Oudot Suomi-väitteet leviävät Venäjällä

rac

Julkaistu:

Suomea vastaan käydään jatkuvaa informaatiosotaa, arvioi valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila.

SUOMESTA uutisoidaan toistuvasti erikoisella tavalla Venäjän mediassa: venäläisiä lapsiperheitä on varoitettu menemästä Suomeen ja suomalaisten poliitikkojen lausuntoja on väännetty virheelliseen muotoon.

Tuoreina esimerkkeinä ovat kaksi tässä kuussa Venäjällä julkaistua Suomi-uutista: toisessa väitetään, että journalistit saisivat Suomessa potkuja mielipiteittensä vuoksi. Toinen uutinen taas väittää, että Suomen ulkoministeriön kautta on ”hyökätty” suomalaisia vastaan.

Suomeen kohdistuvasta informaatiosodasta on tullut pysyvä ilmiö, arvioi valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila Ilta-Sanomille.


VIRHEELLISTEN väitteiden perimmäinen syy ei ole epäonnistunut journalismi, Mantila arvioi.

– Kyse ei ole huonosta lehtimiestyöstä, vaan informaatiovaikuttamisesta.

Mantila antaa kolme esimerkkiä infosodasta:

1. Venäjän valtion Rossiiskaja Gazeta -lehden uutissivusto 13. lokakuuta 2015

Rossiiskaja Gazeta väitti verkkouutisessaan, että Suomessa toimittajat saisivat potkuja mielipiteittensä vuoksi.

– Kirjaimellisesti parin kolmen vuoden aikana paikallisen median toimituksista on irtisanottu useita johtavia tarkkailijoita toisinajattelun vuoksi, uutisessa väitettiin.

2. Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti 9. lokakuuta 2015

RIA Novosti esitti väitteen, jonka mukaan Ukrainan Suomen-lähetystö on ”hyökännyt” suomalaisten kimppuun Suomen ulkoministeriön kautta. RIA Novostin mukaan Krimillä käyneitä suomalaisia olisi uhattu syytteillä, koska ”Krimillä käynti on laitonta”.

RIA Novosti perustaa uutisensa dosentti Johan Bäckmanin väitteisiin. Bäckman väitti myös RIA Novostin mukaan, että jokainen suomalainen ymmärtää, että Krim on palannut osaksi Venäjää ikuisiksi ajoiksi.


3. ”Donetskin kansantasavallan edustusto”

Venäjä-mielisten kapinallisten mukaan Itä-Ukrainassa sijaitsee niin sanottu Donetskin kansantasavalta.

Suomi ei tunnusta sen nimistä valtiota, mutta siitä huolimatta netissä on suomenkielinen sivusto, jonka väitetään kuuluvan ”Donetskin kansantasavallan viralliselle edustustolle Suomessa”.

Sivuilla väitetään kyseisen ”edustuston” toimivan katuosoitteessa, joka viittaa helsinkiläiseen kerrostaloon. Sivustolla annetaan muun muassa suomalaisille matkustusohjeita Donetskin kansantasavaltaan.

Suomen Venäjän-suurlähetystö muistuttaa, ettei olemattomalla valtiolla voi olla Suomessa suurlähetystöä tai virallista edustustoa.


MANTILAN mukaan kaikkia kolmea tapausta voidaan pitää osana Venäjän informaatiosotaa.

– En ainakaan itse keksi niille muuta selitystä.

Informaatiosodasta kirjan hiljattain julkaissut sotatieteiden tohtori Saara Jantunen on arvioinut, että Venäjä painostaa, uhkailee ja vääristelee vaikuttaakseen suomalaiseen poliittiseen päätöksentekoon.

Venäjältä ja muualta Suomeen tulevaan informaatiovaikuttamiseen aiotaan vastata kouluttamalla noin sata valtionhallinnon virkamiestä.

Koulutuksen järjestämiseen osallistuu amerikkalainen Harvardin yliopisto, ja sen on tarkoitus antaa suomalaisille virkamiehille valmiuksia tunnistaa informaatiosotaa.

Yllä olevalla videolla sotatieteiden tohtori Saara Jantunen kertoo uudesta Infosota-kirjastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt