5 vuoden jälkeen eduskuntaan palanneen Matti Vanhasen harmistus – ”Täällä käytetään melkein samoja vuorosanoja”

Julkaistu:

politiikka
Kohujen kolhiman Matti Vanhasen oli lähdettävä politiikasta voidakseen palata. Nyt hänen ylleen sovitellaan rauhanrakentajan viittaa.

Déja-vu-tunnelmaa. Sitä Suomen ex-pääministeri Matti Vanhanen on tuntenut palattuaan kevään vaaleissa viiden vuoden tauon jälkeen eduskuntaan.

– Täällä käytetään melkein samoja vuorosanoja kuin ensimmäisellä pääministerikaudellani, Vanhanen huokaa ennen eduskunnan joulutauon alkua Pikkuparlamentin kahvilassa.

Osasi Vanhanen sitä etukäteen pelätäkin, etteivät väittelyt ja argumentit ole juuri muuttuneet.

Asiakysymykset vetivät Vanhasen takaisin politiikkaan, mutta muuten paluu eduskuntaan on tuntunut siltä kuin hyppäisi ikiliikkujan kyytiin.

– Se ikiliikkujamaisuus alkaa ikävuosien kertyessä hieman harmittamaan. Valtavan paljon on väittelyitä ilman kunnollista tavoitetta. Sekin kuuluu tietenkin demokratiaan.

Vähemmän ideologista toimintaa

Vanhanen ottaa esimerkiksi julkisen talouden. Kaikki eduskuntapuolueet ovat vuorollaan olleet vaatimassa milloin sen pienentämistä, milloin suurentamista. Sama koskee verotusta.

– Siitä huolimatta aina kun asetelmat vaihtuvat, niin erityisesti julkisen talouden koolle ja verotusasioille koetetaan saada jokin ideologinen sävy. Sitä minun on vaikea hyväksyä.

 

Aina kun asetelmat vaihtuvat, niin erityisesti julkisen talouden koolle ja verotusasioille koetetaan saada jokin ideologinen sävy. Sitä minun on vaikea hyväksyä.

Vanhasen ehdotus eduskuntapuolueille kuuluu: enemmän tarkoituksenmukaista ja vähemmän ideologista toimintaa.

– Kun puolueiden tietyt vanhat ideologiat ovat kadonneet, yritetään uutta ideologiaa etsiä julkisesta taloudesta. Se on suoraan sanoen hivenen epärehellistä.

Vanhasen ajatus kulkee niin, että monilla on haluja julkisen sektorin puolueeksi, koska iso siivu äänestäjistä on sen leivissä.

– Kyllä ideologioita on olemassa ja kannattaisi hakea enemmän eroja sieltä.

Moitteilta ei säästy keskustakaan. Vanhanen sanoo, että puolueiden tulisi miettiä esimerkiksi vapauden ja kontrollin välistä suhdetta yhteiskunnan säännöksiin.

– Keskusta on alkujaan ollut vapautta korostava, mutta julkisen talouden kasvaessa mekin menimme mukaan yhteiskuntakeskeisyyteen. Nyt parikymmentä vuotta suunta on taas ollut selkeästi kohti valinnanvapauden korostamista.


Jokaisella oma taakkansa

Kun Vanhanen poistui politiikasta, oli suomalaisille tullut selväksi, ettei hän ollutkaan niin harmaa mies Nurmijärveltä kuin oli luultu.

Tuli ero pitkäaikaisesta vaimosta ja lukuisia suhdesoppia. Niistä Suomi24-keskustelupalstalta alkanutta suhdetta Susan Ruususeen puitiin oikeudessa asti tämän paljastuskirjan jälkeen. Vanhanen päätyi myös keskelle vaalirahajupakkaa.

Kuinka loppu olit siinä vaiheessa, kun jätit pääministerin tehtävät?– Ei tuollaiset kohut... Nehän ajoittuivat jo aikaan pari vuotta ennen lähtöäni, Vanhanen toppuuttelee.

Hän luettelee listan viime aikaisia pääministereitä ja painottaa, että jokaisella heistä on ollut oma taakkansa kannettavana.

– Minulla ne olivat henkilöön liittyviä, Sipilällä ne ovat olleet erilaisia, hallituksen toimintaan liittyviä. Pääministerinä pitää pystyä suodattamaan iso osa niistä pois.

Vanhanen teki pääministerin tehtävistä luovuttuaan hypyn elinkeinoelämän puolelle Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Siellä Vanhasta viehätti tietynlainen fokusoituminen.

– Sillä mitä tehtiin, tavoiteltiin aina selkeästi jotain. Sitä kaipaisin enemmän eduskuntaankin.

Vallasta luopuminen ei ollut vaikeaa

Miten hyppy kaiken keskipisteenä olleesta pääministeristä alle kymmenen ihmisen toimiston esimieheksi sitten onnistui?

Vanhanen sanoo, ettei vallasta luopuminen ollut hänelle henkisesti vaikeaa. Hän sai tyydytyksen työn sisällöstä, ei siitä, kuinka suurta orkesteria hän johti.

Vaikeampaa hänellä olisi ollut, jos hän olisi jäänyt rivikansanedustajaksi.

– Olisin koko ajan joutunut miettimään, käytänkö puheenvuoron, ja jos käytän, niin luultavasti tulee kritiikkiä siitä, että mitä se neuvoo. Ei osaa luopua pääministeriydestä.

– Ei millään muullakaan työpaikalla ole hyvä, että vanha pomo jää sinne istumaan. Siitä ei koskaan tule hyvää jälkeä.

Vanhanen ilmoitti yllättäen joulukuussa 2009, ettei hän hae seuraavana kesänä jatkokautta keskustan puheenjohtajana. Hän sanoi luopuvansa uuden johtajan valinnan jälkeen vapaaehtoisesti myös pääministerin tehtävistä. Yhdeksi syyksi tehtävistä luopumiselle hän ilmoitti edessä olevan nivelrikonkorjausleikkauksen. Ilmoitus herätti tuolloin runsaasti spekulaatioita Vanhasen lähdön todellisista syistä.


Tauko teki hyvää

Ennen viime kevään eduskuntavaaleja Vanhanen katsoi ajan olevan kypsä paluulle, eikä katso kuluneina kuukausina joutuneensa silmätikuksi.

– Tietty karenssiaika on tehnyt tehtävänsä.

Voisi jopa sanoa, että viiden vuoden tauko on tehnyt Vanhaselle hyvää.

Kun pääministeri Juha Sipilän hallitus repeili syksyllä liitoksistaan sote-ratkaisun vuoksi ja kansalaiset olivat epätietoisia siitä, kaatuuko maan hallitus aamuun mennessä, ilmestyi Matti Vanhanen tyynenä kokoushuoneesta selittämään tilannetta kameroille.

Hänen rauhallinen esiintymisensä herätti kotikatsomoissa tunteen siitä, että sotkeentuneet langat ovat sittenkin ehkä järjestettävissä.

Vanhanen paljasti samassa haastattelussa uhanneensa itsekin muutaman kerran pääministerinä hallituksensa hajottamisella. Hän sanoo, ettei muista, mistä tilanteissa oli kyse.

– Ne olivat varmaan joihinkin budjettimäärärahoihin tai vastaaviin liittyviä tilanteita. Aika arkisia asioita.

– Loputtomiin ei voi vääntää jostakin asiasta.

Silloin uhkailu tapahtui kulisseissa, Sipilä kertoi kokoomukselle antamastaan ultimaatumista julkisesti.

– En edes tiedä, tiesivätkö silloin siitä, että niissä asioissa minulta vieteri loppui, muut kuin hallituspuolueiden puheenjohtajat. Ei niin monesti voi tehdä. Jos pääministeri sen tekee, hänen on se voitettava.

Rauhanrakentajan rooli?

Vanhasesta huokuu koko haastattelun ajan syvä rauhallisuus, mutta mitä silloin tapahtuu, kun Vanhaselta ”vieteri loppuu”.

– En usko, että se ulospäin näkyy. Peruspaheeni on itsepäisyys. Joskus on vaikea luopua jostakin ajatuksesta, josta itse on varma.

Matti Vanhanen voisi kokemuksensa vuoksi olla nyt myös ministeri. Sipilä ei Vanhaselle kuitenkaan salkkua jakanut. Hänelle lankesi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävä.


Ollaanko Vanhaselle luomassa rauhanrakentajan roolia, kun hallituksessa sukset menevät ristiin?

Vanhanen sanoo, että ryhmäjohtajana hänellä on mahdollisuus katsella etäämmältä ja pidemmälle kuin operatiivisessa vastuussa olevalla pääministerillä.

Jos Sipilä on yrityksen toimitusjohtaja, on hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Vanhasen mielestä kuin hallintoneuvoston puheenjohtaja. Hän tietää, mitä tapahtuu, mutta ei ole mukana operatiivisessa toiminnassa.

Entisenä pääministerinä Vanhanen tietää, että välillä tunteet hallituksen sisällä kuumenevat. Pienistä asioista tulee jättiläisiä. Kunnia tekee perääntymisestä vaikeaa.

– Sivummalta katsova osaa asettaa asiat perspektiiviin. Luulen, että se on roolini tällä hetkellä. Eräänlainen rauhanrakentajan rooli tietyissä vaiheissa. Koen, että se sopii minulle erittäin hyvin.

Ministerin pesti olisi kelvannut

Perspektiiviä asioihin tuovat tietysti myös ikä ja kokemus.

Vaikka nykyinen rooli istuukin Vanhaselle, ei hän peittele sitä, että olisi kernaasti kuulunut myös Sipilän hallituksen ministereihin.

Onko asia jäänyt kaivelemaan?

– Ei, ei ole, Vanhanen naurahtaa.

– Tiedän, millaista se on. Voihan sitä elämänsä silläkin tavalla käyttää, mutta arvostan elämässä tiettyä vapautta, ja sitä että ei tarvitse itseään aivan puhki ajaa.

Jos aivan totta puhutaan niin Vanhanen oli pääministerin paikalta lähtiessään vanhan vallan väsyttämä. Hän oli ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti seitsemän vuotta. Aikansa se on hyvin kiinnostavaa ja innostavaa.

Mutta.

– Kyllä se alkaa käymään kropan päälle ja väsyttämään. Jatkuva työnteko, koko ajan uutta ongelmaa edessä. Jos palavereita pääministerin kanssa järjestetään, niin se johtuu vain siitä, että on joku ongelma, joka pitää ratkaista.

Lopulta useimmille tulee se hetki, jolloin tajuaa, että ei siinä tarvitse olla loputtomiin.

– Se on helpottavaa.

Kuinka Vanhanen selvisi raskaasta tehtävästä?

Hänen johtamisfilosofiassaan tärkeää oli, että palavereiden jälkeen sovittiin selvästi, kuka tekee ja mitä asialle seuraavaksi. Tunnustamalla oman rajallisuutensa pääministeri välttyi kuormittamasta mieltään keskeneräisillä asioilla.

– Voi olla vain muutamia asioita, joissa itse toimii moottorina.

Tällä filosofialla Vanhanen nukkui yönsä paremmin.

– Asioita ei saa jättää roikkumaan, niin ettei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Sellainen valvottaa öisin. Sen ei tarvitse olla kuin pieni juttu, kun herää öisin siihen, että mun piti tehdä tämä juttu.

 

Asioita ei saa jättää roikkumaan, niin ettei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Sellainen valvottaa öisin.

Samalla pääkopassa vapautuu tilaa antaa punnittu linjaus, silloin kun sen aika on.

– Jos yrittää pitää kaikki langat käsissään, on lopputulos usein umpikuja. On pakko luottaa järjestelmään ja muihin ihmisiin.

Ei viidenkympin villitystä

Ihmisen rajallisuuden kanssa Vanhanen on joutunut tekemisiin viime vuonnakin. Hänen isänsä Tatu Vanhanen kuoli kesän lopulla, ja Vanhanen itse täytti marraskuussa 60 vuotta.

Vanhaselle viidenkympin ylitys oli vaikeampi pala kuin 60-vuotispäivät. Viidenkympin kriisistä hän kiistää kärsineensä, vaikka naissuhteiden valossa muukin voisi tulla mieleen.

– Ei ollut villitystä. Ajattelin enemmän siinä mielessä, että silloin siirrytään keski-iästä vanhenemiseen.

Kuusikymppisyyteen on ollut myös tietyllä tavalla vaikea suhtautua.

– Kun katsoo pääkopan sisältä, sitä ei lainkaan pidä itseään kuusikymppisenä. Mutta kyllä se tietystä elämän rajallisuudesta kertoo.

Siitä isän kuolema oli konkreettinen muistutus.

– Isä eli pitkän, hyvän elämän. Sellaista se elämän kierto vain on.

Väistellä ei ole voinut sitäkään, että ikääntyminen tuntuu kropassa. Se ei enää ole yhtä joustava kuin ennen.

Kun Vanhanen luopui pääministerin tehtävistä, perusteli hän päätöstä muiden muassa tarvitsemallaan leikkauksella.

Nivelrikkoleikkausten myötä sietämättömän kivuliaat yöheräämiset ovat loppuneet.

Mutta Helsingin mukulakivillä jalkaterien nivelrikko muistuttaa itsestään edelleen.

– Ohutpohjaisilla kengillä niillä kävellessä jokaisen askeleen tuntee.


Vaitonainen linja

Haastattelu lähenee loppuaan. Vanhasen avustaja Jari Flinck ilmestyy pöydän ääreen ja ojentaa Vanhaselle pienen paperilapun, jossa on kiireinen soittopyyntö.

Aivan kuin Flinck olisi aavistanut, että seuraavaksi oli tarkoitus puhua naisista.

Siitä ei kuitenkaan ole kyse, Vanhanen paaluttaa suhdestatuksensa niissä puitteissa kuin itse katsoo tarpeelliseksi.

Hän saapui Linnan juhliin Heidi Huhtamaan, raumalaisen sahanomistajan kanssa, mutta se ei tarkoita sitä, että hän välittäisi puhua suhteesta sen enempää. Saman katon alla pariskunta ei asu.

– Meillä on työelämä eri puolilla Suomea. Hän asuu Raumalla ja minä täällä.

Ehkä Vanhanen on kohuista viisastunut.

– En koskaan ole halunnut puhua yksityiselämästäni, mutta se mitä viran aikana koin, on ehkä umpioittanut minua vieläkin enemmän.

 

En koskaan ole halunnut puhua yksityiselämästäni, mutta se mitä viran aikana koin, on ehkä umpioittanut minua vieläkin enemmän.

Ei vielä muistelmien aika

Vanhanen lähtee soittamaan, mutta palaa vielä kertomaan uutisen.

Häneltä ilmestyy talven aikana Suomen ulkopolitiikkaa käsittelevä kirja. Sen sisällöstä Vanhanen ei vielä voi paljastaa enempää.

Paasikivi-seuran nykyinen puheenjohtaja on suunnitellut sitä kuitenkin tietynlaiseksi keskustelunavaukseksi.

– Siihen olen käyttänyt maanantaipäiväni.

Muistelmia Vanhaselta on ainakaan vielä turha odottaa. Hänellä ei ole intohimoa vanhojen muisteluun.

– En ole varma, löytyykö niiden kirjoittamiseen koskaan motivaatiota.

”Sipilän itseluottamus kestää”

Matti Vanhanen pitää Juha Sipilän hallituksen syksyllä saamaa kritiikkiä ennenaikaisena.

Vanhasesta julkisuudessa korostuu vain ”pintakuohu”. Se liittyy hänestä pitkälti siihen, että Sipilä on valmis pääministerinä muuttamaan jo tekemiään päätöksiä.

– Meillä on hyvä pääministeri sillä tavalla, että hänen itsetuntonsa riittää siihen.

Koska Sipilän hallitus ei itse ole saanut selitettyä kansalle soutamisesta ja huopaamisesta syytettyä päätöksentekomalliaan, annetaan Vanhasen yrittää sen puolesta.

Suljetummasta mallista tuli kritiikkiä

Ensinnäkin Vanhasen mukaan Sipilän itsetunto kestää sen, että jokin hanke laitetaan valmisteluun ja tullaan ulos ensimmäisellä syntyneellä mallilla.

– Jos sitten osoittautuu, että se ei ole paras mahdollinen, vaan jokin voidaan tehdä toisin, Sipilän itsetunto riittää siihen. Tämä on ollut hyvin avoin järjestelmä.

Käytännössä hallitus tuo pöytään periaatetasolla ehdotuksensa ja se lähtee vasta sitten valmisteluun.

Näin on Vanhasen mukaan tehty, jotta asioita on saatu liikkeelle.

Kansalle se on näyttäytynyt gallupeissakin näkyvänä sekoiluna. Sitä taas voi selittää se, että Sipilän malli on suomalaisessa politiikassa uusi. Se, että uusi malli on kohdannut ongelmia, johtuu Vanhasen mielestä yhdestä väistämättömästä tosiasiasta.

– Yleensä asioihin tulee valmisteluvaiheessa aina sellaisia näkökulmia, joita periaatepäätöstä tehtäessä ei ole ollut näkyvissä.

Ei siis ole ihme, että esimerkiksi Vanhasen hallituksessa valmistelu sujui päinvastoin.

– Asioita hierottiin etukäteen valmiiksi, eikä seitsemän pääministerivuoden ajalta löydy kovin montaa päätöstä, joita olisi jälkikäteen muutettu.

Suljetummastakin mallista satoi runsaasti kritiikkiä.

– Sitä tuli siitä, ettei niistä (päätöksistä) kerrottu kauheasti etukäteen julkisuuteen.

Toteuttajalleen armottomampi malli

Sipilän malli on toteuttajalleen armottomampi.

– Prosessi avaa ehdotukset kaikilta kyljiltään kritisoitavaksi. Sen kestäminen vaatii pääministeriltä ja hallitukselta paljon.

Vanhanen ei kiistä sitä, etteikö valittu malli julkisuuteen raakileina ruoskittaviksi tuotavine ehdotuksineen söisi hallituksen luottamusta.

– Saattaa hyvin olla, että kun tulee seuraava hallitus, niin se ei uskalla ottaa tätä lähestymistapaa, koska haluaa välttää tämän kritiikin.

 

Saattaa hyvin olla, että kun tulee seuraava hallitus, niin se ei uskalla ottaa tätä lähestymistapaa, koska haluaa välttää tämän kritiikin.

– Itse arvostan todella paljon sitä, että Sipilä on ottanut tämän mallin, missä hän avaa itsensä täysin kritiikille ja kestää sen.

Kestääkö hän sen hyvin?– Kyllä minusta.

”Sipilä on kunnianhimoisempi”

Hallitus ei ole elänyt helppoja aikoja. Syliin tipahti talousmurheiden lisäksi myös pakolaiskriisi. Se on Vanhasen mielestä otettu vaikeuksista huolimatta hyvin haltuun.

Mutta puhutaan vielä hetki sipilää, jotta kuvio tulee selväksi. Sipilän prosessikaaviossa asetetaan tavoite, johon kaikki sitoutuvat. Sitten lähdetään etsimään toteutusta.

Työmarkkinajärjestöille se on ollut hepreaa, jos Vanhasen viestiä hivenen kärjistetään.

– Ne ovat tottuneet siihen, että neuvotellaan vain keinoista ja katsotaan, mihin päästään. Sipilä on huomattavasti kunnianhimoisempi.

Perusajatus on se, että ei olla vain tekevinään, vaan tekemisellä pitää olla tarkoitus.

Vanhanen uskoo vankasti siihen, että keskustavetoisen hallituksen taipale kääntyy voitoksi keväällä.

Silloin Sipilän malli alkaa Vanhasen mukaan kantaa hedelmää. Vanhanen ehdottaa tarkistuspisteeksi maaliskuun alkua.

Silloin suomalaiset saavat Vanhasen mukaan nähdä, että ensimmäiset säästöpäätökset on toteutettu hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2016 alkuun mennessä, seuraavan säästöpaketin valmistelu on alkanut ja se toteutuu ensi jouluna. Sote-ratkaisu on edennyt syksyisestä peruspäätöksestä ja Suomessa on joko yhteiskuntasopimus tai hallituksen sen rinnalla valmistelemat ns. pakkolait ”toteutuvat niissä mitoissa, joihin lainsäädäntötoimilla voidaan päästä”.

– Jos soutamista ja huopaamista on ollut, sitä on ollut marginaalisista yksityiskohdista.

Usko puoluetoveriin on luja.

– Uskon, että Sipilästä tulee vielä erittäin suosittu pääministeri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt