Kotimaa

Kittilän kaivos vuotaa 250 kuutiometriä vettä tunnissa – ”Ei tässä olla mitään Talvivaaraa rakentamassa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaivostoiminta
Kittilän kultakaivoksen jätevesialtaalla ei ole akuuttia patosortuman vaaraa, kertoo Lapin ely-keskus.
Uhka Kittilän kultakaivoksen jätevesialtaan padon murtumasta näytti perjantaina väistyvän. Lapin ely-keskus teki tarkastuksen kaivoksella, ja keskuksen mukaan altaan vuoto oli pysynyt 250 kuutiometrissä tunnissa ja altaan vesipinta oli laskemaan päin.

Myös veden pumppaus uuteen vesivarastoaltaaseen onnistuttiin aloittamaan perjantaina iltapäivällä. Silti jäteveden ylimääräinen pumppaus Seurujokeen jatkui.

Ely-keskus luonnehti aiemmin perjantaina kultakaivoksen tilannetta vakavaksi jätealtaassa sattuneiden vuotojen vuoksi. Vuotoja oli havaittu syksyn aikana kaksi.

–Tilanne on aina vakava, kun on kyse tällaisesta. En kuitenkaan vertaisi tilannetta Talvivaaraan, sanoi Lapin ely-keskuksen ympäristösuojeluyksikön päällikkö Eira Luokkanen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuotojen vakavuudesta huolimatta akuuttia padon murtumisvaaraa ei hänen mukaansa ollut.

–Toimenpiteisiin ryhdyttiin heti, kun ensimmäinen vuoto havaittiin. Nyt tärkeintä on laskea jätealtaan vedenpintaa hallitusti, jotta korjaustyöt voidaan aloittaa.

Ministeriö seuraa

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoi aiemmin Twitterissä, että ministeriö oli ottanut kaivoksessa sattuneen vuodon tehostettuun seurantaan. Tämä tarkoittaa, että ministeriölle toimitetaan ely-keskuksen valvontaraportit. Pokan mukaan kyseessä on normaali reagointi poikkeukselliseen tilanteeseen.

–Ei tässä olla mitään Talvivaaraa rakentamassa, vaan haluamme, että tieto kulkee myös meille, Pokka kommentoi STT:lle.

Vuodon syyt eivät olleet vielä tiedossa.

–Tällä hetkellä on keskitytty vuotojen paikkaamiseen, mutta se on analyysin paikka, kun syyt selviävät, Pokka sanoi.

Kaivoksen jätealtaan vuodosta on kertonut aikaisemmin muun muassa Yle. Ylen mukaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on väläyttänyt tiukempia lupavaatimuksia kaivosten jätevesien puhdistamiselle, jos vesiongelmat jatkuvat.

Kittilän kultakaivosta pyörittää Agnico Eagle Finland -yhtiö. Se ei vastannut perjantaina STT:n soittopyyntöön.

Suomen Luonto kertoi Kittilän kaivoksen ongelmista jo kolme vuotta sitten. Tästä huolimatta Tekesin Green Mining -ohjelma myönsi kaivokselle viime toukokuussa Vuoden ympäristöteko -tunnustuksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt