Valelääkäri Esa Laiho huijasi armeijataustansakin – ”Minulla ei ole vihreää barettia”

Valelääkäri Esa Laihon esitutkinnassa paljastui useita pienempiä dokumenttihuijauksia väärennetyn venäläisen tutkintotodistuksen lisäksi.

18.12.2015 15:43 | Päivitetty 19.12.2015 9:47

Helsingin käräjäoikeus julkisti perjantaina valelääkäri Esa Laihoa vastaan nostetut syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että Laiho on valmistunut ylioppilaaksi Hyvinkään Pohjoispuiston lukiosta, mutta muita opintoja hänellä ei Suomesta ole. Hänen yo-todistuksensa yleisarvosana oli B eli lubenter approbatur.

Laihon hallusta löytyi kuitenkin myös Suomen Liikemiesten Kauppaopiston päästötodistuksen kopio, joka oli merkitty hänen nimiinsä.

– Tämä on väärennös. Tarvitsin tätä suunniteltuihin kaupallisten aineiden opintoihin, joihin en koskaan kuitenkaan hakeutunut, Laiho kertoi kuulusteluissa.

  • Oheisella videolla Laihon oikeusavustaja Kari Uoti muun muassa kertoo, että joka vuosi Suomessa jopa satoja potilaita kuolee lääkäreiden hoitovirheisiin. Videolla myös syyttäjän kommentit.

Kun Laiho hakeutui opiskelemaan Ross Universityyn Dominican saarelle, hän mainitsi olleensa Suomen armeijassa ”Green Baret Medical Groupissa” eli ”vihreän baretin lääkintäjoukoissa”. Puolustusvoimien poliisille antamien tietojen mukaan Laiholle ei kuitenkaan ole annettu vihreää barettia, joka tuohon aikaan eli vuosina 1981-1982 myönnettiin vain rannikkojääkäreille.

– Minulla ei ole vihreää barettia, vaikka palvelin kyllä Upinniemen rannikkojääkäreissä. En tehnyt barettiin vaadittavia suorituksia, Laiho ilmoitti kuulusteluissa ja kertoi olevansa sotilaskoulutukseltaan lääkintäaliupseeri.

Niin ikään Laiho oli ilmoittanut Rossin yliopiston hakukaavakkeiden liitteessä, että hänet on hyväksytty myös Suomessa opiskelemaan lääketieteelliseen.

– Ei ole hyväksytty. Olen tuon ihan vain keksinyt, Laiho kertoi kuulusteluissa.

  ”Tuohon kouluunhan pääsi kuka vaan”

Laiho on kertonut suorittaneensa Yhdysvalloissa joitakin lääketieteelliseen valmistavia college-tason opintoja, joista poliisi on saanut myös todistusten kopiot Yhdysvaltain viranomaisilta. Oppiaineina oli ollut muun muassa kemiaa, biologiaa, sosiologiaa ja fysiikkaa, mutta monissa aineissa opintojen laajuus näyttää jääneen hyvin vähäiseksi.

Rossin yliopistoon Dominicalla Karibianmerellä Laiho kertoo hakeutuneensa seuraavaksi sen vuoksi, että se oli helpoin tapa yrittää lääkärin uralle Yhdysvalloissa.

– Tuohon kouluunhan pääsi kuka vaan tuohon aikaan. Opiskelijoiden ja annetun opetuksen taso oli vähän niin ja näin, Laiho kertoi.

Oman kertomansa mukaan Laiho suoritti lopulta Rossin yliopistossa noin 80 opintoviikkoa, mutta jostain syystä tiedot hänen opinnoistaan ovat kadonneet.

Poliisin Yhdysvalloista hankkiman vastauksen mukaan Ross University on ilmoittanut keväällä 2012, että Laiho ei ole suorittanut yhtään kurssia tai suoritetta heidän yliopistossaan. Yliopistolta löytyi kuitenkin merkintä siitä, että Laiho on ollut läsnä kolmena lukukautena vuosina 1992-1994, mutta yhtään opintosuoritetta hänelle ei ole näyttänyt kertyneen.

– Olen omasta mielestäni tehnyt mainitsemani 80 opintoviikkoa. Minun opintomerkintäni ovat siirtyneet arkistoon, josta niitä ei nyt löydetä, Laiho selitti kuulusteluissa papereiden mysteeriä.

Samalla Laiho kuitenkin myönsi myös sen, etteivät Rossin yliopiston mahdolliset opinnot tarkoita sitä, että hän olisi valmistunut sieltä lääkäriksi.

– En ole valmistunut. Olen suorittanut lääketieteen opintoja, hän sanoi.

Pietarista useita väärennettyjä todistuksia

Keväällä 1994 Laiho kirjattiin ulos Rossin yliopistolta, mutta myöhemmin yliopisto karhusi häneltä vielä maksamattomia lukukausimaksuja.

Tämän jälkeen Laiho hankki kontaktiensa kautta Venäjältä ensimmäiset paperit, jonka mukaan hän olisi valmistunut Pietarista Pavlovin nimeä kantavasta lääketieteellisestä yliopistosta lääkäriksi vuonna 1994. Myöhemmin Laiho sai haltuunsa Venäjältä myös muita väärennettyjä tutkintotodistuksia, ikään kuin alkuperäisen väärennöksensä varakappaleiksi.

– Vuonna 1994 hankittu diplomi Pavlovin yliopistosta on väärennetty kuten kaikki Pietarista silloin ja myöhemmin saadut asiakirjat, Laiho kertoi kuulusteluissa.

Alkujaan Laiho kertoo hankkineensa Pietarin paperit siksi, että hän halusi nopeuttaa niiden avulla lääkärinopintojaan Yhdysvalloissa.

– Tarkoitukseni oli valmistua lääkäriksi Yhdysvalloissa ja alkaa harjoittaa ammattia sillä, hän kertoi.

Hyödynsi väärennettyjä papereita Yhdysvalloissa

Pietarin väärennettyjä papereita Laiho kertoo käyttäneensä hyväkseen ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa, kun hän pääsi tekemään kliinistä sairaalatutkimustyötä University of Texasiin 1996-1998. Siellä hän kertoi harjoitelleensa myös sisätauteja, anestesiaa ja kirurgiaa valvottuna.

Laiho on kertonut olleensa myös saman texasilaisen yliopiston yhteydessä toimivassa MD Anderson Cancer Centerissä tekemässä syöpäsairaisiin ihmisiin liittyvää tutkimusta, mutta ei hoitotyötä. Sittemmin Laiho pääsi kertomansa mukaan vielä 1998 anestesiologian koulutusohjelmaan, mutta siellä hän ehti omien sanojensa mukaan olla vain muutaman kuukauden.

– Tällöin alkoivat isot ongelmat diplomin kanssa, Laiho kertoi viitaten siihen, kuinka Yhdysvaltain viranomaiset epäilivät hänen venäläisen todistuksensa aitoutta ja vaativat häneltä selvityksiä.

”CV pitää osin paikkaansa”

Ulkomailta valmistuneiden lääkäreiden laillistumisprosessia Yhdysvalloissa valvova ECFMG-virasto selvitti pietarilaisyliopistosta useaan kertaan kirjeenvaihdolla vuonna 1998, ettei Laihon tutkintodiplomi ole aito. Tähän väliin mahtui kuitenkin myös erikoisia Laihon tilaamia väärennettyä ”vahvistuskirjeitä”, joita oli lähetetty pietarilaisyliopiston nimissä Yhdysvaltoihin, jotta niillä olisi todisteltu Laihon tutkintotodistuksen olevan aito.

Kun pääsy lääkärin uralle näytti tyssäävän Yhdysvalloissa, Laiho ajautui lääkerikosten puolelle. Hän väärensi ystäviensä avulla lääkereseptejä ja välitti mustassa pörssissä muun muassa hormonivalmisteita. Tästä hän jäi kuitenkin pian kiinni ja joutui vankilaan Texasissa, missä hän istui tuomiostaan 18 kuukautta.

Vuonna 2001 Laiho karkotettiin Yhdysvalloista Suomeen, minkä jälkeen hän hakeutui Suomessa välittömästi lääkäreiden laillistumisprosessiin pietarilaisten valepapereidensa turvin. Huijaus Suomessa sai jatkua kymmenen vuotta, kunnes Ilta-Sanomat uutisoi Laihon valetutkinnosta marraskuussa 2011.

Syyskuussa 2012 poliisi kuulusteli Laihoa vielä kerran ja kiinnitti tuolloin huomiota hänen jäljiltään löytyneisiin useisiin eri CV:n versioihin. Poliisi kysyi, ovatko ne kaikki keksittyjä.

– Ne pitävät osin paikkaansa. Esimerkiksi kaikki Texasin syöpäinstituutissa tehdyt pitävät paikkaansa, Laiho ilmoitti.

Laiho on myöntänyt työskennelleensä Suomessa lääkärinä väärennetyn tutkintotodistuksen turvin, mutta hän on kiistänyt oikeudenkäynnissä kaikki syytteet muun muassa törkeistä petoksista, kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Helsingin käräjäoikeus julkisti perjantaina valelääkäri Esa Laihoa vastaan nostetut syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Helsingin käräjäoikeus julkisti perjantaina valelääkäri Esa Laihoa vastaan nostetut syytteet kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Syytteitä ajavat valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto ja kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen. Metsäpelto on aiemmin toiminut syyttäjänä muun muassa ”myrkkyhoitajan” jutussa, jossa lähihoitajaa syytettiin viidestä vanhusmurhasta.

Syytteiden mukaan Laihon kuolonuhrit olivat vuonna 1919 syntynyt nainen Lahden kaupunginsairaalassa ja vuonna 1923 syntynyt mies Helsingin kaupungin Myllypuron vanhustenkeskuksessa.

Lahden tapaus sattui elokuussa 2006. Syytteen mukaan Laiholta jäi osaamattomuuden takia havaitsematta ja hoitamatta naisella ollut tulehdus. Sen sijaan Laiho teki virheellisen sydäninfarkti- ja rytmihäiriödiagnoosin ja hoiti niitäkin virheellisesti.

Myllypurossa miespotilas kuoli huhtikuussa 2011. Mies oli joutunut hoitoon kaaduttuaan kotonaan ja lyötyään päänsä. Syytteen mukaan Laiho määräsi virheellisesti verenohennuslääkityksen, jolloin kovakalvonalainen verenvuoto laajeni ja altisti uhrin keuhkokuumeelle.

– Laiho on tiennyt, että hänellä ei ilman asianmukaista lääkärin ammattiin johtavaa koulutusta ole ollut tosiasiallista osaamista hoitaa (miesuhria) tämän tilan vakavuuden edellyttämällä tavalla, syytteessä esitetään.

Neljässä pahoinpitelysyytteessä on kyse tapauksista, joissa potilaille on syyttäjän mukaan aiheutunut Laihon virheistä hengenvaarallinen tila, mutta he ovat jääneet henkiin.

Tapaukset ovat:

  1. Huhtikuu 2004, Lahden kaupunginsairaala. Uhri 1938 syntynyt nainen.

  2. Kesäkuu 2008, Helsingin kaupungin Kustaankartanon vanhustenkeskus. Uhri 1937 syntynyt nainen.

  3. Kesäkuu 2011, Helsingin kaupungin Kustaankartanon vanhustenkeskus. Uhri 1936 syntynyt nainen.

  4. Heinäkuu 2011, Helsingin Seniorisäätiön Pakilakoti. Uhri 1920 syntynyt nainen.

Laiho kiistää kaikki syytteet. Helsingin käräjäoikeus on aloittanut jutun käsittelyn tänään perjantaina valmisteluistunnolla.

Juttua muokattu 19.12 klo 9.44: Ross University ei sijaitse Yhdyvalloissa vaan Dominican saarella, lisätty linkki aiempaan juttuun.

Esa Laihon asianajaja Kari Uoti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?