Kotimaa

Syyte: Kiristäjät uhkasivat Valiota – maito vedettiin pois myynnistä marketista

Julkaistu:

Oikeus
Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin tällä viikolla täysin poikkeuksellista kiristystapausta.
Elintarvikeyhtiö Valion epäillään joutuneen alkusyksystä törkeän kiristyksen kohteeksi.

Tapaus liittyy IS:n tietojen mukaan syyskuuhun, jolloin Valio tiedotti vetävänsä pois myynnistä täysmaitopurkkeja. Helsinkiläisessä vähittäiskaupassa myydyssä maitopurkissa oli havaittu terveydelle mahdollisesti haitallista ainetta.

Helsingin poliisi alkoi tutkia asiaa, jolloin kävi ilmi, että kyseessä oli ilkivallanteko. Asiaa tutkittiin törkeän pahoinpitelyn yrityksenä. Kyseistä rikosnimikettä voidaan käyttää, jos jollekin ihmiselle yritetään aiheuttaa vakava ruumiinvamma, sairaus tai hengenvaarallinen tila.

Yhtiö kehotti asiakkaitaan jättämään jo ostetut maidot juomatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Maitotuotteet vedettiin takaisin. Me emme tietenkään aiheuta kuluttajille vaaraa missään tapauksessa. Tämä on ykkössääntömme, Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen sanoo.

Valio sai IS:n tietojen mukaan jo ennen viallisen maitopurkin löytymistä netin kautta nimettömän kiristysviestin, jossa yhtiötä uhattiin tuotteiden manipuloinnilla.

Asia otettiin yhtiössä IS:n tietojen mukaan erittäin vakavasti. Haitallista ainetta löytyi vain yhdestä täysmaitopurkista Helsingin Haagassa. Epäiltiin, että kiristysviestin lähettäjä halusi osoittaa, että hän kykenee toteuttamaan uhkauksensa.

Poliisi otti kaksi nuorta miestä kiinni jo runsas viikko viallisen purkin löytymisen jälkeen. Nyt kahta miestä vastaan on nostettu syytteet, joita käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tällä viikolla.

Päärikosnimike on epäilty törkeä kiristys, joka olisi kohdistunut Valioon. Lisäksi epäillään leipomo- ja ruokapalveluyhtiö Fazeriin kohdistunutta törkeän kiristyksen yritystä, joka olisi sekin tapahtunut alkusyksystä.

Käräjäoikeus käsitteli asian suljettujen ovien takana. Oikeus perusteli salassapitoa Valion ja Fazerin liikesalaisuuksilla.

Valion Kontunen ei halua kommentoida oikeudenkäyntiä.

– Olemme oikeudenkäynnissä osapuolena, mutta muuta kommentoitavaa tähän ei ole. Se on salaiseksi julistettu oikeudenkäynti, Kontunen selvittää.

– Meillä ei ole tässä mitään kerrottavaa. Olemme osallisena oikeudenkäynnissä, mutta se on salainen, sanoo puolestaan Fazerin viestintäjohtaja Leena Majamäki.