Suomalaisilla olisi voinut olla tehokas tankintappaja talvisodassa – kenraaleiden kiistan takia rintamalla oli vain kaksi ”norsupyssyä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Vänrikki Kaskisen pst-joukkueella oli talvisodan alussa Kannaksella käsissään tehokas ase puna-armeijan tankkeja vastaan.

NEUVOSTOLIITON joukot ylittivät Suomen rajan Itä-Kannaksella 30.11.1939 aikaisin aamulla. Jääkäripataljoona 4 sai hälytyksen jo kello 4.30, että rajan pinnassa ajeli runsaasti puna-armeijan hyökkäysvaunuja, ja suunta oli Suomen puolelle kohti Metsäpirttiä ja Taipaletta.

Vihollisen tykkitulen keskeltä ajoi useita kevyitä T-26-tankkeja, mutta niitä juuttui suomalaisten kiviesteeseen. Asemissa oli panssarintorjuntajoukkue, jolla oli käsissään harvinainen ase: Suomi-konepistoolista tunnetun asesuunnittelija Aimo Lahden kehittelemä 20 mm:n panssarintorjuntakivääri L-39, tuttavallisemmin ”norsupyssy”.


SE OLI vasta koekappale. Pst-kivääreitä oli saatu toimitettua suomalaisjoukoille ainoastaan kaksi. Niitä olisi kannattanut olla muutama enemmänkin, sillä suomalaiset tuhosivat heti kolme vaunua. Se oli erittäin tehokas kevyitä vaunuja vastaan.

Emeritusprofessori Jouko Vahtolan tänä vuonna ilmestynyt kirja Tankit tulee! Taistelu hyökkäysvaunuja vastaan talvisodassa 1939–1940 (Docendo) mainitsee erikoisen episodin talvisodan historiasta. Taipaleen lohkolla oli 20 mm:n pst-kiväärin lisäksi koekappale 13 mm:n raskaasta konekivääristä.

– Kivääri osoittautui tehokkaaksi yleisimpiä keveitä ja keskiraskaita vaunuja vastaan - jo ensimmäisestä tulikokeesta 30.11. lähtien. Sen sijaan konekivääri ei pystynyt samoihin panssareihin, Vahtola kirjoittaa.


SYY SIIHEN, ettei kyseisiä aseita ollut kahta enempää, johtui kenraalien kiistoista. Armeijan johdossa oli vuodesta 1934 lähtien erilaisia näkemyksiä siitä, tarvitsisiko armeija kevyempiä vai raskaampia pst-aseita. Vahtolan selostuksen mukaan L-39-kivääri oli jo hyväksytty ennen talvisotaa, mutta kiistojen takia se ei ehtinyt valmistukseen ennen talvisotaa.

Toiselle ”norsupyssylle” kävi huonosti. Se menetettiin taistelussa viholliselle Taipaleessa itsenäisyyspäivänä 6.12.1939.

L-39-kivääri painoi noin 50 kiloa ja sen tehokas kantama oli 400 metriä. Ase oli käytössä jatkosodassa. Se ei ollut enää tehokas Neuvostoliiton raskaita vaunuja vastaan, mutta sitä käytettiin esimerkiksi bunkkereiden tuhoamisessa.

Lähde: Jouko Vahtola: Tankit tulee! (Docendo 2015)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt