Kommentti: Kuuden euron pitsoja ratsaava poliisi jahtaa kärpäsiä

Julkaistu: , Päivitetty:

Vakava talousrikollisuus on kasvanut nopeasti, mutta poliisi jahtaa alle kuusi euroa maksavia pizzoja, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Johannes Kotkavirta.
Harmaasta taloudessa laskettiin vuonna 2010 liikkuvan vuosittain 10–14 miljardia euroa ja sen arvioitiin aiheuttavan yhteiskunnalle 4–6 miljardin euron tappiot. Sisäministeriön mukaan toiminta on viime vuosina muuttunut entistä kansainvälisemmäksi ja vakavien talousrikosten määrä on kasvanut nopeasti.

Tästä huolimatta hallitus on päättänyt lopettaa poliisin harmaan talouden erillisrahoituksen, joka tietää lähtöpasseja jopa lähes sadalle talousrikosten tutkijalle. Näin tehdään, vaikka jokaisen tutkijan on laskettu tuovan valtiolle jopa kymmenientuhansien eurojen tulot takaisin saatavina rikoshyötyinä.

Samaan aikaan valtiovarainministeriö ajaa voimalla uudistusta, joka mahdollistaisi suomalaisten osakeomistusten piilottamisen ulkomaille hallintarekistereihin. Talousrikollisuuden parissa toimivat viranomaiset valtakunnansyyttäjää myöten ovat varoittaneet uudistuksen helpottavan veronkiertoa ja rahanpesua.

Suomessa ollaan tilanteessa, jossa kansainvälisen talousrikollisuuden aiheuttamat tappiot Suomen kansantaloudelle tulevat väistämättä kasvamaan merkittävästi. Siksi viranomaisten huoli liian halvoista pizzoista lähinnä naurattaa – paitsi niitä rehellisesti toimivia mutta katteensa muista tuotteista hakevia pizzayrittäjiä jotka poliisin kampanja nyt leimaa rikollisiksi.

”Laki on hämähäkinseitti johon kärpänen tarttuu mutta jonka läpi lintu lentää”, kommentoi joku osuvasti Facebookissa. Pizzerioita ratsaava poliisi keskittyy kärpästen jahtaamiseen samalla kun isot linnut lentävät yhä vapaammin rahatukot kynsissään pois Suomesta.

Juttua korjattu: Harmaassa taloudessa liikkuvan rahan määrä arvioitiin 10-14 miljardiksi, ei miljoonaksi.