Mirjamin kihlasormus löytyi 50 vuoden jälkeen – ”Uskomaton tarina”

Morsian kadotti sormuksen kaksi päivää ennen häitä vuonna 1965. Sormus löytyi yli 50 vuoden kuluttua.

Erkki ja Mirjami Norell viettivät elokuussa kultahääpäiväänsä. Joulun alla löytyi koko naimisissaoloajan kadoksissa ollut kihlasormus.

30.12.2015 7:52 | Päivitetty 30.12.2015 8:38

– Niinhän se on, että kulta palaa aina kullan luokse, tiivistää Erkki Norell.

Vääksyssä asuvat Norellit saivat pari päivää ennen joulua tietää, että morsiamen 50 vuotta sitten kadottama kihlasormus on löytynyt. Kultasormus löytyi Helsingin Lauttasaaresta.

Tieto sormuksen löytymisestä tuli Vääksyyn samana päivänä, kun Erkki Norell täytti 75 vuotta. Löydöstä kirjoitti ensin sanomalehti Uusimaa.

Kihlasormuksen kadotti elokuussa 1965 nuorikko Mirjami Norell. Hän hukkasi sormuksensa kaksi päivää ennen häitä. Sormus katosi Lauttasaaren Tiirasaarentiellä, kun Mirjami Norell oli anoppinsa kanssa kitkemässä ruusupensasta. He heittivät rikkaruohoja ja muita roskia tyhjälle naapuritontille.

Kotona Mirjami Norell huomasi, että kihlasormus oli hävinnyt nimettömästä.

Mirjami Norell etsi sormusta iltaan asti lampun kanssa. Kihlasormusta ei löytynyt.

– Olin silloin saanut komennuksen sammuttamaan Uudenkylän räjähdysonnettomuuden tulipaloa. Mirjamilla oli pelko minun puolestani, hän taisi olla vähän taikauskoinen, Erkki Norell muistelee.

Nuoripari hankki mutterisormukset

Erkki ja Mirjami Norell olivat hankkineet kultasormuksen keväällä 1965. He menivät kihloihin vapun aattona.

Mirjamin sormukseen tuli kaiverrus ”Erkki 30.4.1965”. Sormuksen nuoripari hankki Bulevardin ja Annankadun kulmassa olleesta kultasepänliikkeestä.

– Siihen aikaan kaikilla oli sileät sormukset. Me halusimme vähän erilaiset ja hankimme mutterimallia olevat sormukset, Erkki Norell kertoo.

Erkki Norellin isä lohdutti kultasormuksen hukannutta nuorikkoa, että kaupasta voi ostaa uuden. Mirjami Norell hankkikin kaupasta uuden kultasormuksen. Siihen tuli samanlainen kaiverrus kuin alkuperäiseen.

 Siihen aikaan kaikilla olivat sileät sormukset. Me halusimme vähän erilaiset ja hankimme mutterimallia olevat sormukset.

– En olisi huomannut mitään eroa, mutta Mirjami tunnusti nolona, että sormus hävisi.

Norellit muuttivat Helsingistä Vääksyyn. Lauttasaaressa käydessään heillä kävi aina mielessä, että kihlasormus on hävinnyt tänne jonnekin. Sormuksen löytyminen tuntui mahdottomalta. Lauttasaaren monet tontit muuttuivat rakennustyömaiksi. Tiirasaarentien varteen nousi asuintaloja.

– Kun meidän perheemme muutti Töölöstä Lauttasaaren 1950-luvulla, Porkkala kuului Neuvostoliitolle. Me olimme Lauttasaaren Tiirasaantiellä kuin etuvartiossa. Lauttasaaressa oli vain huviloita ja muutama omakotitalo, Erkki Norell muistelee.

Sormus löytyi kiveltyltä polulta

Kihlasormus putkahti ihmisten ilmoille tämän vuoden joulukuussa. Kultasormus löytyi sattumalta Tiirasaarentien entiseltä tyhjältä tontilta.

– Tämä on uskomaton tarina, jossa on todella paljon mystisiä yhteensattumia, Tiirasaarentiellä asuva Milla Helander ihmettelee.

Sormus löytyi, kun Helanderien 8-vuotias poika oli potkimassa jalkapalloa. Poika teki banaanipotkun. Perheen isä löysi sormuksen pallon putoamispaikan vierestä. Sormus oli osittain betonin ja mullan päällä.

– Sormus löytyi talojen välisestä puskasta kivetyltä polulta. Rantaan on matkaa varmaan noin sata metriä, Milla Helander kuvaa löytöpaikkaa.

Erkki ja Mirjami Norell viettivät elokuussa kultahääpäiväänsä. Joulun alla löytyi koko naimisissaoloajan kadoksissa ollut kihlasormus.

Sormus kiilsi ja oli hyvässä kunnossa. Ulkoisesta olemuksesta ei olisi voinut päätellä, että sormus oli ollut 50 vuotta kateissa ja luonnon armoilla. Ikä paljastui sormuksesta olleesta kaiverruksesta.

Helanderit panivat Facebookiin, Lauttasaaren omille sivuille ilmoituksen löytyneestä sormuksesta.

Shamppanjaa sormukselle

Yksi ihmeellinen sattuma oli, että ilmoituksen luki Norellin vanha perhetuttava. Hän muisti, miten Norellit olivat joskus kertoneet Lauttasaaren maastoon kadonneesta sormuksesta.

– Sain tiedon sormuksesta 20.12. Tuolloin sattui olemaan 75-vuotispäiväni, Erkki Norell kertoo.

Tämä vuosi on ollut perheessä yhtä juhlaa. Elokuussa perhe sai viettää kultahäitä. Joulukuussa he viettivät syntymäpäiviä, joulujuhlaa ja kultajuhlaa. Kultasormus saapui Vääksyyn tapaninpäivänä.

– Avasimme shamppanjapullon kultajuhlan kunniaksi, Erkki Norell kertoo.

Sormus koristaa nyt Mirjami Norellin pikkurilliä. Erkki Norell sanoo, että nimettömään sormus ei olisi enää mahtunut.

Erkki Norell pitää yhtenä mysteerinä sormuksen löytymistä. Hän ihmettelee, miten kultasormus on päätynyt osittain kiveyksen päälle.

– Olisiko routa nostanut sormuksen pinnalle, vai olisiko joku eläin sen tuonut, Norell pohtii.

Yksi ihmetyksen aihe on se, miksi Lauttasaaren lukuisat harakat eivät ole havainneet maassa kiiltävää sormusta ja vieneet aarretta pesäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?