Helsingin poliisi: Rasistinen rikollisuus lisääntynyt - poliisipäällikkö joutui itsekin puuttumaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin poliisi: Rasistinen rikollisuus lisääntynyt - poliisipäällikkö joutui itsekin puuttumaan

Helsingin poliisilaitos järjesti tiedotustilaisuuden ajankohtaisista aiheista keskiviikkona Pasilan poliisitalossa.

1.12.2015 19:28 | Päivitetty 2.12.2015 11:41

Helsingin poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoivat muun muassa turvapaikanhakijoihin liittyvästä rikollisuudesta. Lisäksi he kävivät läpi Helsingin liikenneturvallisuutta ja huumerikostutkintaa. Suora lähetys tilaisuudesta on päättynyt.

Koskimäki: Rasistiset rikokset ovat myös Helsingissä lisääntyneet tänä vuonna. Ne ovat lähes tuplaantuneet. Tyypillinen tekotapa on se, että herjataan muslimeja tavalla tai toisella. Aika iso osa näistä on internetissä tapahtuneita.

Aapio: ”Jouduin itsekin ratikassa puuttumaan siihen, kun humalainen huusi tummaihoisille – luultavasti vieläpä Suomessa syntyneille - pojille, että minä tapan teidän. Pieneksi painiksi se meni, mutta kaksi vartijaa tuli nopeasti paikalle hoitamaan tilanteen loppuun.”

Koskimäki: Helsingissä tänä vuonna noin 70 tapausta, jotka liittyvät ns. arjen rasismiin. Iso osa on tapahtunut internetissä. Määrä on lähes tuplaantunut viime vuodesta.

Koskimäki: Hesperian puiston raiskauksesta epäilty ja vangittu henkilö on turvapaikanhakija. Toiset kaksi epäiltyä raiskausta tapahtuivat Tapanilassa ja Kaisaniemen puistossa. Kaikissa kolmessa tapauksessa epäilty on tavoitettu ja vangittu.

Koskimäki: On tärkeää pitää yllä korkeaa kiinnijäämisriskiä.

Helsingin poliisin mukaan raiskauksia, joissa uhrin kimppuun on hyökätty kadulla, on ollut tänä vuonna jonkin verran viimevuotista enemmän. Niin sanottujen katuraiskauksien määrä on noussut yhdeksästä neljääntoista.

Koskimäki: Tässä on nähtävissä selvä piikki. Kokonaisuutena nämä puska- tai katuraiskaukset ovat kuitenkin murto-osa kaikesta seksuaalirikollisuudesta.

Koskimäki: Nämä puskaraiskaukset ovat tapahtuneet eri puolilla kaupunkia, mutta keskittymä on jollain tapaa pääradan varrella etelässä ja pohjoisessa.

Helsingin poliisilla on ollut elokuusta lähtien tutkinnassa noin 10 seksuaalirikosjuttua, joissa epäiltynä on ollut turvapaikanhakija.

Nimikkeet ovat vaihdelleet törkeästä raiskauksesta seksuaaliseen ahdisteluun. Osassa tapauksista ei epäillä rikosta.

Poliisihallitus kertoi viime viikolla, että Suomessa on tänä vuonna tapahtunut kymmenkunta epäiltyä raiskausta, joissa epäiltynä on turvapaikanhakija. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo, että Helsingissä tällaisia tapauksia on kolme.

Koskimäki: Helsingissä tapahtuu yhteensä noin 300 seksuaalirikosta vuodessa. Se ei tarkoita, että 300 henkilöä olisi epäiltynä vaan useissa on sama tekijä.

Aapio: Turvapaikkaprosessin käsittely kestää Helsingin poliisilaitoksen mukaan noin vuoden, eli mahdolliset palautukset alkavat toteutua kunnolla vasta vuonna 2017.

Aapio: Vastaanottokeskuksissa on useita hälytystehtäviä viikossa.

20-30 prosentissa seksuaalirikoksista on epäiltynä ulkomaalainen.

Helsingin poliisilla on tämän vuoden aikana ollut tutkinnassa 3 raiskaustapausta, joissa epäilty on ulkomaalainen.

Aapio: Turvapaikanhakijastatus on lain mukaan salassa pidettävä tieto. Siksi poliisi ei yksittäisissä rikosepäilyissä tätä tietoa ole voinut kertoa.

Helsingin poliisin maasta poistamia henkilöitä on lokakuun loppuun mennessä 801 ja saattaen poistettuja 137.

Aapio: Helsingin poliisi on rekisteröinyt yhteensä 6000 turvapaikkahakemusta, koko maan tilanne on noin 31 000. Suurin osa on tullut Irakista, Albaniasta ja Afganistanista.

Aapio: Huumausaineiden tarjonta on lisääntynyt ja sen myötä poliisi on lisännyt siihen liittyvää valvontaa.

Aapio kertoo rikos- ja onnettomuustilastoista: Omaisuusrikosten määrä on laskussa, mutta pahouinpitelyiden määrä on kasvanut. Samoin huumerikosten määrä on noussut.

Liikennekuolemat ovat tuplaantuneet, mutta muuten liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?