Täyskäännös uutisoinnissa – Näin arabimedia kertoo nyt Suomesta: pakkotyötä, hyökkäyksiä vastaanottokeskuksiin... - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Täyskäännös uutisoinnissa – Näin arabimedia kertoo nyt Suomesta: pakkotyötä, hyökkäyksiä vastaanottokeskuksiin...

Julkaistu: 13.12.2015 10:53, Päivitetty 13.12.2015 12:02

Syksyn aikana arabimedian välittämä kuva Suomesta ja siitä, miten se kohtelee turvapaikanhakijoita, on muuttunut täysin.

Vielä syyskuussa arabimedia välitti Suomesta ruusuista kuvaa: lehdissä kehuttiin Suomen vieraanvaraisuutta ja pääministeri Juha Sipilän esimerkillisyyttä maasta taivaaseen. Pääministerin ilmoitus avata Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoille keräsi suurta huomiota arabimediassa.

Arabilehdet kirjoittivat tuolloin, että syyrialaiset pakolaiset saavat Suomessa lämpimän vastaanoton: heille soitetaan musiikkia ja kutsutaan nauttimaan Suomen luonnon ihanuudesta. Myös Suomessa järjestetyistä rasisminvastaisista mielenosoituksista muistettiin uutisoida.

Lokakuussa Maahanmuuttovirasto tiedotti tiukentavansa irakilaisten mahdollisuuksia saada turvapaikka Suomesta. Virasto kertoi päivittäneensä Irakia koskevan turvallisuusarvionsa, jonka mukaan monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt. Tuolloin turvapaikkapolitiikan tiukentamisesta uutisoivat muun muassa Al-Jazeera, Radio Sawa, Azzaman.com.

Pakolaiset palkatta pakkotöihin

Alkuviikosta Suomen hallitus kertoi erilaisista maahanmuuttopolitiikkaa kiristävistä toimista. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ilmoitti, että turvapaikanhakijat laitetaan tekemään töitä, esimerkiksi osallistumaan risusavottaan tai vastaanottokeskuksen kunnostamiseen.

Jutun alussa olevalla videolla ministeri Jari Lindström kertoi työn tarjoamisesta turvapaikanhakijoille.

Johtava arabiankielinen uutiskanava Al-Jazeera kertoi tuolloin, että turvapaikanhakijoita velvoitetaan työskentelemään vastikkeetta. Jutun mukaan heidän vaaditaan myös kunnioittavan suomalaisen yhteiskunnan kulttuuria ja tapoja. Uutisessa kerrottiin myös, että Suomi jakaa turvapaikanhakijoille suomalaisesta kulttuurista, yhteiskunnasta ja naisten ja lasten oikeuksista tietopaketin, joka kaikkien tulijoiden pitää hyväksyä.

– Silloin kukaan ei voisi enää väittää, ettei tiennyt asiasta, uutisessa siteerataan ministeri Lindströmiä.

Arabimediassa on uutisoitu laajasti Suomen kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta.

Uutisen mukaan pääministeri Juha Sipilä kertoi uusien toimien julkistamisen yhteydessä, että ne poistavat mahdolliset elementit, jotka houkuttelisivat uusia turvapaikanhakijoita.

Jutun mukaan Pohjois-Euroopassa sijaitseva valtio on vastaanottanut tänä vuonna lähes 32 000 turvapaikkahakemusta köyhyyttä ja sotia pakenevilta ihmisiltä, kun viime vuonna vastaava luku oli 3 600.

Suomen maahanmuuttopolitiikan kiristämistä käsittelevän artikkelin lukijakommentit jakautuvat kahtia: osa ymmärtää, että pakolaiset voidaan velvoittaa tekemään töitä jo sitä vastaan, että he saavat ruokaa ja katon päänsä päälle. Toisissa kommenteissa Suomen katsotaan haluavan turvapaikanhakijoista ilmaista orjatyövoimaa. Osa kommentoijista kyseenalaistaa myös aiemmin kotinsa ovet pakolaisille avanneen Sipilän motiiveja: ”Ehkä hän tarkoitti, että on valmis ottamaan pakolaisia palvelijoiksi ja palkatta.”

Hyökkäyksiä turvapaikanhakijoita vastaan

Arabimediassa on viime aikoina uutisoitu laajasti Suomessa tapahtuneista hyökkäyksistä vastaanottokeskuksia ja turvapaikanhakijoita vastaan. Viimeksi lauantaina aamuyöllä Asikkalassa syttyi tulipalo hotellissa, johon oltiin avaamassa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Aiemmin tällä viikolla IS uutisoi, että yhä useampi irakilainen peruu turvapaikkahakemuksensa Suomeen. Vuoden alusta joulukuun 8. päivään mennessä käsitellyistä turvapaikkahakemuksista oli rauennut 41 prosenttia. Maahanmuuttoviraston mukaan monia turvapaikanhakijoita on johdettu harhaan, eivätkä he ole tienneet, ettei pelkkä kurja elämäntilanne omassa kotimaassa riitä saamaan turvapaikkaa toisesta.