Äiti hoidatti ripsiään Espoossa – jätti pikkulapset yksin autoon

Julkaistu:

Espoo
Oikeus tuomitsi sakkoihin äidin, joka meni kynsistudioon kaunistautumaan ja jätti lapset yli tunniksi yksin autoon.
Helsingin hovioikeus piti voimassa Helsingin käräjäoikeuden aiemman tuomion, jolla 36-vuotias äiti tuomittiin 70 päiväsakkoon heitteillepanosta.

Nainen jätti lapsensa heitteille kauppakeskuksen pysäköintihallissa Espoossa heinäkuussa 2013. Hänellä oli varattuna aika kynsistudioon, jossa oli tarkoitus nyppiä ja värjätä kulmakarvat ja ripset.

Mukana oli kaksi lasta, joista toinen oli alle kaksivuotias ja toinen vain kolmen kuukauden ikäinen sylivauva.

Nainen jätti lapset kaksistaan autoon mennessään kauneushoitoon. Hänen poissaollessaan auton varashälytin pärähti soimaan, jolloin kauppakeskuksen vartija kiinnitti huomionsa autoon ja löysi lapset.

Vartija jäi odottamaan auton kuljettajaa ja yritti lohduttaa ikkunan läpi vanhempaa lasta, joka hänen mukaansa oli paniikissa ja itki.

Välillä hälytin alkoi soida uudestaan, jolloin nuorempikin lapsi heräsi ja alkoi itkeä. Isompi lapsi yritti vartijan mukaan lohduttaa vauvaa.

Kun autolle ei tullut ketään puoleen tuntiin, vartija soitti hätäkeskukseen.

Kun äiti lopulta saapui kauneushoidostaan, poliisi oli jo paikalla. Käräjäoikeus arvioi todistajien kertomusten perusteella, että äiti oli jättänyt lapset yksin hieman yli tunniksi.

”Täytyi ymmärtää vaara”

Äiti selitti oikeudessa, että hänen miehensä oli puhelimessa luvannut tulla lasten luo kymmenessä minuutissa siitä kun hän oli lähtenyt kauneushoitoonsa. Mies oli kuitenkin jäänyt jumiin Vantaalle, koska hänen asiakkaansa oli ollut myöhässä.

Mies soitti naiselle kesken kauneushoidon ja kertoi, ettei pääsekään Espooseen. Nainen sanoi, ettei ollut voinut lähteä hoidosta kesken kaiken. Hän sanoi oikeudessa, että hoito kesti ”enintään 20 minuuttia”.

Käräjäoikeuden mukaan nainen oli tehnyt tietoisen ratkaisun jättää pienet lapset ilman valvontaa. Viimeistään silloin kun mies soitti ja kertoi, ettei pääsekään tulemaan, niin nainen olisi voinut poistua kynsistudiosta heti.

Oikeus: Pienet lapset tarvitsevat huolenpitoa

Oikeus korosti, että näin pienet lapset eivät kykene huolehtimaan itsestään ja tarvitsevat huolenpitoa sekä valvontaa lähes kaiken aikaa.

– Mainitun ikäisillä lapsilla on lisäksi jo yleisen elämänkokemuksenkin mukaan suuri loukkaantumisen riski ollessaan yksin ilman aikuisen valvontaa, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Kuuden lapsen äitinä 36-vuotiaan täytyi käräjäoikeuden mukaan ymmärtää, että autoon jättämisestä saattoi koitua vaaraa lasten hengelle tai terveydelle.

Kesäkuumalla myös auton sisälämpötila oli noussut ainakin 25-asteiseksi, vaikka etuikkuna olikin jätetty vähän raolleen. Oikeus kuitenkin arvioi, ettei lapsilla lämpötilan puolesta ollut vielä aiheutunut hengen tai terveyden vaaraa.

Korvausta 700 euroa kummallekin

Hovioikeus piti perjantaina antamallaan tuomiolla ennallaan myös käräjäoikeudessa määrätyt kärsimyskorvaukset. Äiti tuomittiin maksamaan kummallekin lapselle 700 euron korvaus.

Päiväsakoista kertyi naiselle maksettavaa tulojen perusteella 630 euroa.