Taikuri Solmu Mäkelällä oli äärimmäisen tärkeä tehtävä sota-aikana: Päästi sotilaat irti rintaman arjesta

Viihdytysjoukoilla oli sodassa tärkeä tehtävä. Jokainen esitys oli juhla, kertoo taikuri Solmu Mäkelä.

25.12.2015 7:00

AINA Hangosta Petsamoon! Harva sotilas tuota matkaa koskaan teki.

Viihdytysjoukoissa palvelleelle Solmu Mäkelälle Sillanpään marssilaulun etäisimmät etapit olivat sodan arkipäivää.

– Kävimme ihan joka paikassa: Jäämeren rannalla ja linnakesaarilla, muistelee vuonna 1922 syntynyt Mäkelä kotonaan Helsingin Hietalahdessa.

Korpitaipaleiden taakse kaivetut korsut tulivat tutuiksi koko tuhat kilometriä pitkän rintamalinjan pituudelta. Myös Pohjois-Suomen saksalaisille joukoille käytiin esiintymässä.

MÄKELÄ on viimeisiä elossa olevia viihdytysjoukkojen veteraaneja. Jatkosodan alkaessa viipurilaispoika oli juuri täyttänyt 19 vuotta. Kun hän pääsi siviiliin yli kolme vuotta myöhemmin, kotiutustodistukseen kirjoitettiin kohtaan sodanajan tehtävä Taikuri.

 Kävimme ihan joka paikassa: Jäämeren rannalla ja linnakesaarilla.

Sodan jälkeen Mäkelästä tuli nopeasti iso tähti. Hänen harvinaisesta etunimestään tuli synonyymi taikuudelle. Siksi tuntuu oudolta käyttää sukunimeä. Hänhän on Solmu Mäkelä, Solmu.

Solmu Mäkelä ei koskaan keskeyttänyt esitystä kesken tempun, vaikka vihollinen olisi ampunut kuinka lujasti.

Suomessa Solmu on harvinainen nimi. Sen skandinaavinen esikuva Knut, Knud, on paljon tutumpi.

Solmu muistetaan Linnanmäen Taikateatterista ja Peacockin lavalta, Sirkuskoulusta, monista taikuutta esittelevistä kirjoista ja taikurikursseista. Hän oli sodan jälkeen perustetun Suomen Taikapiiri ry:n puheenjohtaja useita vuosikymmeniä ja sen Simsalabim-lehden päätoimittaja.

MAINEEN perusta rakentui sodassa. Hän jäi mieleen. Niin paljon Solmu esiintyi ja niin monille.

– Halusin tuottaa iloa. Sotilaiden piti päästä hetkeksi irti sodan arjesta, Solmu sanoo.

Siksi sota oli Solmulle yhtä juhlaa.

Nyt ei pidä ymmärtää väärin. Sodalla ja juhlalla ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta ammattilaisena Solmu eläytyi täydellisesti omaan rooliinsa. Hänen piti taikoa arki pois, kadottaa arjen murheet näkymättömiin ja luoda hetkeksi ympärilleen taikapiiri, tapahtui se sitten luonnon helmassa paljaan taivaan alla, ahtaassa ja hämärässä korsussa, sotilaskodissa, kun niitä saatiin vähitellen rakennettua, upseerikerholla tai vaikka Terijoen kasinolla.

– Jokainen esitys oli juhla, Solmu sanoo.

Ja jokainen juhla oli työtä, voisi ajatella.

– Sehän oli lomaa koko ajan, Solmu torjuu ajatuksen ja hymyilee lempeästi.

Hän vaikuttaa niin vilpittömältä, että sen voisi uskoa, ja miksi pitäisi olla uskomatta? Solmua ympäröi vaikeasti määriteltävä myönteisyyden ilmapiiri ja tyytyväisyys elettyyn elämään.

Taikurimestari rakasti taikuutta. Enää sormet eivät taivu kuten nuorempana, mutta yhtäkään päivää Solmu ei taikoisi pois.

KOSKA sota oli totta, Solmun piti luoda harhoja. Sodassa huudettiin URAAAAA, Solmu sanoi SIMSALABIM.

Pitkien asemasotavuosien aikana kenttäarmeijan korsuissa lyötiin korttia enemmän ja innokkaammin kuin ikinä sitä ennen tai sen jälkeen Suomen historiassa. Rahakin vaihtoi omistajaa.

 Enää sormet eivät taivu kuten nuorempana, mutta yhtäkään päivää Solmu ei taikoisi pois.

Kun Solmu sitten ilmestyi korsuun ja alkoi tehdä äärimmäistä sorminäppäryyttä vaativia temppuja sekä korteilla että kolikoilla, syttyivät sotilaiden silmät. Temput olivat suurimmalle osalle jotain ennen näkemätöntä ja täysin käsittämätöntä.

– He riemastuivat, Solmu sanoo.

Mäkelä esiintyi niin suomalaisille kuin saksalaisille joukoille.

Puolustusvoimain kuva-arkistossa on kaksi kuvaa, joissa Solmu esiintyy juhannuksena 1942 Rukajärvellä. Yleisönä olevien sotilaiden kasvot loistavat, suut ovat virneessä tai apposen auki.

TK-kuvaaja on innostunut sotilaiden innostuksesta niin paljon, että on ottanut sen pääaiheeksi ja rajannut Solmun ulos kuvista. Solmun sijainnin voi kuitenkin päätellä helposti sotilaiden katseiden suunnasta. Hän on katseiden leikkauspisteessä – kuten aina. Kuvissa on läsnä lapsellinen, puhdas ilo.

RINTAMAKIERTUEILLA Solmu eteni korsusta korsuun. Yhtenä päivänä saattoi olla 15 esitystä. Jos esiinnyttiin sotilaskodissa, kolme esitystä päivässä riitti.

Kerran Solmulla oli yleisössä – ei viiden tähden kenraali vaan – viisi kenraalia. Se oli yhtä paljon kuin mitä viihdytysjoukoissa yhteensä palveli taikureita. Esityksen päätyttyä talvisodan Tolvajärven sankari, kenraalimajuri Aaro Pajari esitti maljaa ”mainiolle taikurille”.

MITEN tänne asti oli tultu?

Solmu esiintyi kesällä 1940 Henrik Spåren omistamassa Tivoli Coreassa. Seuraavana talvena hän oli mukana Sarioloiden Talvitivolissa ja keväällä alkoi kesäkiertue.

J. A. F. Sariolalla oli Suomen Tivoli -nimen alla parhaimmillaan jopa neljä erillistä osastoa tai yksikköä eli tivolia.

Solmu oli Tampereella, kun uusi sota alkoi. Tivolin laitteet kerättiin kokoon ja vietiin varastoon Keravalle.

Solmu palasi Helsinkiin ja tapasi jonglööri Osmo Leivon. Tämä kysyi, oliko Solmu jo käynyt ilmoittautumassa Päämajan ohjelmatoimistossa. Se toimi Keskuskadulla nykyisen Akateemisen kirjakaupan paikalla olleessa talossa.

Solmulle löytyi töitä. Ensimmäisiä keikkoja oli esiintyminen Haminassa upseerikerholla, jossa yleisössä oli myös kenraaliluutnantti Hugo Österman.

SOLMUN kotipesä oli Helsinki. Sieltä lähdettiin 2–4 viikkoa kestäneille viihdytyskiertueille. Yhden viihdytysryhmän koko oli 4–6 miestä, esimerkiksi taikuri, jonglööri, musikantti ja pari taitovoimistelijaa eli akrobaattia.

Joukko-osastot, joissa vierailtiin, huolehtivat kuljetuksista.

– Joskus lennettiinkin, Solmu kertoo.

Unohtumaton on Lapissa Luttojoella tehty reissu, jota Solmu muisteli Viljo Korpelan kirjassa Niin se on poijaat.

Solmu Mäkelä on Suomen tunnetuimpia taikureita.

Viihdytysryhmälle ehdotettiin kyytimiksi takkuisia hevosia, jotka oli saatu sotasaaliiksi puna-armeijalta.

– Laumahenkisiä kopukoita, joilla ei tainnut olla ratsastamisesta sen enempää tietoa kuin meilläkään, Solmu muisteli.

Taikurin, hanuristin ja kahden taitovoimistelijan matkanteko oli täysin hevosten mielihalujen armoilla. Välillä maleksittiin, välillä pysähdyttiin, välillä laukattiin hillittömästi.

Mukaan annetut kiväärit olivat riesana rokassa. Ne hakkasivat selät mustelmille. Perillä piti vetää henkeä pitkään ennen kuin ”kortit alkoivat taas pysyä vapisevissa käsissä”.

JOSKUS esitys piti keskeyttää ilmahälytyksen tai tykistökeskityksen vuoksi.

– Mutta ei koskaan kesken temppua, Solmu korostaa.

Mukana kulki usein kaksi sotamarsua. Koska jatkosota jatkui kauemmin kuin kukaan alunperin odotti, marsut piti välillä niin sanotusti kotiuttaa.

– Muutaman vuoden ne elivät, muutaman kerran vaihdoin, Solmu muistelee.

Vaikka tempussa marsut ilmestyivät kuin tyhjästä ison kattilan pohjalle, tosielämässä niitä piti raahata mukana suuressa laukussa, jonka pohjalla oli sahajauhoja.

– Heinällä, porkkanoilla ja näkkileivällä ne pärjäsivät matkoilla hyvin, Solmu kertoo.

Solmu esiintyi vaatimattomassa sotilasasussa. Silinteri saattoi olla mukana, mutta vain, jos sitä tarvittiin esityksessä. Frakkia Solmu käytti joskus Karhumäen tivolissa.

SODAN jälkeen Solmu esiintyi entisille rintamamiehille Kaunialan sotavammasairaalassa ja Kaskisaaren kuntoutuslaitoksessa. Tämä jokavuotinen perinne jatkui 2000-luvulle asti.

 En ole koskaan tehnyt mitään muuta. Se alkoi jo pikkupoikana koulun juhlissa.

Solmu esiintyi myös valkokankaalla.

Toisessa ääripäässä on Aarne Tarkaksen ja Reino Helismaan Pekka ja Pätkä neekereinä (1960), jossa Solmu esitti taikuria, toisessa rautietievaunuyhtiön vuoropäällikön rooli Aki Kaurismäen elokuvassa Kauas pilvet karkaavat (1996).

Solmu on elämäntapataikuri.

– En ole koskaan tehnyt mitään muuta. Se alkoi jo pikkupoikana koulun juhlissa.

RINTAMAKIERTUEIDEN lisäksi Solmu Mäkelä esiintyi usein Karhumäen tivolissa lähellä etulinjaa.

Olavi Paavolainen luonnehti Synkässä yksinpuhelussa Karhumäkeä ”alkukantaiseksi, karkeaksi ja hurjistuneeksi” ja ”rintamantakaisena huvittelu- ja viihdytyskeskuksena melkein ainutlaatuiseksi ilmiöksi sodassamme”.

Suomen Tivolin johtaja J. A. F. eli Jaffu Sariola oli voittanut joulukuussa 1941 kilpailun oikeuksista perustaa tivoli vasta valloitettuun Karhumäkeen. Se jäi ainoaksi lajissaan.

Niin se on poijaat -kirjassa Viljo Korpela antaa ymmärtää tivolin olleen Sariolalle ”todellinen parin vuoden eldorado”. Virallisesti tivoli oli armeijan viihdytystoimiston alla ja vapaa 40 prosentin huviverosta. Käytännössä se oli yksityinen yritys.

TIVOLIN kenttämestarina toimi, milloin ei ollut etulinjassa sotimassa, Lauri Seiterä. Sekä Sariola että Seiterä olivat Terijoelta. Nimet ovat yhä tuttuja tivolimaailmasta.

Karhumäen tivoli toimi kauniin, kanjonimaisen Kumsajoen varressa paikalla, jossa jo Neuvostoliiton aikana oli ollut kulttuuri- ja viihdepuisto. Tivolista ja sen monipuolisesta, värikkäästä ohjelmatarjonnasta muodostui lomailevien sotilaiden suosikkikohde. Ihan irti töistä he eivät päässeet, sillä tykkien jyske kuului etulinjasta tivoliin.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomien erikoislehdessä Sodan laulut, joka ilmestyi 2. tammikuuta 2014.

Viihdysjoukkojen työtä: Aapo Similän kiertueen tytöt soittamassa Kaarina-kappaletta Koskitsa-joella lokakuussa 1941.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?