Kommentti: Jos pakolaisvyöry Venäjältä alkaisi, Moskovasta kuuluisi muitakin hurjia uutisia

Julkaistu:

Kommentti
Jos Venäjä haluaisi kiusata Suomea pakolaisilla, sen olisi altistuttava itse ensin vyöryn uhriksi, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen muistuttaa.
Rajavartiolaitos herätteli torstain Ilta-Sanomissa, että Venäjältä Norjaan suuntautuva turvapaikanhakijoiden aalto saattaa jatkossa kääntyä kohti Suomea, vaikka ainakin toistaiseksi itärajallamme on ollut sen suhteen rauhallista.

Venäjällä puolestaan on ehditty jo ihmetellä sitä, miksi pakolaiset eivät pyri Suomen rajalle.

– En tiedä miksi, mutta yhtään tapausta ei ole ollut. He menevät Suomeen Ruotsin kautta, sanoi Venäjän turvallisuuspalvelun Karjalan-osaston rajaviranomainen Denis Rozalinski 7x7-uutispalvelulle viikko sitten.

Aika ajoin Venäjän mediassa on näkynyt kuitenkin yksittäisiä artikkeleita, joissa on kerrottu Leningradin alueella kiinni otetuista laittomista Suomeen pyrkijöistä. Heidän joukossaan on ollut esimerkiksi syyrialaisia, jotka ovat tulleet Venäjälle opinto- tai turistiviisumilla.

Vastikään Venäjän media raportoi laajasti esimerkiksi eräästä syyrialaismiehestä, joka yritti lahjoa Venäjän rajaviranomaiset päästämään hänet Suomeen ilman Schengen-alueen viisumia.

Mies kuitenkin pidätettiin heti sen jälkeen, kun hän oli ojentanut rajaviranomaiselle liki 4 500 euron lahjuksen. Hänet tuomittiin viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja maksettavaksi hän sai yli 18 miljoonan ruplan jättisakot, mikä tarkoittaa liki 265 000 euroa.

Näyttää siis siltä, että Venäjän viranomaiset halusivat tästä tapauksesta yhden varoittavan esimerkin niille, jotka pyrkivät laittomasti Suomeen.

Ei houkutella pakolaisia

Tähän asti Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin jostain syystä tulkinneet Norjan rajalla, ettei heillä ole oikeutta pysäyttää Norjaan pyrkijöitä, mutta tämäkin linja saattaa olla nyt muuttumassa.

Esimerkiksi Flashnord-uutispalvelu kertoi pari päivää sitten noin sadan hengen ryhmästä, joka valitti jääneensä jumiin Borisoglebskin raja-asemalle sen jälkeen, kun Venäjän rajaviranomaiset eivät päästäneet heitä Norjaan.

Toinen suurta huomiota saanut tapaus on syyrialaisen nelilapsisen perheen juuttuminen jo yli kuukaudeksi Moskovan lentokentälle, sillä Venäjä ei ole päästänyt heitä kentältä pois ilman viisumia.

– Kuinka Venäjä voi kieltäytyä auttamasta syyrialaisia pakolaisia, vaikka se itse osallistuu Syyrian pommituksiin? kyseli perheen puolesta vetoomuksia tehnyt Tamara Osmanova.

Edellä kerrotut esimerkit viittaavat siihen, ettei Venäjä ole ainakaan erityisesti halunnut rohkaista pakolaisia tulemaan omalle maaperälleen, vaikka nämä jatkaisivatkin matkaansa esimerkiksi Norjaan.

Kaiken lisäksi venäläisten asenteet muslimitaustaisia pakolaisia kohtaan ovat jyrkät: suuri osa kansasta suhtautuu heihin avoimen rasistisesti ja viranomaiset pelkäävät heidän perustavan Venäjälle Isis-terrorijärjestön soluja.

Massa ei ehkä tottelisi?

Tässä valossa tuntuu kaukaa haetulta se ajatus, että Venäjä voisi avata rajansa tahallaan ja lähettää sen jälkeen meille Suomeen pakolaisvirran, jolloin siitä tulisi jonkinlainen hybridisodankäynnin painostuselementti.

On nimittäin aivan eri asia iloita Moskovasta käsin siitä, että Eurooppa menee sekaisin Syyrian pakolaisista kuin päästää pakolaiset ensin Venäjälle – ja yrittää sitten tietoisesti ohjata heitä esimerkiksi Suomeen tai Baltiaan. Siinä tapauksessa myös Venäjästä itsestään tulisi ensin pakolaisaallon uhri eivätkä massat välttämättä käyttäytyisikään niin kuin suunniteltiin.

Kaiken lisäksi Venäjän rajavalvonta on turvallisuuspalvelun alainen osa presidentti Vladimir Putinin valtakoneistoa, ja sen tehtävänä on paitsi estää laittomien tulijoiden virta niin pitää oma kansa rajojen sisällä. Jos hallitsematon pakolaisvyöry Venäjälle ja Venäjältä joskus alkaisi, Moskovasta kuuluisi silloin todennäköisesti muitakin hurjia uutisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt