Ruotuväki julkaisi vaikean piilokuvan: Löydätkö metsästä suomalaiset tarkka-ampujat?

Ruotu-erikoislehdessä julkaistu keskiaukeaman kuva osoittaa, miten puolustusvoimien tarkka-ampuja sulautuu maastoon.

Tästä kuvasta tarkkanäköinen voi löytää kolme tarkka-ampujaparia.

21.1.2016 17:00

Talvisodan aikaan suomalaiset tarkka-ampujat herättivät kauhua neuvostoarmeijan sotilaissa. Hyvin maastoutuneiden ja tarkkajyväisten Suomen tarkka-ampujien arveltiin ampuvan puista. Venäläiset käyttivät heistä nimitystä ”käki”.

Maastoutuminen on tarkka-ampujan tärkeimpiä ominaisuuksia. Kiipeily puihin ei niihin lukeudu – ja sitä paitsi puussa olisi vaikea saada hyvää ampuma-asentoa. Käden ja tuen täytyy olla vakaat. Kaikista tärkein ominaisuus on rauhallisuus.

Talvisodassa Kollaanjoella tarkka-ampujana toiminut Simo Häyhä oli maastoutumisen mestari. Tarkka-ampujan sijainti ei saa paljastua edes laukausten yhteydessä. Häyhällä oli tapana jäädyttää kaivamansa lumikuopan reunat, jotta lumi ei pöllähtäisi ammuttaessa. Hän laittoi suuhunsa myös lumipaakun, jotta hengityksen höyry ei paljastaisi sijaintia.

Tarkka-ampujalla on aina vierellään tähystäjä, joka ilmoittaa kohteet ja kertoo, mihin luoti osui. Ruotuväen vuoden 2016 Ruotu-erikoislehdessä ilmestyneestä kuvasta voit löytää kolme tarkka-ampujaparia.

Tästä kuvasta voit löytää kolme tarkka-ampujaparia.

Kun ammutaan pitkien matkojen päähän, on otettava huomioon myös olosuhteet: tuuli vaikuttaa luodin lentorataan. Lisäksi kivääreissä voi olla paljon yksilökohtaisia eroja. Puolustusvoimien käyttämällä Sakon valmistamalla 8,6-kaliiperisella TKIV 2000 -kiväärillä tehokkaaksi ampumaetäisyydeksi on ilmoitettu 1,3 kilometriä. Eroja kiväärien välille syntyy muun muassa käyttöiän kasvaessa.

Tarkka-ampujaryhmän varsinainen koko on kahdeksan sotilasta, jotka muodostavat yhteensä neljä tarkka-ampujaparia. Piilokuvassa pareja on kuitenkin kolme.

Mikäli et löytänyt tarkka-ampujapareja itse, tässä sijainnit paljastettuna.

Ilta-Sanomat julkaisi kuvan maastoutuneista sotilaista 26. päivä marraskuuta. Tuossa kuvassa tarkka-ampujapari on maastoutuneena heinikkoon. Mikäli et löydä alla olevasta kuvasta kahta sotilasta, voit katsoa vastauksen täältä.

Löydätkö kuvasta tarkka-ampujaparin? Tämä Ilta-Sanomien piilokuva julkaistiin ensimmäisen kerran 26.11.2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?