Kotimaa

Poliisi ampui anarkisteja kohti seitsemän laukausta paineilma-aseella

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Itsenäisyyspäivänä Helsingin Töölössä poliisi piti erillään anarkistisen Vapaus pelissä -mielenosoituksen ja kansallismielisen 612-soihtukulkueen.

SUURIN osa itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa kiinni otetuista henkilöistä on päästetty vapaaksi, kertoo yleisjohtaja, komisario Esa Pennanen Helsingin poliisista. Loput päästetään pois aamun aikana. Pennasen mukaan joistakin henkilöistä on tehty rikosilmoituksia.

Poliisi otti eilen Helsingissä kiinni 130 ihmistä, jotka olivat poliisin viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan 612.fi-ryhmittymän soihtukulkuetta vastustaneita mielenosoittajia. Osa kiinniotoista tehtiin rikosperusteilla.


Presidentin järjestämien Linnan juhlien osalta itsenäisyyspäivän ilta sujui poliisin mukaan kaikin puolin rauhallisesti. Kutsuvieraat eivät joutuneet tällä kertaa mielenosoittajien kohteeksi.


SUNNUNTAI-ILTANA poliisi kertoi ensin, että paineilma-asetta oli käytetty kahdesti. Juha Hakola kertoi maanantai-aamuna IS:lle, että laukauksia ammuttiin yhteensä seitsemän. Voimakeinoja käytettiin Vapaus pelissä - mielenosoittajia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Laukaukset olivat jalkoja kohti suunnattuja ja painevaikutus on hieman kovempi kuin patukan isku.

Hakolan kaikki voimankäyttötilanteet käydään vielä myöhemmin läpi.

– Poliisin varautuminen oli nyt oikein mitoitettu ja pystyimme estämään kaikki luvallisiin kulkueisiin suuntautuneet sabotointiyritykset.

Poliisi on käyttänyt paineilma-asettaan ani harvoin, vain yksittäisissä poliisitehtävissä ennen tätä. Ase on suhteellisen uusi, se otettiin testikäyttöön Suomen poliisissa vasta 2014.


Poliisi kertoi käyttäneensä voimakeinoja, kun virkavaltaa kohti heitettiin kiviä ja pulloja eikä normaali käskytys tehonnut.

– Poliisi kohtasi tilanteessa sellaista väkivaltaa, jossa muut voimankäyttökeinot eivät riittäneet. Toisessa tilanteessa väkijoukko oli tulossa poliisin päälle ja toisessa tilanteessa poliisia heitettiin kivillä. Tällä hetkellä ei ole tietoa, että kukaan olisi tilanteessa loukkaantunut, totesi yleisjohtajana toiminut apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sunnuntai-iltana.


KAHTA poliisiin kohdistunutta hyökkäystä tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Lisäksi poliisi oli myöhään sunnuntaina kirjoittanut sakkoja ainakin 15 henkilölle virkamiehen vastustamisesta tai niskoittelusta poliisia vastaan.

Aiemmin illalla kiinni otettiin kolme henkilöä, joilta takavarikoitiin kolmisenkymmentä vaarallisina pidettyä soihtua. Poliisin mukaan myös he kuuluivat samaan vastamielenosoittajien porukkaan.

Kiinniotettuja on kuljetettiin putkaan Pasilaan ja Töölön Kisahallille.

Edit 8:21: Juttua täydennetty viestintäjohtaja Juha Hakolan kommenteilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt