Kotimaa

Sipilä puolustaa hallintarekisteriä: ”Se on tämän koko hankkeen lähtökohtana”

Julkaistu:

Pääministerin mukaan hallitus käy vielä läpi kiistellyn uudistuksen yksityiskohtia.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vakuuttunut, että hallintarekisterit eivät tee hallaa veronkierron ja harmaan talouden kitkemiselle.

Artikkelin videolla valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi suunniteltua rekisteriä.– Se on tämän koko hankkeen lähtökohtana, että avoimuus lisääntyy. Se palvelee myös harmaan talouden torjunnan näkökulmia.

– Tästä on tehty viime syksynä esitys, jonka puutteita on nyt parannettu juuri tämän julkisuuden näkökulmasta. Lähtökohta on, että julkisuuden pitäisi parantua. Tässä on vielä jotain asioita auki, mutta tämä on lähtökohta, Sipilä sanoi.

Osa viranomaisista on epäillyt, että hallintarekisterit mahdollistaisivat pörssiomistusten piilottamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt suomalaiset omistavat osakkeensa suoraan arvo-osuustileillä. Kenen tahansa suomalaisen pörssiosakkeiden omistukset voi käydä katsomassa arvopaperikeskuksessa Helsingissä. Ulkomaisten omistajien yksittäisiä omistuksia ei näy, koska ne ovat hankintarekisterissä ja julkisuudelta piilossa.

Hallitus on avaamassa pörssiosakkeiden säilyttämistä kilpailulle.

Jatkossa sijoittaja voi valita, että omistaako hän vanhaan tapaan osakkeensa suoraan arvo-osuustilillä vai hallintarekisterin kautta, jolloin omistajatiedot on mahdollista piilottaa.

Hallintarekisteri on arvo-osuusrekisteri, jossa ei näy yksittäisten omistajien nimiä vaan pelkästään arvo-osuustilin hoitaja eli käytännössä pankki tai pankkiiriliike.

Patentti- ja rekisterihallitus pitäisi reaaliaikaista tietojärjestelmää, jossa näkyisivät arvo-osuustilit ja ilmeisesti kotimaisten pankkien hallintarekisterit.

Viranomaiset puolestaan alkavat vuodesta 2017 saada verosopimusten mukaan tietoja siitä, mitä tuloja suomalaisilla on ulkomaisissa pankeissa ja rahoituslaitoksissa.

”Käymme syvällisemmin asiaa läpi loppuviikon aikana”

Sipilä ei osannut vastasta siihen, voivatko suomalaiset piilottaa pörssiomistuksensa mediajulkisuuden ulottumattomiin esimerkiksi saksalaisten, tanskalaisten tai vaikka espanjalaisten pankkien hankintarekistereihin.

Sipilän mukaan hallitus käsittelee vielä hankintarekisteriasiaa.

– Ehkä tähän saadaan vastaus valtiovarainministeriöstä sitten.

– Tämä on monimutkainen kysymys ja kyllä tässä kaiken lähtökohtana on, että julkisuus paranee. Käymme syvällisemmin asiaa läpi loppuviikon aikana, Sipilä totesi.

Sipilä kertoi, että hankintarekisterimallia on käsitelty niin hallituksessa kuin hallituksen johtokolmikossa pääministerin, valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kesken.

Sipilän mukaan hallintarekisteriuudistus on siis ollut koko hallituksen tiedossa.

– Olemme käsitelleet sitä useammassa hallituksen istunnossa sekä myös triossa. Kyllä tämä on ollut tiedossa kaikille, Sipilä vakuutti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt