Stubb hermostui sote-infossa: ”Valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Kokoomuksen puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä hyväksyivät yksimielisesti puoluehallituksen kanssa viime yönä sorvatun sote-ratkaisun.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) piti lauantaina tiedotustilaisuuden rajun sote-väännön tuloksista.

Stubb ilmoitti, että kokoomuksen puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä ovat yhdessä ja yksimielisesti puoluehallituksen kanssa hyväksyneet viime yönä sorvatun sote-ratkaisun.

– Olen tyytyväinen ratkaisuun. Tämä on hyväksi Suomelle. Jos yksi viidestätoista sote-alueesta ei voi kantaa vastuuta, sote-alueita voidaan vähentää, Stubb totesi tiedotustilaisuudessa.

Stubb kuitenkin lisäsi, että hallintomallina nyt sovittu ratkaisu ei ole paras mahdollinen.

Stubb kehui erityisesti soten valinnanvapauslainsäädäntöä, joka mahdollistaa palveluiden valitsemisen julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Stubb vaikutti kuitenkin hieman hermostuvan, kun häneltä kysyttiin toistuvasti, mitä kokoomuksen soteen ajama valinnanvapaus käytännössä tarkoittaa.

Stubb toisteli, että valinnanvapaus ei tarkoita yksityistämistä.

– Valinnanvapaus tarkoittaa, että yksittäinen potilas voi käyttää kolmea kanavaa. Ne kilpailevat keskenään, mikä tuo tehokkuutta järjestelmään, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Stubb myös sanoi, että päätös on nyt sementoitu eikä sitä tulla enää muuttamaan.

Stubb vakuutti, että hänelle ei jäänyt mitään hampaankoloon, vaikka kokoomus ei kovassa sote-väännössä saanut kaikkia omia tavoitteitaan läpi.

– Ei jäänyt. Ja nämä ovat aika isot hampaat, Stubb kuittasi kysymyksen.

– Menneitä ei tarvitse muistella. Nyt saimme puristettua hallituskauden vaikeimman päätöksen.

Kokoomus olisi alun perin toivonut pienempää sote-alueiden määrää kuin keskusta.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä sorvatussa sote-sopimuksessa päätettiin, että itsehallintoalueita perustetaan 18 ja sosiaali- ja terveyspalvelualueita 15.

”Katsoimme tätä kokonaisuutena”

Kokoomus oli kiivaasti sitä vastaan, että sote-alueita tulee enemmän kuin 12. Minkä takia menitte hyväksymään 15 sote-aluetta?

– Me kannatimme 5-12 sote-aluetta. Asiantuntijat kertoivat meille, että se on ylivoimaisesti tehokkain ja toimivin soteratkaisu. Loppupeleissä teimme valinnan asian, palveluiden ja alueiden välillä. Päädyimme siihen, että tärkeintä on ihminen. Se tarkoittaa sitä, että meillä on valinnanvapausmalli, jossa ihmisellä on paremmat palvelut.

Eli tärkeintä kokoomukselle oli valinnanvapauslaki?

– Ei, vaan katsoimme tätä kokonaisuutena. Tähän liittyi valinnanvapaus. Tähän liittyi evoluutiolauseke, että sote-alueiden määrää voidaan tulevaisuudessa vähentää. Tähän liittyi vanha valtionohjaus, eli pidetään kiinni kolmen miljardin euron säästöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt