Ismo

Kotimaa

Uusi asedirektiivi huolettaa ampumaharrastajia – ”Kiellot rajoittavat vain lainkuuliaisia kansalaisia”

Julkaistu: , Päivitetty:

Toteutuessaan Euroopan komission esitys vaikeuttaisi reserviläistoimintaa, metsästystä ja monia ampumaurheilulajeja. Mistä puolustusministeriönkin kritisoimassa direktiivissä on kyse?
Pariisissa tehtiin 13. marraskuuta traaginen terrori-isku, joka johti 130 ihmisen kuolemaan ja satojen loukkaantumiseen. Vain viisi päivää tämän jälkeen Euroopan komission asettama työryhmä esitteli ehdotuksensa EU:n asedirektiivin muutokseksi (91/477/ETY) ja sai koko Euroopan aseharrastajat varpailleen.

Komission aikomuksena on ollut esitellä direktiiviä syksyn aikana useaan otteeseen, mutta tarkkojen tietojen julkaisu on lykkääntynyt. Suurin poru Suomessa on syntynyt siitä, että uusi asedirektiivi saattaisi kieltää itselataavat kertatuliaseet yksityishenkilöiltä. Tällä olisi merkittäviä vaikutuksia metsästämiseen, erilaisiin aseurheilulajeihin sekä reserviläistoimintaan. Direktiivin on pelätty vaikuttavan myös ase-elinkeinoon, eikä ainoastaan verkkokaupan tiukentuvien säännösten vuoksi.

Harrastajat ahtaalle?

Ylöjärveläinen Jani Reiman, 32, on harrastanut metsästystä pian kymmenen vuotta. Vuonna 2012 hän aloitti practical-ammunnan ja sovelletun reserviläisammunnan (SRA). Nyt Reimanin harrastamisesta uhkaa tulla mahdotonta, välineiden kieltämisen vuoksi.

Jutun videolla esitellään sovellettua reserviläisammuntaa.

– Sekä SRA:ssa että practical-ammunnassa järjestetään talkoovoimin tuhansia kilpailuja, harjoituksia ja tapahtumia vuodessa. Omatoiminen harjoittelu ja välineet ovat tietenkin välttämättömiä, kuten muissakin lajeissa.


Uusi direktiivi sisältää Reimanin mukaan paljon hyviäkin asioita, kuten eri maiden tietokantojen ja aseiden merkintätapojen yhtenäistämistä. Itselataavien aseiden kieltämisen hyötyihin Reiman ei usko.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Kiellot haittaavat ja rajoittavat vain lainkuuliaisia kansalaisia, rikolliset eivät kieltoja noudata. Suomessa on nykyiselläänkin hyvin tiukka aselaki, joka testeineen ja haastatteluineen antaa hyvin vähän mahdollisuuksia väärinkäytöksiin, Reiman kuvailee.

– Aseiden laillinen hankkiminen on todella tiukasti säänneltyä ja aseiden säilytyskäytännötkin ovat Suomessa mielestäni hyvällä mallilla.

Ja taas hieman paremmalla mallilla. Joulukuun alussa astui voimaan uusi muutoslaki, jonka mukaan henkilö, joka omistaa enemmän kuin viisi tuliasetta tai yhdenkin ERVA-aseen (erittäin vaarallinen), joutuu säilyttämään aseensa hyväksytyssä turvakaapissa. Poliisihallitus on arvioinut, että noin 60 000 suomalaisen aseenomistajan pitää nyt hankkia tällainen kaappi.

Vaikutus reserviläistoimintaan

Jari-Pekka Walden, 40, Valkeakosken reserviupseerikerho ry:stä on huolissaan siitä, millainen vaikutus uudella direktiivillä olisi sovellettuun reserviläisammuntaan.

– Itselataavien aseiden täyskielto käytännössä lopettaisi suomalaisten reserviläisten mahdollisuuden harjoitella tarkoituksenmukaisesti, Walden murehtii.


Tästä on ollut huolissaan myös puolustusministeriö. 10. marraskuuta päivätyn muistion mukaan uusi asedirektiivi heikentäisi reservin osaamista ja täten vaikuttaisi Suomen puolustuskykyyn. Vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan kautta annetaan tänä vuonna noin 28 000 reserviläiselle yhteensä noin 80 000 tuntia sotilaallista koulutusta.

