Eduskunta pöyristyi: Hallitus pyörsi jälleen päätöksensä – eläkeläisten asumistuesta leikataan sittenkin

Julkaistu:

Eduskunnan täysistunto
Eläkeläisten asumistuen epäselvä kohtalo käänsi eduskunnan täysistunnon tunnelman päälaelleen.
Tänään illalla eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvion täydennykseksi. Valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoi istunnon alussa, että eläkeläisten asumistuen leikkaus on peruttu. Keskustelussa opposition ja hallituspuolueiden edustajat kiittelivät ensin leikkauksen perumista.

Kesken istunnon keskustelun sävy muuttui, kun kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) sai Twitteristä tiedon, että eläkeläisten asumistuesta leikataan sittenkin. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla tänään julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttavat asumismenot jäädytettäisiin ensi vuonna.

Tällä tavalla hallitus leikkaa eläkeläisiltä ensi vuonna viisi miljoonaa euroa, Heinäluoma arvioi.

– Jäi kysymys, että onko eduskunnalle annettu oikeaa tietoa, kun kerrotaan, että eläkeläisten asumistuen leikkaus on peruttu. Sitten osoittautuukin, ettei se ihan näin ollutkaan, Heinäluoma kertoo IS:lle.

”Olisihan se ollut kohtuullista kertoa”

Eduskunnassa leikkauspäätös herätti runsaasti kysymyksiä, mutta kukaan ei osannut niihin vastata. Valtionvarainministeri Stubb poistui täysistunnosta pian puheensa jälkeen.

– Kun kysyin puheenvuorossani, että pitääkö tämä paikkansa, hallituspuolueiden kansanedustajat olivat aivan äimän käkenä, eikä heistä yksikään tiennyt tällaisesta päätöksestä. Paikalla ei ollut yhtään ministeriä, koska Stubb oli lähtenyt ja ministeri Mäntylä, jolle tämä asia kuuluu, ei ollut paikalla, Heinäluoma kertoo.

Äänestyksessä eduskunta päätti jättää esityksen pöydälle ja käsitellä asiaa uudelleen torstaina.

– Budjetissa on sellainen periaate, että eduskunnalle pitää kertoa kaikki, mikä budjettiin vaikuttaa. Jos hallitus on tänään tehnyt tällaisen päätöksen, olisihan se ollut kohtuullista kertoa. Varsinkin jos sanotaan, että asumistuen leikkaus on peruttu ja samaan aikaan on tehty uusi leikkaus, Heinäluoma sanoo.

”Suuri pettymys ja tyrmistys”

Myös kansanedustaja Pia Viitanen (sd) ihmettelee hallituksen toimintaa. Hänen mukaansa hallitus pystyy leikkamaan tällä tavoin eläkeläisten asumistuesta 10 miljoonaa euroa hallituskauden aikana.

– Hallitus on samana päivänä tekemässä 10 miljoonan piiloleikkauksen ja kertoo eduskunnalle, että eläkkeensaajien asumistuen leikkaus perutaan. Jos samana päivänä tällaista tehdään, niin siitä pitäisi kyllä eduskuntaa informoida, Viitanen kummastelee.

 

Samaan aikaan hallituspuolueet ovat pikkujouluissa.

– Samaan aikaan hallituspuolueet ovat pikkujouluissa. Kyllä sen ymmärtää, että niitäkin on, mutta tällaiset pitää pystyä avoimesti ja päivänvalossa selvittää eduskunnalle, Viitanen sanoo.


Viitanen on pettynyt tietoon uudesta leikkauksesta ja huolestunut tilanteesta.

– Jos piiloleikkaus tulee, se tarkoittaa sitä, että asumistuki tulee heikkenemään. Tämä on suuri pettymys ja tyrmistys. Eläkeläisten näkökulmasta tämä on todella huolestuttavaa, Viitanen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt