Ministeri Orpo Ylellä: Tämän takia Isis-murhaajiksi epäillyt onnistuivat tulemaan Suomeen

rac

Julkaistu:

Sisäministeri Petteri Orpolta (kok) kysyttiin Ylellä, miten terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista epäillyt irakilaisveljekset pääsivät Suomeen viranomaisten huomaamatta.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi terroristijärjestö Isisin joukoissa tehdyistä murhista epäiltyjen kahden irakilaismiehen tuloa Suomeen Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaina.

Orpolta kysyttiin, miten miehet pääsivät Suomeen viranomaisten huomaamatta.

– Se johtuu siitä, että EU:n ulkorajavalvonta ei toimi. Tullaan laittomasti EU:n alueelle. Henkilöä ei rekisteröidä, ja tämä on voinut kulkea koko Euroopan läpi ja tulla esimerkiksi Suomeen Torniosta, Orpo sanoi.

Torniossa on vastassa Suomen viranomainen.

– Käytännössä kaikki hakevat turvapaikkaa. Silloin he ovat meidän viranomaisten käsissä ja valvonnassa, Orpo sanoi.

Alun videolla turvapaikanhakija kertoo, että Suomessa saattaa olla useampia turvapaikanhakijoita, joilla on Isis-kytköksiä. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi irakilaiset kaksosveljekset 11 terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesäkuussa 2014.

Orpon mukaan suojelupoliisi on päävastuullinen turvapaikanhakijoiden taustojen selvittämisessä.

– Taustaa aletaan selvittää keskusrikospoliisin ja paikallispoliisin kanssa.

23-vuotiaita irakilaiskaksosia epäillään 11:stä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, jotka tehtiin Irakissa. Miehet tulivat Suomeen syyskuussa, ja he ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan turvapaikanhakijoita.

Miehet vangittiin eilen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt