Sudet raatelivat peuroja asuintalojen kupeessa Maskussa

Julkaistu:

Luonto
– Susille pitää tehdä selväksi, että ihmistä kannattaa pelätä, sanoo petoyhdyshenkilö Heimo Peltola.
Susilauma raateli lauantaina Turun kupeessa Maskussa peuran kuoliaaksi. Raadon löytöpaikalta on matkaa lähimpään asuinrakennukseen alle sata metriä.

– Jäljistä päätellen susia oli ollut peuran kimpussa kolme tai neljä, kertoo petoyhdyshenkilö Heimo Peltola Maskun seudun riistanhoitoyhdistyksestä.

Samalta alueelta löytyi susien raatelema peura lauantain lisäksi myös sunnuntaina sekä maanantaina. Tilanne onkin aiheuttanut paljon huolta maskulaisissa. Peltola pitää poikkeuksellisena, että sudet ovat liikkuneet näin lähellä asutusta.

– Täällä lapset liikkuvat aamuhämärissä pyörien kanssa taksipysäkille, joten kyllä sen huolestumisen ymmärtää. Ihmiset ovat varpaillaan, Peltola kuvailee.

– Naapurikunnassa Nousiaisissa tilanteeseen onkin jo reagoitu koulukyydityksiä laajentamalla.

Kaatolupia ei ole herunut

Maskun seudun riistahoitoyhdistys haki sudenkaatolupaa viime keväänä, mutta se evättiin luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan valituksen jälkeen. Myös syksyinen lupa-anomus hylättiin.

– Nyt marraskuussa anomme taas kaatolupia. Se käsitellään joulukuussa, ja sitten on vielä se 30 päivän valitusaika. Jahtiin päästään siis aikaisintaan joskus tammikuun puolivälissä.

Peltola opastaa ihmisiä kertomaan susihavainnoistaan välittömästi eteenpäin.

– Jos ne tulevat asutusten lähelle niin soitto vaikka poliisille. Myös meille riistanhoitoyhdistykseen voi asiasta ilmoittaa.

Susi tappanut viimeksi 1800-luvulla

Susi on tappanut ihmisen Suomessa viimeksi 1800-luvun lopussa. Tiede-lehden marraskuussa 2011 julkaiseman artikkelin mukaan Lounais-Suomessa kuoli vuosina 1879–1881 yhteensä 22 lasta suden hampaisiin. Hysteriaan ei siis ole syytä tai aihetta, mutta varovaisuudesta Peltola muistuttaa.

 

Jos pääsisimme susijahtiin, voisimme osoittaa niille, etteivät sudet kuulu asuinrakennusten läheisyyteen.

– Ympäristöä kannattaa tarkkailla. Jos pääsisimme susijahtiin, voisimme osoittaa niille, etteivät sudet kuulu asuinrakennusten läheisyyteen. Susille pitäisi tehdä selväksi, että ihmistä kannattaa pelätä. Silloin ne eivät tule liian lähelle paikkoja, joissa asutaan, Peltola sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt