Seinäjoella surmatun tytön äiti kuuli suru-uutisen mieheltään: En voinut tajuta, mitä oli tapahtunut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Seinäjoella surmatun tytön äiti kuuli suru-uutisen mieheltään: ”En uskonut asiaa ollenkaan”

Seinäjoella surmatun teinitytön äiti kertoo poliisikuulusteluissa sokistaan.

Surmatun omaisten asianajaja Esa Mäntynen etualalla, puolustusasianajaja Kaarle Gummerus taustalla.­

20.11.2015 20:59

Seinäjoen teinisurmatapauksen poliisikuulustelut tulivat perjantaina julkisiksi. Surmansa saaneen tytön äiti ei ollut aluksi uskoa, että hänen tyttärensä oli surmattu.

Äiti kertoi poliisikuulusteluissa, että tapahtumapäivän aamu lähti normaalisti käyntiin.

– A tuli mun kyydissä, kun menin töihin. Meillä oli kiireinen aamu, kuten aina, äiti kertoi poliisikuulusteluissa.

Äiti kysyi myös tyttärensä suunnitelmia päivälle. Niitä ei kuitenkaan ollut. Äidillä oli kiireinen työpäivä, joka päättyi viideltä. Äidin autonrengas oli hajalla. Äiti odotti, että hänen miehensä tulisi korjaamaan sen.

– Kello oli yli viisi ja odottelin, että (mies) tulee korjaamaan rengasta. Odotin kadun varressa ja kysyin, missä hän oli. (Mies) vastasi, että oli tulossa. Kuulin hänen äänestä, että jokin oli hätänä, (mies) itki, äiti kertoi.

Mies saapui paikan päälle poliisin ja sosiaalityöntekijän kanssa. Äiti kuuli mieheltään, että hänen tyttärensä oli kuollut.

– En uskonut asiaa ollenkaan, äiti kertoi poliisikuulusteluissa.

– Olin aivan sokissa. Soitin toiselle ystävälleni, etten päässyt sovitusti lenkille. Minä varmaan neljä tuntia hoin, että minä olen seonnut ja että kuvittelen tällaisen asian, äiti sanoi poliisikuulusteluissa.

Äiti ei voinut uskoa sitä, että henkirikoksen tekijä olisi samanikäinen tyttö.

– Minä vain ajattelin, että se on B:n isä tai tekijä on joku ulkopuolinen, mutta ei B. Ajattelin, että tekijä ei voi olla saman ikäinen tyttö, kaveri, äiti totesi.

Murhasta syytetty oli käynyt uhrin kotona

Äiti kertoi poliisikuulusteluissa, että hänen tyttärensä ja murhasta syytetty tyttö olivat tavanneet koulun ulkopuolella ehkä viidesti. Äiti kertoi, että murhasta syytetty tyttö oli käynyt aiemmin tyttärensä syntymäpäiväjuhlissa.

Uhri oli ihmetellyt äidilleen sitä, minkä takia murhasta syytetty tyttö oli puhunut koko ajan koulusta.

– Hänen pitää olla aina koulussa hyvä ja paras. B ei voi viedä huonoja numeroita koulusta kotiin. A on sanonut, että onneksi te ette ole sellaisia, että teille pitää olla aina hyvä numero. A on ihmetellyt sitä, miksi B:n pitää olla aina paras, äiti selvitti poliisikuulusteluissa.

Äidin mukaan hänen tyttärellään ei ollut myöskään kenenkään kanssa ristiriitoja.

– Minun tiedossani ei ole sellaista, että A:lla olisi ollut jotain ristiriitoja tai erimielisyyksiä kenenkään kanssa. A oli sellainen sovittelijatyyppi. Hän ei ollut mikään porukan pomo eikä päällepäsmäri. Hän piti kyllä puolensa. Hän ei mielistellyt saadakseen hyväksyntää eikä alistunut.

– Hän uskalsi olla oma itsensä, mutta ei mitenkään määräilevä porukassa tai sellainen, että vaatisi, että hänen toiveitten mukaan aina mentäisi. Hän oli sopuisa ja yritti ottaa kaikki huomioon, äiti kertoi.

”On ollut tosi onnellinen”

Äiti oli kuullut tyttäreltään myös pojasta, josta kummatkin tytöt olivat kiinnostuneita. Äidin mukaan hänen tyttärensä puhui kyseisestä pojasta enemmän kuin muista luokan pojista.

– A ei ole sanonut mitään heidän välisestä seurustelusuhteesta. (Pikkuveli) on sitä mieltä, että A on ollut kiinnostunut C:stä. Olen itsekin aistinut sen, että C on ollut A:lle jotenkin erityinen. Eivät ole seukanneet mun tiedon mukaan, mutta C on ollut A:lle tärkeämpi kuin muut luokan pojat, äiti sanoi.

Äidin mukaan hänen tyttärensä oli äärettömän onnellinen.

– Viimeisen kuukauden aikana A on ollut tosi onnellinen ja hän on leijunut jalat ilmassa ja huoneesta on kuulunut paljon naurua ja iloista musiikkia. Olen ajatellut, että A:lla on ollut nyt jotain sutinaa C:n tai jonkun pojan kanssa. Tämä on minun omaa ajatusta, äiti sanoi toukokuussa pidetyssä poliisikuulustelussa.

Vaaditaan tuomiota murhasta

Henkirikos tapahtui murhasta syytetyn tytön kotona Seinäjoen Joupissa 28. huhtikuuta. Syyttäjä vaatii murhasta syytetylle tytölle vähintään 10 vuoden vankeutta. Henkirikos tapahtui keittiöveitsellä. Tyttö todettiin mielentilatutkimuksessa alentuneesti syyntakeiseksi. Tyttöä ärsytti se, että uhri oli kiinnostunut samasta pojasta.

IS:n tietojen mukaan tytöllä todettiin vakava mielenterveyden häiriö, minkä takia hän ei täysin ymmärtänyt tekoaan. Hän on myöntänyt aiheuttaneensa henkirikoksen, mutta tyttö katsoo, että kyseessä oli murhan sijaan tappo.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 11. joulukuuta.

Uhrista käytetty jutussa nimeä A, syytetystä B ja kiinnostuksen kohteena olleesta pojasta C.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?