Nella, Lauha

Kotimaa

Video: Maahanmuuttajalapset opettelivat hiihtoa Vantaalla – ”Monet eivät ole edes nähneet lunta”

Julkaistu:

Lumi ja hiihtäminen ovat ihania asioita. Varsinkin lapsille – ja varsinkin silloin, kun ne ovat heille upouusia kokemuksia.
Tämä todistettiin maahanmuuttajalasten hiihtokoulussa, todellisessa kotouttamisen hybridissä.

Maatullin ala-asteen oppilaat saapuivat Vantaan Hakunilan hiihtokeskukseen jännityksestä kiljahdellen. Varhain keskiviikkoaamuna Helsingin Puistolasta lähteneestä kuljetuksesta purkautuvat lapset eivät malttaneet odottaa hetkeäkään, vaan alkoivat kiinnittää suksia monoihinsa jo parkkipaikalla.

Intoa riitti, koska he olivat päässeet vain kerran aiemmin kokeilemaan uusia suksiaan. Silloin oltiin tosin hiihtoputkessa.

– Tämäkö se talvi on, oli eräs heistä kysynyt epätietoisena, kun pääsi sisälle putkeen.


No ei, sillä onneksi Suomen talvi on ulkoilmajuttu! Sen pääsivät nyt kokemaan kaikki Maatullin koulun valmistavan luokan 12 oppilasta. He ovat joko maahanmuuttajalapsia tai pakolaisstatuksella Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäenlasku oli parasta

Alun kompurointien jälkeen kaikki (ikäjakauma 7–11 v.) lapset pääsivät laduille ja alkoivat kiertää laajaa kenttää, kukin omaan tahtiinsa muutaman avustajan opeilla.

Katso yllä olevalta videolta, miten hienosti hiihtäminen sujui! Videolla Somaliasta saapunut Suheyb ja Etiopiasta tullut Lena kertovat kokemuksistaan ladulla.


Onneksi stadionin hevosenkengän latu ei ollut ainoa treenipaikka. Pienen mäen suosio osoittautui näet niin ylivoimaiseksi, että sen laskemisesta ei lapsia meinattu saada takaisin autolle, vaikka pakkasta oli rapiat kymmenen astetta.

Parempaa kotouttamista ei Suomeen muuttavalle voisi ajatellakaan. Tämä tuli ensimmäisenä mieleen, kun katseli innokasta joukkoa hiihtelemässä lumisessa ja avarassa vantaalaismaisemassa.

Kaksitoista pientä ja rohkeaa

Pian tämäkin kansalaistaito on hanskassa ja samalla uusi kotimaa tuntuu hieman läheisemmältä. Tässä on koko komea lisäjoukko suureen hiihtäjäkansaamme: Lena (lähtömaa Etiopia), Sadia (Afganistan), Arezu (Afganistan), Istabraq (Irak), Kameel (Syyria), Fahmo (Somalia), Suheyb (Somalia), Maxim (Kazakstan), Karolina (Viro), Denis (Viro), Irina (Viro) ja Ksenija (Viro).


Axa Sorjanen pani hösseliksi

Maahanmuuttajalasten hiihtokoulun isä ja kehittäjä on toimittaja-ohjaaja Axa Sorjanen. Hän sai ideansa tietysti hiihtoladulla.

– Olin hiihtämässä, kun eräs kurdityttö kysyi, että mitä tämä on ja missä sitä vois tehdä?


– Se panikin ajattelemaan. Tajusin, että olisihan tää mielettömän hienoa opettaa maahanmuuttajalapsille hiihtoa. Se on loistava integrointiväline.

 

Tajusin, että olisihan tää mielettömän hienoa opettaa maahanmuuttajalapsille hiihtoa. Se on loistava integrointiväline.

Sorjanen pohti asiaa vielä hiihtovalmentajaystävänsä Simo-Viljami Ojasen kanssa ja loppu onkin historiaa.

– Laitettiin hösseliksi. Löydettiin Maatullin ala-aste, jonka opettajat ja rehtori ovat olleet tässä isona apuna.

– Suomalaisilta hiihtoalan yrityksiltä saimme sukset, sauvat ja monot, Sorjanen kiittelee.

Sorjasella on pyrkimys konseptoida hanke, jotta muuallakin osattaisiin toimia vastaavasti. Muistettavia asioita on monta.


– Kulttuurierot, koulun kanssa toimiminen, vakuutusten varmistaminen ja se, mistä saada muslimitytöille hiihtohameet, jotka uskonto edellyttää, Sorjanen luettelee.

Sorjanen tiesi hankkeensa monet haasteet.

– Monet lapset eivät ole edes nähneet lunta. Alustan liukkaus on heille ihan uusi juttu. Kotosuomalaisten lasten hiihdon opetuksessa on se etu, että he ovat nähneet hiihtoa sentään tv:ssä.

Monella lapsella on takanaan rankkoja aikoja, jopa vuosikausia pakolaisleireissä. Sen takin joidenkin fyysinen kunto on vielä hyvin vajavainen.

– Varmasti he kaikki oppivat hiihtämään, jotkut jopa erinomaisesti, Sorjanen sanoo päättäväisenä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 2. 2

  Kiusallinen kohtaus tv-ruudussa puhuttaa: Jenni Vartiainen kierteli Maria Veitolan parisuhdeuteluita – laulaja keksi ovelan keinon olla vastaamatta

 3. 3

  Kauri, 30, pyysi tiedot Plussa-kortistaan – oli luokiteltu ostostensa perusteella kuukauden ajan sinkuksi

 4. 4

  Naisnäyttelijät kertovat, millaista on riisua kameran edessä – saunakohtaus vei Eeva Elorannalta yöunet: ”Olin erittäin ahdistunut”

 5. 5

  Kälviällä suuressa rakennuspalossa vaurioitunut seitsemän asuntoa – video palopaikalta lohduton näky

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isoisä ja aikuinen lapsenlapsi harrastivat yhteisymmärryksessä seksiä – harvinainen rikostuomio

 2. 2

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 3. 3

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 4. 4

  Minna Kaupin mitta täyttyi ihmisten käytökseen: ”Se on idiotismia, jota en voi ymmärtää”

 5. 5

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää