Suldaan Said Ahmed sai suomalaisyritykset antamaan joululahjoja vähävaraisille – ”Ihmiset olivat tosi yllättyneitä”

Somaliasta Suomeen teini-ikäisenä tullut Suldaan Said Ahmed haastoi yritykset auttamaan turvapaikanhakijoita. Pian Said Ahmed itse sai haasteen.

Suldaan Said Ahmed kertoo liikuttuneensa joululahjoja saaneiden ihmisten reaktioista.

16.12.2015 17:07

Kaikki alkoi Suldaan Said Ahmedin viime syksyisestä yrityksille suunnatusta haasteesta auttaa Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita. Mukaan lähtivät muun muassa matkapuhelinoperaattorit Elisa, DNA ja Sonera sekä tekstiilivalmistajat Vepsäläinen ja Finlayson ja esimerkiksi Finlayson lahjoitti 5000 pussilakanaa ja Vepsäläinen 240 tyynyä ja peittoa.

– Syksyllä tuli paljon pakolaisia Suomeen ja mediassakin oli esillä, että heitä majoitettiin telttoihin ja vastaanottokeskukset olivat ihan äärirajoilla. Silloin heräsi minulla ja varmasti monella muullakin kansalaisella heräsi sisäinen auttamisen halu.

Hyvää Yrittäjän päivää. Arvoisat yritykset, haastan teidät kantamaan kortenne kekoon Suomeen saapuneiden...Julkaissut Suldaan Said Ahmed 5. syyskuuta 2015

Said Ahmed puolestaan sai pari kuukautta myöhemmin Finlaysonilta haasteen miettiä, miten olisi mahdollista puuttua kasvavaan vihan ilmapiiriin ja, miten turvapaikanhakijat voisivat auttaa suomalaisia.

Said Ahmed organisoi Finlaysonin lahjoittamien Muumi-pyyhkeiden ja Havin lahjoittamien kynttilöiden jakamisen työttömille ja vähävaraisille Hakaniemen torilla itsenäisyyspäivänaattona sekä Joensuussa ja Kontiolahdella.

– Tämän rouvan kohtaamisesta jäi hyvät muistot mieleen. Mummot on aitoja ja ihania, Said Ahmed kertoi Facebook-päivityksessään.

”Jotkut kysyivät, että pitääkö niistä maksaa”

Pohjois-Karjalan työttömien yhdistysten toimintajärjestön Lea Vallius kertoo, että tänä vuonna työttömille jaettiin ensimmäistä kertaa joululahjoja.

– Ihmiset olivat tosi yllättyneitä ja jotkut kysyivät, että pitääkö niistä maksaa. Sanoin, että joululahja on yleensä ilmainen. Olivat kovin ilahtuneita ja olipa muutamalla ihmiselle ihan kyyneleet silmissä. Ruokailu oli jo niin hyvä lahja, etteivät he osanneet odottaa muuta lahjaa, Vallius sanoo.

Yhteensä joululahjoja oli 1200, joista puolet oli Muumi-pyyheliinoja ja puolet kynttilöitä. Kontiolahdella jaettiin 300 kynttilää ja 300 pyyhettä. Joensuuhun vietiin lahjoja saman verran ja pieni osa on vielä jakamatta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Somaliasta teini-ikäisenä Kontiolahdelle tullut Said Ahmed asuu nykyisin Helsingissä.

Aitojen sijaan siltoja ihmisten välille

Said Ahmed kertoo liikuttuneensa joululahjoja saaneiden ihmisten reaktioista.

– Tässä on vielä paljon tehtävää vähävaraisten aseman parantamiseksi. Yritän itse vaikuttaa tähän masentavaan ilmapiiriin pienillä eleillä, kun Suomessa on isoja leikkauksia, jotka lähinnä koskevat vähävaraisia ja pienituloisia ihmisiä. Yritän omalla ja vähemmistöyhteisön edustajana poistaa yhteiskunnasta vastakkainasettelua ja tuoda sellaista sanomaa, että tässä ollaan kaikki samassa veneessä.

Suldaan Said Ahmed kuvaa Facebookissa itseään uussuomalaiseksi, itä-helsinkiläiseksi kansalaisaktivistiksi, joka haluaa rakentaa aitojen sijaan siltoja sydänten välille.

Somaliasta teini-ikäisenä Kontiolahdelle tullut Said Ahmed asuu nykyisin Helsingissä.

– Aion jatkaa tätä työtä, koska haluan rakentaa ihmisten sydänten välille siltoja ja vähentää tällä työlläni ihmisten ennakkoluuloja ja vihan ilmapiiriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?