Työttömäksi jäänyt Rauno näpäyttää hallitusta: ”Millä se muka aktivoi, kun töitä ei ole?”

Julkaistu:

Ansiosidonnainen
– Mielestäni ansiosidonnaisen leikkaaminen on ihan naurettavaa, helsinkiläinen työtön Rauno Haapanen sanoo.
Hallitus hakee noin 200 miljoonan euron säästöjä rajaamalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa nykyisestä 500 arkipäivästä 400 arkipäivään. Alle kolmen vuoden työkokemuksella kesto on jatkossa vain 300 päivää.

Suunnitelmasta tiistaina kertonut pääministeri Juha Sipilä (kesk) tarkensi eilen myös, että yli 58-vuotiailla ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto pysyy ennallaan.

– Yksityiskohtia vielä hiotaan ja tiedotetaan huomenna tästä asiasta. Päälinja on, että lyhennetään kestoa, tasoon ei puututa, Sipilä totesi eilen.

Rauno irtisanottiin vuonna 2008

Ison pörssiyhtiön palveluksessa yli 20 vuotta työskennellyt helsinkiläinen Rauno Haapanen irtisanottiin vuonna 2008.

– Minulle tuli 50 vuotta täyteen, ja usein tämän ikäisistä halutaan hankkiutua eroon eläkemaksujen noustessa, Haapanen toteaa.

Pysyvien töiden löytäminen on monen muun ikätoverin tapaan osoittautunut tuon jälkeen haastavaksi. Haapanen on työskennellyt erilaisissa lyhyemmissä työsuhteissa, kunnes jäi tammikuussa etsimään töitä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja satunnaisten töiden varassa.

Hommia riittäisi enemmänkin, mutta nykyisen lainsäädännön vuoksi sen vastaanottaminen ei kannata.

– Olen minä tässä koko ajan kaikenlaista tehnyt, mutta aika paljon ilman palkkaa. Ansiosidonnaisella saan tienata tuen lisäksi kuukaudessa 300 euroa miinus verot, joka ei ole yhtään mitään, Haapanen ihmettelee.

”Turha se on työttömiä tästä rangaista”

Tienaamiseen liittyvien uudistusten sijaan hallitus on nyt leikkaamassa työttömyysturvan kestoa, millä on tarkoitus aktivoida työttömiä nopeammin takaisin töihin.

Haapaselta ei suunnitelmalle löydy ymmärrystä.

– Millä se muka aktivoi, kun niitä töitä ei yksinkertaisesti ole! hän päivittelee hallituksen aikeita.

– Turha se on työttömiä tästä rangaista. Mielestäni ansiosidonnaisen leikkaaminen on ihan naurettavaa, ihmisten elämän kurjistamisessa ei ole järkeä.

”Kurjistumisen kierre, joka vie vain alaspäin”

Haapanen näkee myös yhteisöveron alennuksen kaltaisten aiempien kädenojennusten epäonnistuneen uusien työpaikkojen luomisessa.

– Työllistämiseen pistetyt rahathan on laitettu kaikkeen muuhun paitsi siihen työllistämiseen.

Haapanen kaipaakin leikkausten sijaan aitoja työelämän uudistuksia.

– Kyllä hallituksen pitäisi tulla reaalimaailmaan eikä olla siellä kaukana elävästä elämästä. Tämä on kurjistumisen kierre, joka vie vain alaspäin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt