”Poliisi on tehnyt linjauksen” – Maahanmuuttovirasto ei kerro tänään saapuvien eritrealaisten sijoituspaikkaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turvapaikanhakijoiden Euroopan unionin sisäiset siirrot Suomeen alkoivat tänään, kun 50 ensimmäistä henkilöä lennätetään tänne Italiasta. He kaikki ovat kotoisin Eritreasta.
Maahanmuuttovirasto ei ole kertonut saapuvien sijoituspaikkaa.

– Olemme ajatelleet, että he saisivat tulla rauhassa maahan, Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen kertoo Ilta-Sanomille.

– Heille taataan normaali saapuminen ilman mediahuomiota. Poliisi on tehnyt linjauksen.

Hiljaisuuden taustalla voivat olla myös puhtaasti turvallisuussyyt.

– Potentiaaliset turvallisuusriskit ovat yksi asia ja henkilöiden yksityisyydensuoja, Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Kaj Swanljung kertoi aiemmin IS:lle.

Myös Leinonen painottaa yksityisyydensuojan tärkeyttä.

– Yksittäisiä turvapaikanhakijoita koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä. Jo tieto siitä, että joku hakee turvapaikkaa, voi vaarantaa ihmisen tai hänen kotimaahansa jääneiden läheistensä turvallisuuden.

Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan kahden vuoden sisällä yhteensä noin 3 200 turvapaikanhakijaa EU:n sisäisin siirroin. Reilut 2 000 pakolaista tulee Italiasta ja Kreikasta.

Seuraavan ryhmän saapuminen on vielä auki.

Viime vuonna Suomeen saapui viisi eritrealaista. Kolme heistä sai myönteisen turvapaikkapäätöksen, kaksi kielteisen.

Eritrean tilanne on riippuvainen ennen kaikkea maan suhteista Etiopiaan: maiden välinen sota päättyi vuonna 2000. Tämän jälkeen tammikuusta 2001 YK:n rauhanturvaajat valvoivat Etiopian ja Eritrean välistä rajaa aina maaliskuuhun 2008 asti. Rajan merkitseminen on polkenut paikallaan vuosikaudet.

Etiopian, Djiboutin ja Sudanin raja-alueet, Tesseney lähellä Sudanin rajaa ja rannikko Massawasta pohjoiseen ovat turvattomia, Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kerrotaan.