Direktiivin tuomiin mahdollisiin muutoksiin ovat ottaneet jyrkästi kantaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), Suomen ampumaurheiluliitto, Suomen reserviläisliitto, Suomen Sotilas -lehti sekä moni muu taho. Niinistö virkkoikin viime tiistaina, että Suomi aikoo viitata kintaalla asedirektiiville, jos EU sen hyväksyy.

Suomessa yli 1,5 miljoonaa asetta

Suomessa on lähes 1,6 miljoonaa aselupaa ja n. 600 000 aseluvan haltijaa. Reilusti yli puolet näistä aseluvista on myönnetty metsästysperusteella. Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan esimerkiksi jääkiekon harrastajamäärä on n. 100 000 henkilöä. Reserviläisjärjestöillä on jäseniä noin 90 000.

Waldenia huolettaa myös aselupien mahdollinen muuttuminen määräaikaisiksi.

– Viranomaisilla ei ole mitään valmiutta siihen, että tuhannet harrastajat kävisivät vuosittain uusimassa lupiaan.


Poliisihallituksen asehallintopäällikön Mika Lehtosen mukaan Waldenilla ei ole syytä huoleen.

– Tämänhetkisen käsityksen mukaan asedirektiiviehdotus ei sisällä tällaista muutosehdotusta. Määräaikaisuutta koskeva kirjaus on tulkinnanvarainen. Näyttäisi siltä, että se koskisi vain sellaisia lupia, jotka oikeuttavat hankkimaan aseita koko voimassaolonsa ajan.

Lehtonen ei hänkään näe määräaikaisia lupia tarkoituksenmukaisina.

– Tehokkaampaa on kehittää jatkuvaa valvontaa esimerkiksi reaaliaikaisia tiedonsaantioikeuksia parantamalla ja eri tietojärjestelmien yhteensopivuutta kehittämällä.

Mikäli direktiivi tulisi voimaan tällaisenaan, valtava määrä aseita muuttuisi käytännössä arvottomiksi ja laittomiksi. Jani Reimanin mukaan tämä on kestämätöntä.

– Pelkkien itselataavien aseiden lunastaminen tulisi maksamaan valtiolle jättimäisiä summia. Haluan myös mainita, että komissio on esittänyt takavarikointia ilman kompensaatiota. Tämä olisi Suomen perustuslain vastaista.

Laittomat aseet Suomessa ja Euroopassa

Terrori-iskujen jälkeen Ranskassa tehtiin satoja kotietsintöjä, joissa löytyi kymmeniä laittomia rynnäkkökiväärejä, käsiaseita sekä yksi sinko. Ylen tietojen mukaan Ranskan poliisi takavarikoi 2 700 laitonta asetta vuonna 2010. Schengen-alueella liikkuvien laittomien aseiden määrät ovat kasvussa ja liikkuva kalusto entistä ”järeämpää ja tulivoimaisempaa”.

Asehallintopäällikkö Lehtosen mukaan laittomien aseiden määrästä Suomessa voidaan esittää vain arvioita.

– On arvioitu, että niitä on joitakin kymmeniä tuhansia.

Laittoman asekaupan ongelmat EU-alueella liittyvät Lehtosen mukaan kolmeen ilmiöön: deaktivoitujen aseiden palauttamiseen toimintakelpoisiksi, ampuma-aseeksi muunnettavissa olevien esineiden ja aseen osien kauppaan sekä jäsenvaltioiden rajat ylittävään laittomaan verkkokauppaan.

 

Suomi ei ole ollut enää pitkään aikaan erillinen saareke aserikollisuuden osalta

Poliisihallituksen kannan mukaan Euroopan komission analyysi muutostarpeista on eurooppalaisesta näkökulmasta oikea, mutta esitys saattaa sisältää Suomen näkökulmasta ylimitoitettuja toimenpiteitä.

– On huomattava, että Suomi ei ole ollut enää pitkään aikaan erillinen saareke aserikollisuuden osalta, vaan kaikki ongelmat näyttävät ennemmin tai myöhemmin koskevan myös Suomea. Suomen ja eräiden muiden jäsenvaltioiden tilanne on kuitenkin siinä määrin poikkeava, että kiellon sijasta parempana vaihtoehtona meillä on pidetty lupajärjestelmää, joko nykyisellään tai valvonnaltaan tehostettuna, Lehtonen puntaroi.

– Riski siitä, että aseet päätyisivät terroristien käyttöön on erittäin pieni, jos ne säilytetään turvallisesti ja luvanhaltijoiden sopivuutta valvotaan.

Pariisin iskujen aseet

Pariisin iskuissa käytettyjen kaltaisia rynnäkkökivääreitä ei ole Ranskassa saanut laillisesti omistaa vuosiin. Terroristien aseiden epäilläänkin olleen Jugoslavian hajoamissotien kalustoa. Tämä on hyvin tavallinen tarina, sillä Euroopan poliisivirasto Europolin mukaan näitä aseita on helposti saatavilla ja ne ovat halpoja. Asiasta ovat tuoreeltaan kertoneet muun muassa Yle ja Independent.

Saksalaisen Bild-lehden mukaan 13. marraskuuta Pariisissa tehdyissä iskuissa käytettiin AK47-rynnäkkökiväärin kopiota, kiinalaista Type 56 -rynnäkkökivääriä. Saksalainen mies, jota on kutsuttu mediassa nimellä Sascha W., oli myynyt kaksi tällaista asetta sekä kaksi Zastava M70 -rynnäkkökivääriä ”arabille Ranskassa”.


Myös Ranskan viranomaiset uskovat, että juuri näitä aseita käytettiin Pariisin iskuissa. M70-rynnäkkökivääri oli Jugoslavian armeijan vakiovaruste, jota valmistettiin 80-luvun loppuun saakka nykyisen Serbian alueella. Type 56 -rynnäkkökivääriä taas valmistettiin Albanian Gramshissa, joten yhtymäkohtia Balkanille riittää.

Aseet on ostettu monien lähteiden mukaan internetistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että terroristit olisivat hankkineet ne laillisesti. Esimerkiksi Telegraphin tietojen mukaan aseet olisi ostettu ”darknetistä”, anonyymistä verkosta. Sascha W., jota poliisi oli Bildin mukaan seurannut jo liki vuoden, on pidätettynä Stuttgartissa. Häntä epäillään laittomasta asekaupasta ainakin kahdeksassa eri tapauksessa.


Mitä tulee tapahtumaan?

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat yhdessä rintamassa direktiiviuudistusta vastaan. Kintaalla viittaamisen sijaan on mahdollista myös saada direktiiviin varauma, joka sallisi itselataavaa kertatulta ampuvien aseiden säilyttämisen yksityishenkilöille. Tätä perustellaan siis etenkin reservin ampumataidon ja maanpuolustustahdon ylläpitämisellä.

Opposition puolelta kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) kertoi HS:n haastattelussa kannattavansa mahdollisimman tiukkoja aselakeja. Entinen ulkoministeri ei näe ”mitään järjellistä syytä siihen, että kenelläkään pitäisi olla puoliautomaattiaseita kotona”.

Jani Reiman on toista mieltä.

– Suomelle on practical-ammunnasta pelkästään tämän vuoden puolelta tullut nuorten MM-kultaa, kiväärin EM-kulta ja haulikko-practicalin MM-kulta, hopea sekä useita muita mitaleja. SRA taas tähtää ampumaurheilun muodossa ylläpitämään ja kehittämään reserviläisen ampumataitoa ja on täten osa vapaaehtoista maanpuolustustyötä. Siinä on mielestäni järkeviä syitä kerrakseen.

Asekouluttajana toimivan Jari-Pekka Waldenin mukaan direktiivi iskisi eurooppalaiseen elämäntapaan. Hän myös kritisoi valmistelua siitä, ettei vaikuttavuusarvioita esimerkiksi työllisyyden suhteen ei ole tehty.

– Mikäli EU päättäisi kieltää sulkapallon, niin voisin kyllä vaihtaa tennikseen tai squashiin. Ampumaharrastus taas on niin kokonaisvaltainen elämäntapa, että sen tarjoamalle henkireiälle olisi mahdotonta löytää korvaajaa.

Ota kantaa

Pitäisikö Suomen aselainsäädäntöä mielestäsi tiukentaa?

Kyllä 4% Ei 96%
Ääniä yhteensä 1836

Aseiden osuus rikoksiin Suomessa

 • Suomessa poliisin tietoon tulleiden ampuma-aserikosten määrä on viiden vuoden aikana noussut 1 900 tapauksesta noin 2 500 tapaukseen vuodessa. Törkeiden ampuma-aserikosten määrä on noussut viiden vuoden aikana noin 60:stä yli 80:een vuodessa.
 • Luvut kertovat vain poliisin kirjaamista rikosnimikkeistä. Luvut eivät paljasta aseiden määrää tai toimintaan osallistuneita ja poliisin kirjausmenettelytkin ovat joltain osin muuttuneet.
 • Suomessa tehtiin vuosina 2003–2013 noin 215 henkirikosta ampuma-aseilla. Noissa rikoksissa käytetyistä aseista 44 % oli luvallisia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  2. 2

   Miestä iskettiin veitsellä selkään Loimaan Prisman pihassa

  3. 3

   Veikkaus: Lottovoittaja hämmästyi elämästään miljoonavoiton jälkeen – ”On tämä maailma niin kallis paikka elää”

  4. 4

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  5. 5

   Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

  6. 6

   Jo kahdeksas lapsi menehtyi – Ikea uusi suosittua lipastoa koskevan varoituksensa

  7. 7

   Neule, jota ei kannata ostaa koskaan – poista myös kaapistasi

  8. 8

   Arttu Wiskari laihtui yli 10 kiloa, juomisen lopettamisesta hurja energialataus – ”Kroppa oli sokissa”

  9. 9

   Lumimyräkkä rantautui Suomeen – ilmatieteen laitos varoittaa puuskista, ajokelistä, aallokosta, meriveden pinnasta...

  10. 10

   Me Naiset: Sami Minkkinen avautuu uudesta suhteestaan – taisteli pitkään rakastumista vastaan: ”Pelkäsin lähipiirini reaktioita”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  2. 2

   Turussa kadonnut Juuso-Petteri löytyi kuolleena – Poliisi ei epäile rikosta

  3. 3

   5 asiaa, joita et saisi tehdä Kanarialla – yksi voi olla Suomi-turistille erityisen vaikea pala

  4. 4

   Yksi Vantaan ketjukolarissa loukkaantuneista lapsista kuoli

  5. 5

   Rakennusmies puuttui 10-vuotiaan pojan kiusaamiseen – isä halusi palkita: ”Hän toimi äärimmäisen hienosti”

  6. 6

   2 pitkää avioliittoa sai järkyttävän lopun peräkkäisinä päivinä: ”Anni ei varmasti sanonut mitään minulle pahasti”

  7. 7

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  8. 8

   Onko sinulla sama kriittinen km-raja? Tällaista autoa suurin osa etsii netistä

  9. 9

   Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

  10. 10

   Jari Sarasvuo Huomenta Suomessa: edessä suuri leikkaus – leuka halkaistaan kahtia ensi viikolla: ”Kyllä se pelottaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  6. 6

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  10. 10

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  2. 2

   Miestä iskettiin veitsellä selkään Loimaan Prisman pihassa

  3. 3

   Veikkaus: Lottovoittaja hämmästyi elämästään miljoonavoiton jälkeen – ”On tämä maailma niin kallis paikka elää”

  4. 4

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  5. 5

   Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  2. 2

   Turussa kadonnut Juuso-Petteri löytyi kuolleena – Poliisi ei epäile rikosta

  3. 3

   5 asiaa, joita et saisi tehdä Kanarialla – yksi voi olla Suomi-turistille erityisen vaikea pala

  4. 4

   Yksi Vantaan ketjukolarissa loukkaantuneista lapsista kuoli

  5. 5

   Rakennusmies puuttui 10-vuotiaan pojan kiusaamiseen – isä halusi palkita: ”Hän toimi äärimmäisen hienosti”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  6. Näytä lisää