Näin Venäjä hyötyy Suomen pakolaiskriisistä – Tutkija: Kremlissä mietitty, voidaanko kaataa bensaa liekkeihin

Julkaistu:

Venäjä
Eurooppaa koetteleva pakolaisaalto hyödyttää Venäjä-tutkijan mukaan Kremliä.
Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Suomeen voi tulevaisuudessa hakeutua suuri määrä turvapaikanhakijoita Venäjän kautta.

Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikkö Erkki Matilainen kertoi, että Norjan pohjoiselle rajanylityspaikalle Storskogiin on tullut Venäjältä pääasiassa syyrialaisia turvapaikanhakijoita ja että Storskogin kautta on kulkenut Norjaan tänä vuonna kaikkiaan yli 2000 turvapaikanhakijaa.

Vaikka toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että turvapaikanhakijoiden liike kohdistuisi Venäjältä myös Suomeen, rajavartiolaitos seuraa tilanteen mahdollista heijastumista Suomen rajoille ja erityisesti Lapin rajanylityspaikoille.

Matilaisen mukaan ei voida mitenkään sulkea pois vaihtoehtoa, että turvapaikanhakijoiden suuri aalto suuntautuisi vielä Suomeen myös idästä, Venäjän rajan takaa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan suomalaisissa turvallisuusviranomaisissa on jo herättänyt huolta skenaario, jossa Venäjä helpottaisi turvapaikanhakijoiden siirtymistä Suomeen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää loogisena, että Suomi varautuu idästä tulevaan pakolaisaaltoon.

– Näin tehtiin myös 1990-luvun alussa, kun pelättiin, että Neuvostoliitto hajoaa ja sieltä alkaa tulla satoja tuhansia ihmisiä. Silloin selvitettiin, mihin ihmiset sijoitetaan.

”On helpompia tapoja järjestää tänne pieniä vihreitä miehiä”

IS:n artikkelissa tuotiin esille myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin varoitus, että turvapaikanhakijoita voidaan käyttää osana hybridisodankäyntinä.

Salonius-Pasternak ei niele ajatusta, että Venäjä yrittäisi ujuttaa joitakin henkilöitä pakolaisten mukaan.

– Kyllähän ne tulevat tänne viisumeille ihan normaalistikin. On helpompia tapoja järjestää tänne pieniä vihreitä miehiä.

Ajatus pakolaisvirtoihin solutetuista taistelijoista on Salonius-Pasternakin mielestä toistoa väitteistä, joiden mukaan terroristijärjestö ISIS toisi tuhansia sotilaita Välimeren kautta aluksilla Eurooppaan.

– Eikö olisi helpompi antaa lentolippu niille taistelijoille, joilla on Euroopan passi, Salonius-Pasternak kysyy.

”Hyödyttää Venäjän nykyhallintoa ehdottomasti”

Eurooppaa koetteleva pakolaisaalto on kuitenkin Venäjän etujen mukaista, Salonius-Pasternak muistuttaa.

Vahva EU tai Nato on Venäjälle peikko. Sen sijaan Venäjälle isoja voittoja on EU:n ja Naton heikentäminen tai niiden toiminnan rikkominen.

Venäjä on huomannut, että pakolaiset ovat yksi mahdollisuus aiheuttaa hämminkiä lännessä.

– EU:ssa ollaan tavallaan yhtenäisiä, mutta on jatkuva veivaaminen ja kaikki energia menee pakolaiskysymykseen. Suomessakin olisi muita asioita, joista pitäisi keskustella.

Salonius-Pasternak ei haluaisi käyttää tässä yhteydessä hybridisodankäynti-sanaa. Hän sanoo, että sodankäynnissä valtiot ovat aina käyttäneet kaikkia mahdollisuuksia, joilla voidaan häiriköidä naapurin politiikkaa.

Kremliä hyödyttää se, jos lännessä ihmisten usko päättäjiin tai puolueisiin heikentyy.

– Nykyinen kärkevämpi keskustelu tai viranomaisten kritiikki, oli se Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa tai Saksassa, hyödyttää Venäjän nykyhallintoa ehdottomasti.

Tähän liittyen Venäjä on Salonius-Pasternakin mukaan ollut tukemassa järjestöjä, jotka arvostelevat maahanmuuttoa. Venäjä on tukenut puolueita ja eri äärijärjestöjä niin oikealta kuin vasemmalta.

– En usko, että joku on miettinyt Kremlissä, että hei varmistetaan, että Suomeen tai Saksaan menee noin ja noin monta pakolaisia. Kremlissä on nähty, että tämä hyödyttää ja mietitty, että voidaanko kaataa enemmän bensaa liekkeihin.

 

Kremlissä on nähty, että tämä hyödyttää ja mietitty, että voidaanko kaataa enemmän bensaa liekkeihin.

Venäjä intresseissä on neuvotella mieluummin yhden pienen valtion kuin koko EU:n kanssa.

Salonius-Pasternakin mielestä yliampuvia ovat arvelut, joiden mukaan Venäjä yrittäisi pakolaisvirtojen avulla miehittää alueita.

– Olisiko paras sotilaallinen tapa tuoda jengi maahan siviilivaatteissa ilman aseita.

Todennäköinen syy, miksi Venäjältä lähtisi kansanliikkeitä, olisi Salonius-Pasternakin mielestä esimerkiksi Sosnovyi Borin ydinvoimalatuho.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt