20 vuoden kiista Urpo Lahtisen jättiomaisuudesta – Ex-vaimo: ”Maija putsaa Urpon viimeistä paidannappia myöten”

Maija-Liisa Lahtisen ja lehtikeisari Urpo Lahtisen häät olivat lähtölaukaus yli 20 vuoden riidalle jättiomaisuudesta.

Urpo Lahtisen ex-vaimo Hymy ja poika Jeppe ovat käyneet katkeraa kiistaa Lahtisen toisen vaimon Maija-Liisan kanssa.

20.1.2016 12:35

ONKO vankeustuomiota pakoileva Maija-Liisa Lahtinen, 66, saalistaja, vai oliko hänen ja lehtikeisari Urpo Lahtisen välillä suurta rakkautta? Sitä on moni pohtinut.

Lehtikeisari Urpo Lahtisen (1931–1994) jättiomaisuuden jakamisesta syntyi draama, jollaista tuskin Shakespearekaan pystyisi keksimään, jos eläisi.

Urpo Lahtinen oli tyhjätasku maailmankiertäjä, kun hän 1950-luvulla keksi Hollannista ilmaisjakelulehden idean. Syntyi kaupunkilehti Tamperelainen.

Alku oli vaatimaton. Urpo ja Hymy-vaimo jakelivat omin käsin lehteään tamperelaisten postiluukkuihin.

Muutama vuosikymmen myöhemmin (1988) Lahtinen myi firmansa Yhtyneille Kuvalehdille. Hinta oli noin 300 miljoonaa markkaa.

Se oli mainio kauppa. Yhtyneille siirtyivät lehtien julkaisuoikeudet. Lahtisille jäivät kivitalot, Tahkovuoren hiihtokeskus sekä kirjapaino Helprint, joka myöhemmin myytiin ulkomaille runsaan 500 miljoonan markan hinnalla.

Tyhjätaskusta monimiljonääriksi päätynyt Urpo Lahtinen loi omaisuuden, jonka jakamisesta on riidelty yli 20 vuotta.

URPO taisi olla visionääri siinäkin, kun hän myi kustantamonsa. Hän perusteli myyntiä sillä, että nuoriso ei enää jaksa lukea kuin lyhyitä lauseita. Tekstiviesteistä ja twittereistä ei vielä tuolloin ollut hajuakaan.

Kustannusalalta poistuttuaan Urpo Lahtinen sähläsi monenlaisten bisnesten parissa. Yhteistä hankkeille oli se, että mistään ei tullut mitään ja rahaa paloi, mutta sitähän riitti.

Indy-kuski, nykyinen kenkätehtailija Tero Palmroth esitteli Urpolle keväällä 1990 Kalastajatorpan baaritiskillä Kauppalehden markkinointipäällikkönä työskennelleen Maija Tynellin, 12-vuotiaan tytön eronneen yksinhuoltajaäidin.

Urpo esiintyi mielellään naistenmiehenä, ehkä enemmänkin kuin oli aihetta. Kun Maija tuli Urpon elämään, muut naiset saivat poistua takavasemmalle. Muuan pitkä suhdekin sai päätepisteen.

Urpo vei Maijan loma-asunnolleen Espanjan Marbellaan ja ilmoitti, että sieltä ei palata Suomeen ennen kuin Maija on rakastunut häneen. Todistettavasti he palasivat.

Urpo Lahtinen kertoi tavanneensa elämänsä naisen, ja tämä nainen on kiinnostunut hänestä eikä hänen rahoistaan.

PERHEYSTÄVÄLLEEN Laila Halmeelle Urpo kertoi tavanneensa elämänsä naisen.

– Urpo näytti kuin ensi kertaa rakastuneelta, Laila Halme muisteli.

Onnen aika ei kestänyt kauan. Maaliskuussa 1991 Urpo sai Espanjassa aivoinfarktin ja halvautui loppuelämäkseen. Urpon sydänkin pysähtyi, mutta mies saatiin vielä elvytettyä henkiin.

Urpon sairastumisen jälkeen Maija otti ohjat käsiinsä. Urpo lennätettiin Suomeen ja hänet toimitettiin hoitoon Taysiin.

Oikeat lääkärit eivät tykänneet hyvää, kun Maija hommasi potilasta hoitamaan huippukalliin venäläisen ihmeparantajan Tsuna Davidasvilin, joka oli hoitanut muun muassa Elizabeth Tayloria, Boris Jeltsiniä ja Muhammad Alia.

Sairaalassa syntyi välikohtaus, kun virallinen vaimo Hymy Lahtinen ilmestyi Urpon vuoteen äärelle.

– Huorat ulos! Minä olen vihitty vaimo, Hymy Lahtinen julisti.

Käytännössä pariskunta oli elänyt vuosikymmeniä erossa. Virallista avioeroa ei otettu, koska omaisuuden jakaminen olisi ollut hankalaa. Järjestely ei poistanut ongelmia. Se vain siirsi niitä, ja lisäsi.

Urpo Lahtinen oli loppuaikoinaan kipujen mies ja sairauden tuttava. Sairaudet ovat koetelleet myös Maija Lahtista. Hän sairastui 1999 rintasyöpään. Syksyllä 2009 hän sai aivoinfarktin käydessään todistajana Helsingin käräjäoikeudessa.

EROPAPERIT tehtiin lopulta elokuussa 1991.

Kahden viikon kuluttua Urpo Lahtinen ja Maija Tynell vihittiin Villa Urpossa.

– Urpo oli niin sairas ettei hän tiennyt, oliko hän menossa kansakouluun vai rippikouluun, kertoi paikalla ollut.

Siinä kohdassa missä piti sanoa ”Tahdon”, Urpo Lahtisen housut tipahtivat nilkkoihin. Urpon lähin mies Pekka Paavola nosti housut ylös, ja seremonia jatkui.

Urpon ero ja uusi avioliitto oli lähtölaukaus loputtomalle riidalle jättiomaisuudesta.

Urpon ex-vaimo Hymy Lahtinen vertasi tilannetta sotaan, ja hän kertoi pitävänsä tapahtumista sotapäiväkirjaa.

Hymyn käsitys oli, että Maija putsaa Urpon viimeistä paidannappia myöten.

HYMY laittoi Maijan perään yksityisetsivän, ja vakooja oli myös Urpon graniittilinnassa Villa Urpossa. Työntekijä raportoi nuorenparin asioista Hymylle. Samaa myyräntyötä teki Urpon pitkäaikainen sihteeri.

Urpo Lahtinen allekirjoitti 1991–92 neljä testamenttimääräystä, joissa edunsaajina olivat Maija Lahtinen sekä Urpo ja Maija Lahtisen säätiö. Vastapuolen mielestä Urpo ei ollut oikeustoimikelpoinen.

– Kun Urpo sairastui, hänelle lyötiin kynä kouraan ja sanottiin, että nimi tuohon, Hymy Lahtinen kertoi IS:lle.

Maija Lahtinen johti kotimuseo Villa Urpoa, kunnes graniittilinna taideaarteineen siirtyi Jeppe Lahtisen omistukseen.

MYÖHEMMIN testamentit mitätöitiin kaikissa oikeusasteissa. Perusteena oli se, että Lahtinen oli niin sairas, ettei hän tiennyt mitä teki allekirjoittaessaan testamentit.

Jonkinlaisen käsityksen Lahtisen kunnosta saa dokumentista, jonka A-studio esitti kesällä 2008, lähes 14 vuotta Urpon kuoleman jälkeen. Miehistä voimaa ihannoinut Lahtinen oli surullinen näky.

Urpo Lahtinen kuoli lokakuussa 1994. Sen jälkeen on riidelty lähes kaikesta, jopa hautamuistomerkistä, jonka Maija tilasi omin päin Harry Kivijärveltä.

Lehtikeisarin hautapaikka on Villa Urpon tontilla. Miehensä kuoleman jälkeen Maija emännöi Villa Urpoa. Ex-vaimo Hymy ja poika Jeppe eivät päässeet käymään haudalla.

Myöhemmin asetelma kääntyi päinvastaiseksi. Urpon ja Maijan säätiö meni nurin. Jeppe Lahtinen lunasti Villa Urpon ja sen taideaarteet 4,2 miljoonalla eurolla. Nyt Maijalla ei ole asiaa Villa Urpon tontille – jos hän joskus sattuisi kotimaahan palaamaan.

Keväällä 1994 Maija Lahtinen ja Urpon asioita hoitanut ex-oikeusministeri ja Tampereen ex-kaupunginjohtaja Pekka Paavola veivät 34 miljoonaa markkaa ensin Luxemburgiin ja sieltä Sveitsiin.

Ei tuumaakaan periksi. Hymy ja Jeppe Lahtinen ovat voittaneet kaikki omaisuusriitaa koskevat oikeudenkäynnit, joita onkin riittänyt.

ISÄNSÄ kuoleman jälkeen Jeppe Lahtinen huomasi, että 34 miljoonaa puuttuu kuolinpesän varoista.

Maija Lahtinen ja Pekka Paavola pidätettiin keväällä 1998. Sellissä istuessaan Maija sai sairauskohtauksen ja hänet toimitettiin Taysiin. Vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin sairaalassa. Se tosin ei johtanut vangitsemiseen.

MAIJA Lahtisen mielestä 34 miljoonaa ovat Urpon hänelle lahjoittamia varoja. Hymy ja Jeppe Lahtisen mukaan varat kuuluvat kuolinpesälle, käytännössä Jeppe Lahtiselle.

Maija Lahtinen tuomittiin törkeästä kavalluksesta 2 vuoden 9 kuukauden vankeusrangaistukseen, ja vankilaan joutumista hän on pakoillut Sveitsissä kymmenen vuotta.

– Tuomio on oikeusmurha, sanoo Maija Lahtisen ystävä Laila Halme.

KESÄLLÄ 2009 Maija kävi Tampereella todistajana oikeudessa.

Häntä ei saanut ottaa kiinni, koska hänellä oli koskemattomuussuoja.

– Maija soitti, että on täällä, ja hän kävi kotonani. Tarjosin hänelle siskonmakkarasoppaa, Laila Halme muistelee.

Halme kertoo, ettei hän ole sen jälkeen ystäväänsä tavannut.

– Kun täytin vuosia, hän lähetti minulle kauniin kukkalähetyksen ja levyn, jossa olivat kaikki kansainväliset jazz-laulajat.

Maija Lahtinen tuomittiin kavallusjutussa 5,5 miljoonan euron korvauksiin. Niitä rahoja tuskin löytyy. Tiettävästi Maija Lahtisen rahat ovat jo vähissä. –Olen käyttänyt ne puolustautumiseen.

Tiedätkö, missä Maija Lahtinen piileskelee?– Jossain Euroopassa. Alunperin hän oli Sveitsissä. En ole kysellyt. Hän on, missä on, niin kauan kuin pitää olla piilossa.

Ystävänsä kohtaloa Laila Halme suree.

– Koko tuo keissi...! Uskokoon ken tahtoo, Laila Halme päivittelee.

OIKEUSTIETEEN tohtori Kari Uoti ilmoitti kesällä 2011 vievänsä Maijan kavallustuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi.

Onko sieltä tullut päätöstä?– En pysty sanomaan. Siellä on juttuja, jotka muhii tolkuttoman kauan, Uoti sanoo.

– Onhan se helvetin surullinen tarina kokonaisuudessaan, täysin pähkähullu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?