”Valtion tehtävä ei ole järjestää sinulle vapaa-aikaa” – Lasten päivähoito-oikeuden rajoittaminen jakaa mielipiteitä

Julkaistu: , Päivitetty:

Päivähoito
Miksi tehdä lapsia, jos niiden kanssa ei halua olla vapaa-aikana, päivähoito-oikeuden rajoittamista kannattavat kysyivät.
Eduskunnan päätös rajata lasten päivähoito-oikeutta herätti vilkkaan keskustelun Ilta-Sanomien lukijoissa.

Eduskunta päätti tiistaina äänin 114–65 rajoittaa päivähoidossa olevien lasten hoitoaikaa osa-aikaiseksi, jos toinen vanhemmista on kotona. Elokuun 2016 alusta lähtien lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa, jos vanhemmat eivät työskentele eivätkä opiskele päätoimisesti.

Päivähoito-oikeuden rajaamista kannattivat kaikki hallituspuolueet ja oppositiopuolue kristillisdemokraatit.

”Miksi tehdä lapsia, jos...”

Monet lukijat olivat hallituksen kanssa samoilla linjoilla. Lasten hoitaminen kuuluu vanhemmille eikä yhteiskunnalle.

”Miksi tehdä lapsia, jos niiden kanssa ei halua edes olla vapaa-aikana? Annetaan ne vähäiset päivähoitopaikat niille, joiden pitää käydä työssä ja jotka veroillaan maksavat systeemin”, kirjoittaa nimimerkki hieno päätös.

Joidenkin mielestä päivähoidon rajaaminen on yksi esimerkki saada köyhät kyykkyyn.

Nimimerkki assosiaali kommentoi, että Suomeen saadaan kymmenen vuoden päästä oikeat ghetot.

”Yksi sukupolvi kasvaa ilman mitään kasvatusta yhteiskunnan normeihin”.

Veronmaksajille kallista

Päivähoidon rajaamista kannattavat muistuttivat, että kaikille tarjottava julkinen päivähoito tulee veronmaksajille kalliiksi. He ihmettelivät, miksi julkista päivähoitoa pitää tarjota niille lapsille, joiden vanhemmat ovat kaiket päivät kotona.

Nimimerkki Rob muistutti, että lasten päivähoito on Suomessa naurettavan halpaa. Hollannissa päivähoito maksaisi 1 600 euroa kuukaudessa.

”Se, että olet kotona tarkoittaa, että voit myös hoitaa lastasi. Valtion tehtävä ei ole järjestää sinulle vapaa-aikaa itsellesi, vaan välttämättömyyksiä. Se on ihan huuhaata, että se jotenkin häiritsisi työnhakua jne.. Hieno ja järkevä päätös!”

Nimimerkki Tiinyweeny on sitä mieltä, että päivähoitopaikka kuuluu vain niille lapsille, jotka tarvitsevat paikan vanhempien opiskelun, työssäkäynnin tai esimerkiksi terveydellisen seikan vuoksi.

”Kyllä itseäni ainakin ottaa aivoon päivähoidosta ison summan maksavana äitinä, kun työttömät tai kotiäidit roudaa muksujaan päiväkotiin klo 8-16 eivätkä joudu maksamaan itse euroakaan lapsen hoidosta ja päivät sitten makaavat kotona persaus homeessa”.”Lapsilla ei ole kavereita”

Yksinhuoltajat ihmettelivät, miten he voivat hakea töitä tai opiskella, jos lapsi on jaloissa. Lapset kärsivät.

”Tulee lisää televisioaikaa, ei ole kavereita, ei ulkoilua yhtä paljon. Lista on pitkä! Onneksi omani on nyt eskarilainen, muuten en yksinhuoltajana ole muuta kuin työtön koko lapsuusajan ja hoitaisin lapseni sitten kokopäiväisesti köyhyysrajalla”, kommentoi nimimerkki yummy mummy.

”Taas yksi hyvä syy olla ottamasta satunnaisia töitä vastaan, kun lasta ei voi pitää esimerkiksi esikoulussa kuin 8.30–12.30”, kirjoittaa nimimerkki gg.

Nykyisen päivähoitomallin kannattajat muistuttavat, että on erilaisia kasvattajia. Lapset eivät välttämättä opi kotona äidin kanssa yhtään mitään.

”Naapurissa kaksi pientä lasta ja nuori äiti kotona heidän kanssaan. Vanhempi noin 3-vuotias huutaa täyttä huutoa aamusta iltaan.. Äiti ei vie ulos eikä luultavasti leiki mitään kotona!! Siinä seuraava sukupolvi... Jos ei saa mitä haluaa, kauhea huuto ja tappelu”, kauhistelee nimimerkki millamii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt