Keski-Suomen lumikaaos jatkuu – sähköt poikki yli 55 000:lta, hätäpuhelut eivät mene läpi

rac

Julkaistu:

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot piinaavat Keski-Suomea. Tällä hetkellä edes hätäpuhelut eivät välttämättä mene läpi. Myös viranomaisten viestiverkossa on ongelmia.

Tampere-Jyväskylä junayhteys poikki ainakin sunnuntain

Junayhteys Tampereelta Jyväskylään on sunnuntaina toista päivää poikki. Sähkörata vaurioitui tykkylumen painosta radalle kaatuneiden puiden vuoksi. Viasta ilmoitettiin lauantaiaamuna kello 5:18.

– Liikenteenohjausjärjestelmät, eli radan turvalaitteet, ovat kiinni yleisessä sähköverkossa. Sähköverkon kunnossapidosta on tullut sellaista viestiä, että korjaukseen menee ainakin tämä sunnuntaipäivä, ehkä jopa pidempäänkin, kertoo liikennepäällikkö Timo Hämäläinen Liikennevirastosta.

Vauriota korjataan koko ajan. Liikenteenohjausjärjestelmien viat johtuvat yleisen sähköverkon vioista ja niiden korjaamisen on kerrottu olevan erittäin hankalaa, varsinkin kun lunta sataa koko ajan lisää. Sähköverkon korjaustöitä vaativia kohtia etsitään helikopterista käsin.

– Koko eilinen päivä Tampere-Jyväskylä-Keuruu akselilla junat korvattiin 2–4:llä linja-autolla per vuoro, kertoo VR Groupin viestintäasiantuntija Jenni Manu.

– Tällä hetkellä rata ei ole korjaustoimista huolimatta vielä liikennöintikunnossa, joten Tampere-Jyväskylä väliä ei pystytä vielä ajamaan junilla. Olemme varautuneet korvaamaan junavuoroja koko sunnuntain ajan linja-autoilla, kertoo Manu.


Kun rata on ajokunnossa, VR pystyy aloittamaan liikennöinnin Manun mukaan heti normaalisti, sillä kalustoa on tarpeeksi sekä Jyväskylän että Tampereen päässä.

– Muilla rataosuuksilla yhteydet ovat kunnossa ja junat kulkevat normaalisti. Pieniä viivästymisiä voi olla paikka paikoin johtuen keskeisen Tampere-Jyväskylä välin hidastumisesta, sanoo Manu.

Ajoaika busseilla Tampere-Jyväskylä välillä on noin 2,5 tuntia, eli noin tunnin enemmän kuin junalla.

Tykkylumi katkaisi sähköt yli 55 000 taloudesta

Keski-Suomeen on satanut viikonlopun aikana paikoin yli 20 senttiä lunta, mikä on työllistänyt pelastuslaitosta. Itäisellä Pirkanmaalla tykkylunta on satanut paikoin jopa 40 senttimetriä. Normaalisti Keski-Suomen pelastuslaitos saa viikonlopun aikana noin 10–15 tehtävää, mutta nyt niitä on tullut jo noin 50.


– Eilinen päivä ja viime yö ovat olleet meillä normaalista poikkeavia. Tehtävät liittyvät pääosin lumen tuloon. Tykkylumi on taivuttanut puita ja niitä on jouduttu raivaamaan teiden päältä pois, kertoo päivystävä päällikkö Juha Saario Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Saariolla on pistänyt silmään ihmisten madaltunut kynnys ilmoittaa lumen taivuttamista puista.

– Kaikki taipuneet puut eivät aiheuta vaaraa. Pelastuslaitoksen mennessä paikalle on muutaman kerran todettu, ettemme voi tehdä asialle mitään, kertoo Saario.


– Muutamia pienempiä liikenneonnettomuuksia on sattunut myös. Yhdessä Karstulan lähistöllä tapahtuneessa onnettomuudessa yksi henkilö loukkaantui vakavammin, kertoo Saario.

– Ajokeli Keski-Suomessa on nyt huono. Lunta on tullut koko yön, se tekee hankalaksi tämän tilanteen, sanoo Saario.

Akuutein ongelma pelastuslaitokselle ovat sähkökatkot, jotka laajentuivat lauantai-iltana lumen tulon jatkuessa. Sunnuntaiaamuna sähköt olivat poikki yli 55 000 asiakkaalta Keski-Suomessa operoivan Elenian sähköverkon alueella. Sää on pakastunut ja aiemmin märkänä satanut lumi jäätyi puustoon viime yönä, mikä vaikeutti viankorjausta. Sähkökatkojen korjaustyö jatkui läpi yön erittäin vaativissa olosuhteissa.

Sähköyhtiö Elenian mukaan Keski-Suomen ja Pirkanmaan haja-asutusalueilla sähköjen palautus voi kestää keskiviikkoon. Keskusta-alueille sähköt yritetään palauttaa tänään.

Pitkäkestoinen lumisade on heikkenemässä ja päivällä lunta sataa enää paikoin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Keskisuomalaisen mukaan matkapuhelinverkko ei toimi Keski-Suomessa. Myöskään hätäpuhelut eivät mene läpi. Viranomaisten viestintävälineet eivät toimi kaikkialla maakunnassa.

Ota kantaa

Oletko kärsinyt viikonloppuna sähkökatkoista lumen takia?

Kyllä 18% En 82%
Ääniä yhteensä 5531

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt