Näin Venäjän trollit käyvät infosotaa Suomessa – ISTV:n suora lähetys kello 14

Sotatieteiden tohtorin Saara Jantusen uutuuskirjassa kerrotaan, miten mielipiteisiimme vaikutetaan tavalla, jota emme ehkä edes huomaa.

Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen.

15.10.2015 11:10 | Päivitetty 15.10.2015 12:24

Informaatiosotaa eli infosotaa tai tiedotussotaa on käyty aina. Internet sosiaalisen median palveluineen toi infosodan suomalaisen tietoisuuteen viimeistään 2014, kun Venäjä anasti Ukrainalta Krimin ja sekaantui sotaan Itä-Ukrainassa.

Aiheesta ilmestyy tänään sotatieteiden tohtorin Saara Jantusen kuuma ja ajankohtainen kirja: Infosota (Otava).

Kirjassa kerrotaan, miten Venäjä ja länsi käyvät infosotaa, miten meille syötetään vääristeltyä tietoa ja suoranaisia valheita ja miten mielipiteisiimme vaikutetaan tavalla, jota emme ehkä edes huomaa.

Uutuuskirjan mukaan infosota iskee tietoyhteiskunnan heikkouksiin. Se on sotaa, jonka kohteena eivät ole sotilaat vaan arkeaan elävät kansalaiset. Se on sotaa, jossa sananvapaudesta tehdään ulkopolitiikkaa.

Kirjassaan Jantunen vastaa mm. siihen, miksi myös Suomesta tehdään propagandaa, mistä informaatiosodassa on kyse, millaisia vaikutuksia sillä voi olla ja mikä on median rooli informaatiosodankäynnissä.

Kirjassa kerrotaan lisäksi, ketkä mahdollisesti ovat Venäjän trolleja eli Venäjän propagandan ja sen aiheuttaman hämmennyksen ja hermostuksen edistäjiä ja Suomessa. Trollien toiminta voi näyttää joko tahattomalta tai tahalliselta Kremlin asioiden ajamiselta ja suomalaisen yhteiskunnan vahingoittamiselta.

Saara Jantunen (1980) työskentelee puolustusvoimien palveluksessa informaatiosodankäynnin asiantuntijana.

ISTV näyttää Saara Jantusen kirjan tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä kello 14 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?