle tarpeettomaksi. Siitä luopuminen oli mahdollista.

Porkkalan hylkäämisen puolesta puhuivat myös säästösyyt. Suomessa olevien 20 000 sotilaan ja siviilin huoltaminen tulivat Neuvostoliitolle kalliiksi tukikohdan tarjoamaan turvallisuushyötyyn nähden.

Myös poliittinen puoli painoi vaakakupissa. Antamalla Porkkalan Suomelle Neuvostoliitto saattoi osoittaa rauhantahtoisuuttaan. Suomelta Porkkalan palauttamisesta pyydetty hinta oli YYA-sopimuksen jatkaminen 20 vuodella. Siihen oli helppo suostua.

Syyskuussa presidentti Juho Kusti Paasikivi matkusti Moskovaan kuulemaan uutisen Porkkalan palauttamisesta. Tapaus herätti suurta mielenkiintoa myös kansainvälisesti, koska se heijasti suurvaltojen lähentymistä. Porkkalaan virtasi satoja lehtimiehiä eri puolilta maailmaa.

”Vain perunakellari oli jäljellä”

Suuri päivä oli 26. tammikuuta 1956. Porkkalan luovutusasiakirja kirjoitettiin Neuvostoliiton suurlähetystössä klo 13. Iltapäivällä kello 15 rajapuomit nousivat ja uudet varusteet saanut rajakoulu marssi ensimmäisenä Porkkalaan. Siviileillä ei ollut vielä asiaa alueelle, jonka turvallisuus miinoitteiden ja räjähtämättömien ammusten varalta piti ensin tarkistaa.

Helmikuun alussa Porkkala avautui sen entisille asukkaille. Itäiselle Uudellemaalle Myrskylään ja Pernajaan siirtynyt Bergmannin perhe oli yksi paluuretkelle lähteneistä perheistä. Hannes Bergman lähti suurin toivein etsimään kotiaan.


– Hän lähti degerbyläisten ensijoukon kanssa hiihtämään kylään. Perillä selvisi, että hänen kotiaan ei enää ollut. Kaikki tilan 19 rakennusta olivat poissa, vain perunakellari oli jäljellä, Henry Bergman kertoo.

Venäläiset olivat siirtäneet rakennukset ties minne. Lehtikuvaaja otti kuvan Hannes Bergmanista, kun hän oli tulossa kotinsa raunioilta. Kasvoilta kuvastuu pettymys.

”Äiti itki koko ajomatkan”

Henry Bergmanin isä Nils Bergman oli ehtinyt Myrskylän-evakkovuosillaan mennä naimisiin ja saada kaksi lasta. Nyt hän halusi palata takaisin synnyinseudulle Degerbyhyn.

– Äiti vastusti ajatusta kovasti. Mutta isä halusi takaisin.

Syksyllä perhe lähti paluumuuttomatkalle. Bergmannin perheellä oli DAF-merkkinen kuorma-auto. Sen ahtaaseen ohjaamoon istuivat isä, äiti, kaksi lasta ja kissa.

– Äiti itki koko ajomatkan Myrskylästä Degerbyhyn. Hän sanoi, että ei sinne surkeuteen voi muuttaa.

Surkeaahan se oli. Perhe oli saanut väliaikaiseksi asunnoksi pikkumökin, jossa oli huone ja keittiö. Ei sähköä, ei WC:tä, ei juoksevaa vettä.

Mutta 8-vuotiaalle pojalle kyse oli seikkailusta.

– Minulle ensipäivistä Degerbyssä jäi mieleen kaikkien rakennusten sininen väri. Ja se kaikissa rakennuksissa leijunut haju.

Tuoksun arveltiin olevan muheva sekoitus venäläistä neilikkasaippuaa, mahorkkaa, valkosipulia ja hapankaalia.

Venäläisten jälkeensä jättämiä kulkukoiria ja kissoja oli yritetty lopettaa jo ennen asukkaiden päästämistä alueelle, mutta silti niitä oli vielä runsaasti jäljellä.

”Tänne minä kuulun”

Kevät 1956 oli toivoa täynnä. Bergmannit kävivät toukotöihin. Pellot olivat surkeassa kunnossa, vesakoituneet, ojat ummessa. Mutta niin vain 70 hehtaaria saatiin kylvettyä. Seuraavana vuonna vanhan talon paikalle kohosi uusi ja elämä asettui uomiinsa. Vastahakoisesti palautetulle vuokra-alueelle muuttanut Henry Bergmanin äiti kotoutui myös vähä vähältä hänelle outoon Degerbyhyn.

– Tämä on minun ja sukuni kotiseutu. Tänne minä kuulun, Harry Bergman sanoo.

”Porkkalan palautuksessa oli onnea”

– Porkkalan palautus oli monessa suhteessa onnekas tapahtuma, sanoo vuokra-alueen kotiseutuhistoriaan perehtynyt degerbyläinen Lena Selen.

Selen ja Berndt Gottberg ovat Dergerbyn kyläyhdistyksen ylläpitämän Porkkalan vuokra-ajan historiaan keskittyneen museon hoitajia.


Gottbergin mukaan Porkkalan palauttamiselle avautui lyhyt historiallinen mahdollisuus välittömästi ”Geneven hengen” lämmittämässä kylmän sodan ajassa.

– Vain muutama kuukausi Porkkalan palauttamisen jälkeen suurvaltojen välit jälleen kiristyivät. Syksyllä 1956 tapahtui Unkarin kansannousu ja Neuvostoliiton ulkopolitiikka jyrkkeni.

Lena Selen on tavannut museossa paljon Porkkalan alueella asuneita tai syntyneitä ihmisiä, joilla on vahva tunneside seutuun.

– Monet vierailijat näyttävät ylpeänä passia, johon syntymäpaikaksi on merkitty Porkkala-Udd. Tarinoissa toistuu kertomus, miten ihana alue Porkkala oli.

Jos Porkkalan palautuksen mahdollistanut aikaikkuna 1950-luvun puolivälissä olisi sulkeutunut, alueen vuokra-aika olisi voinut jatkua vuosikymmeniä, kenties Neuvostoliiton romahtamiseen 1991 saakka.

– Suomen alueelle olisi voinut syntyä merkittävä venäläisvähemmistö hieman kuten Itä-Ukrainassa. Ainakin Porkkala olisi tullut venäläisille paljon tärkeämmäksi alueeksi kuin nyt, Selen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jääkiekkoilijoille tuli outoja oireita Ylikainuussa – onko taustalla Kanadassa kolmen kuolemaan johtunut syy?

  2. 2

   Yle yllätti – näyttää ilmaiseksi Valioliigaa, NHL:ää ja muita huippuliigoja!

  3. 3

   Esikoistaan odottava rouva Jenni Haukio astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa vauvauutisen jälkeen

  4. 4

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  5. 5

   Hääparin päät menivät pyörälle – kesken juhlan tapahtui jotakin täysin odottamatonta: ”Sopiiko, että tulemme kuokkavieraiksi?”

  6. 6

   Lönnrotinkadun yliajo: Kuolonuhri raahautui satoja metrejä auton mukana

  7. 7

   Varusmies marssi viikonloppuna uusnatsien riveissä sotilaspuvussa – Pääesikunta selvittää tapausta

  8. 8

   Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille

  9. 9

   Pelasimme peliä, josta internet puhuu – se on pelottava, koska se voi olla pian totta

  10. 10

   Näin vaihdat talvirenkaat kotona – muista tärkeä 100 kilometrin sääntö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  6. 6

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  7. 7

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  8. 8

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  9. 9

   Näyttelijä Melissa Bellin, 44, kuppikoko on K – avautuu vaikeuksista: ”Rinnoistani on tullut ongelma”

  10. 10

   Laitilalaismies lähetti itselleen kirjeen tekaistulla ”postimerkillä” – Mainoslehtisestä leikattu pizzan kuva meni Postilta läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. 6

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  7. 7

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  8. 8

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  9. 9

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  10. 10

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jääkiekkoilijoille tuli outoja oireita Ylikainuussa – onko taustalla Kanadassa kolmen kuolemaan johtunut syy?

  2. 2

   Yle yllätti – näyttää ilmaiseksi Valioliigaa, NHL:ää ja muita huippuliigoja!

  3. 3

   Esikoistaan odottava rouva Jenni Haukio astui julkisuuteen ensimmäistä kertaa vauvauutisen jälkeen

  4. 4

   Muistatko tosi-tv-tähti Supermarjon? Marjo Niittyviita kertoo nyt, miksi hän katosi yllättäen julkisuudesta

  5. 5

   Hääparin päät menivät pyörälle – kesken juhlan tapahtui jotakin täysin odottamatonta: ”Sopiiko, että tulemme kuokkavieraiksi?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  2. 2

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  3. 3

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  4. 4

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  5. 5

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  4. 4

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. Näytä lisää