Asiantuntija selittää: Tästä syystä isku tehtiin juuri Pariisissa ja tätä Isis sillä haluaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Pariisin iskut
Presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestön Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee kertoo Ilta-Sanomille, minkälaisen strategian mukaan Isis toimii ja mihin se iskullaan pyrkii.
Lue lisää: Ilta-Sanomat seuraa Pariisin terrori-iskuja hetki hetkeltä.

Yllä olevalla ISTV:n videolla kerrotaan, mitä Pariisissa tapahtui. Videolla haastatellaan konserttisalissa iskuhetkellä ollutta silminnäkijää ja Suojelupoliisin ylitarkastajaa Tuomas Portaankorvaa.

CMI:n (Crisis Management Iniativen) Irak-asiantuntija Hussein Al-Taeen mukaan terroristijärjestö Isisillä on iskunsa taustalla muutama keskeinen tavoite.

Al-Taee kertoo Ilta-Sanomille, että kyseessä on eräänlainen hätähuuto: Isis yrittää siirtää huomion pois omista ongelmistaan.

– Seuraten näitä erilaisia kytköksiä on muodostunut tietty kaava: kun terrorismi kärsii hätää konfliktialueella missä se operoi, se pyrkii viemään mediahuomion pois tappiolta. Se tapahtuu tekemällä suuren profiilin iskuja ja toistaa mielellään iskun kohteen näyttääkseen, että heitä ei voi estää. Heidän sanomansa on, että me teemme iskuja missä ja milloin haluamme. Vaikka ihan äskettäin teimme samassa paikassa, voimme tehdä sen uudelleen, Al-Taee selittää.

– Minun arvioni mukaan tämä on yksi pääsyistä miksi Pariisiin iskettiin.

Iskemällä Pariisiin Isis haluaa herätellä kaikuja alkuvuonna samassa kaupunginosassa tapahtuneesta iskusta, jossa terroristit hyökkäsivät Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen surmaten useita.

Isis on viime aikoina menettänyt otettaan Syyriassa ja Irakissa valtaamiltaan alueita. Esimerkiksi strategisesti tärkeä Sinjarin kaupunki vallattiin sen hallusta eilen.

Vastakkainasettelu tukee terrorismia

Lisäksi Isis pyrkii iskullaan lisäämään eripuraa ja konfliktia Euroopassa saattamalla pakolaiset ja maahanmuuttajat syrjittyyn asemaan. Näin järjestön on helpompi rekrytoida uusia jäseniä ja innostaa kannattajiaan.

Myös Euroopan rajojen sulkeminen palvelee terroristeja, sillä näin moni pakolaisleireillä ja terrorismin valtaamilla alueilla menettää toivon pakomatkasta, jolloin terrorismi vahvistaa otettaan näihin ihmisiin.

Pakolaisleirit ovatkin Al-Taeen mukaan olennainen osa terrorismin vastaisessa taistelussa. Yksi tapa puuttua terrorismiin on pureutua väkivaltaisten konfliktien juurisyihin, ja tämä on juuri suomalaisen CMI:n ydinosaamista.

– Pariisin iskun kaltaista terroria voi estää ratkaisemalla konflikti sen synnyinsijoilla, Al-Taee toteaa.– Ainoa realistinen ratkaisu olisi katsoa, että pakolaisleirit saadaan parempaan kuntoon. Lisäksi oikeasti turvapaikkaa tarvitsevat pitäisi päästää muualle ilman, että joudutaan tulemaan kumiveneellä, hän sanoo.

– Vähiten tästä hyötyy muslimi Matti Meikäläinen, joka joutuu ottamaan julkisen vastuun siitä, että terroristi on huutanut Allahu akbar. Vastakkainasettelu ainoastaan tukee terrorismia.

Nukkuva solu

Al-Taee kertoo, että Pariisissa tapahtuneet iskut ovat todennäköisesti itsenäisesti toimivien ”nukkuvien solujen” toteuttamia. Toisaalta iskujen toteutustapa viittaa suurempaan organisaatioon.

– Pariisin isku on siitä poikkeuksellinen siinä käytetyn aseistuksen kannalta. Aseiden ja räjähteiden määrä viittaa suurempaan organisaatioon.

Al-Taee kuitenkin arvelee, että iskut ovat toistaiseksi päättyneet. Siihen viittaa se, että Isis on ottanut niistä vastuun.

– Terroristeilla on tapana ottaa nopeasti vastuu silloin kun isku on päättynyt. Yleensä katsotaan, että kun tekijä on julkistettu, niin isku on päättynyt.

Pariisin terrori-iskut

Myöhään perjantai-iltana tehtiin ainakin kahdeksan samanaikaista iskua eri puolilla Pariisia.

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi perjantaiyönä iskuja terroriteoiksi.

Lauantaiaamuun mennessä kuolonuhrien määräksi kerrottiin 150 ja haavoittuneiden määräksi 200.

Yksi iskun kohteista oli Bataclan-konserttisali. Konserttisaliin tehdyn iskun uhrimääräksi on kerrottu ainakin sata.

Myös Stade de France -jalkapallostadionin ulkopuolella iskettiin. Stadionilla pelattiin Ranskan ja Saksan välistä jalkapallo-ottelua.

Tietojen mukaan kahdeksan hyökkääjää kuoli iskujen yhteydessä. Heistä seitsemän kerrotaan räjäyttäneen itsensä.

Tekijöistä ei toistaiseksi ole tietoja.

Iskujen vuoksi Ranskaan on julistettu hätätila ja rajavalvontaa on tiukennettu.