Jari, Jalmari

Kotimaa

SK: Porin johtavaa virkamiestä epäillään kaupungin varojen väärinkäytöstä – porekylpyjä, timanttikuorintaa…

Julkaistu:

Porin palveluliikelaitoksen johto ei ole edustus- ja matkakuluissaan säästellyt, kirjoittaa Satakunnan Kansa. Meno on ollut erityisen villiä tämän vuoden touko-heinäkuussa. Kaupunginhallitus pohtii mahdollista rikosilmoitusta maanantaina.
Satakunnan Kansan mukaan palveluliikelaitos rikkoi Porin kaupungin sisäisiä määräyksiä toistuvasti. Tämä selviää eilen julkistetusta tilintarkastusanalyysista. Siinä käytiin läpi Porin palveluliikelaitoksen edustus- ja matkakuluja tältä ja viime vuodelta.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan palveluliikelaitoksen toiminta on ollut sellaista, jossa kaupunginhallintoa on pyritty tietoisesti harhauttamaan.

Palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen on hyväksynyt muun muassa omia laskujaan. Tositteet ja tiedot eivät ole menneet Kainulaisen esimiehen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannuksen tietoon, vaikka olisi pitänyt.

 

Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia.

– Ostetut tuotteet ja palvelut ovat olleet itse työnteon näkökulmasta asiaankuulumattomia ja perusteettomia. Myös ostojen määrät ovat liiallisia, Luukkonen ja Hannus totesivat Satakunnan Kansan mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Kukaan ei saa itse hyväksyä omia matkojaan tai edustuksiaan koskevia laskujaan, vaan niiden on aina mentävä esimiehelle, Hannus tähdentää Ilta-Sanomille.

Hän kertoo IS:lle, että meno oli erityisen villiä tämän vuoden touko–heinäkuussa.

– Silloin ovat tapahtuneet suurimmat matkat ja edustamistilaisuudet. Ne ovat karanneet käsistä, Hannus myöntää.


Mystinen talousseminaari Kuusamoon

Palveluliikelaitos järjesti muun muassa mystisen talousseminaarin Kuusamoon tämän vuoden kesäkuussa. Tilintarkastuksesta kävi ilmi, että osallistujaluetteloa ei ole dokumentoitu. Siitäkään ei ole dokumenttia, että matkalle olisi pyydetty lupaa tai että sitä olisi saatu.

Kustannukset kohosivat yli 15 000 euroon. Satakunnan Kansan mukaan seminaarin ohjelmassa oli muun muassa porotilavierailu, aromahierontaa, ulkoporealtailua ja timanttikuorintaa. Kaiken kukkuraksi reissulla ostettiin kalliita kuori- ja kolmikerroskuoritakkeja sekä reppuja. Siitä ei ole tietoa, kenelle tuotteet päätyivät.

Yöpyminen Kämpissä

Porin palveluliikelaitoksen johtokunnan toukokuisesta Tallinnan reissusta tuli veronmaksajille yli 10 000 euron lasku. Seurue yöpyi Tallinnan lisäksi luksusluokan hotelli Kämpissä Helsingissä.

 

Kukin voi miettiä, kuinka monta kouluateriaa tuollakin summalla olisi tehty.

– Kukin voi miettiä, kuinka monta kouluateriaa tuollakin summalla olisi tehty, kaupunginjohtaja Luukkonen huomauttaa.

Tämän vuoden alussa Maarianhaminaan suuntautuneelle esimieskoulutusmatkallekaan ei ole haettu lupaa, saati sitä sitten saatu. Kustannukset kohosivat 8 400 euroon. Tästä yksi matkalasku oli 1025,30 euroa, josta 24,30 meni taksiin ja loput tarjoiluihin sekä alkoholihankintoihin.

Palveluliikelaitos osti myös viime kesän Porin Jazzeille 31 Gold VIP-lippua, josta maksettavaa kertyi 10 850 euroa. Tästäkään laskusta ei ole selvitystä.

– Ne liput eivät kuulu meidän toimintatapaamme lainkaan. Niistä olisi pitänyt kysyä etukäteen. Vastaus olisi ollut ehdottomasti ei. Yhtä vähän voi yöpyä Kämpissä kaupungin piikkiin, Hannus jyrähti eilen Satakunnan Kansan mukaan.

– Palveluliikelaitoksen tehtäviin ei kuulu missään nimessä minkään Gold VIP-lippujen ostaminen, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo Ilta-Sanomille.

Johtaja erosi, rikosilmoitusta harkitaan

Palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulainen ilmoitti erostaan syyskuun alussa heti sen jälkeen, kun epäilyttävät toimet tulivat julki. Hän siirtyy eläkkeelle ensi kuun alussa.

Hannus kertoo IS:lle, että Porin kaupunginhallitus käsittelee maanantaisessa kokouksessaan, tehdäänkö Kainulaisen ja muutamasta Porin palveluliikelaitoksen työntekijästä rikosilmoitus poliisille. Hannuksen mukaan mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla virkavelvollisuuden rikkominen ja kavallus.

Porin palveluliikelaitoksessa epäilyttävästi työskennelleitä työntekijöitä ei uhkaa ainakaan välittömästi irtisanominen.

– He ovat työsopimussuhteisia työntekijöitä ja vielä ei ole tullut ilmi syitä, joiden takia potkuja jaeltaisiin. Niitä harkitaan vasta sitten, kun tutkinnat on tehty ja ratkaisevaa on myös se, mitä poliisi ja mahdollisesti oikeuslaitos myöhemmin päättää, Hannus selvittää.

Epäselvyyksiä myös sairaalan keittiön korjaamisessa

Hannus kertoo, että Porin kaupunki aikoo selvittää jo aiemmin tehtyjen selvitysten lisäksi Porin palveluliikelaitoksen ostolaskut ja investoinnit tältä sekä viime vuodelta. Myös laitoksen aiempien vuosien tekemiset joutuvat mahdollisesti kaupungin tarkkaan syyniin.

– Selvitämme esimerkiksi, onko ollut lupa tehdä sellaisia hankintoja ja investointeja, joihin ei ole varattu talousarviossa määrärahoja, Hannus toteaa.

Hän paljastaakin Ilta-Sanomille, että esimerkiksi Porin kaupunginsairaalan keittiön korjaamistoimenpiteet joutuvat tarkkaan syyniin. Niissä on ilmennyt epäselvyyksiä.

– Palveluliikelaitos esitti tämän vuoden talousarvioon Porin kaupunginsairaalan peruskorjaukseen 1,5 miljoonaa euroa. Se karsittiin kuitenkin pois. Todettiin, että haetaan yhteistoimintaa sairaanhoitopiirin kautta niin, ettei ole kahden kilometrin välein kahta keittiötä, jotka tekevät 24/7 ruokaa sairaaloihin.

– Tästä huolimatta siellä (kaupunginsairaalassa) on tehty tämän vuoden aikana töitä. Niitä kustannuksia nyt selvitellään. Kysymys on isoista summista. Todennäköisesti sadoista tuhansista euroista. Ei ole siis mitään kymppitonnin pataa ostettu, vaan tehty rakenteellisia muutoksia ja hankittu isoja laitteistoja, Hannus sanoo.

Hänen arvionsa mukaan tarkka selvitys asiasta valmistuu kuukauden sisällä.

”Surullinen ja nolo asia”

Apulaiskaupunginjohtaja Hannus pitää koko tapausta sekä palveluliikelaitoksen johtaja Kaj Kainulaisen toimintaa surullisena ja nolona Porin kaupungin kannalta.

 

Jos rötöstellään ja siitä jää kiinni, niin sitten joutuu maksamaan.

– Kyseessä on kuitenkin pitkäaikainen virkamies, joka on ollut meillä melkein 30 vuotta erinäköisissä hyvin vaativissa tehtävissä ja tämäkin tehtävä on ollut vaativa. Ja nyt tulee sitten tämmöinen asia ihan loppumetreillä. Todella ikävää.

– Meidän täytyy katsoa kuitenkin eteenpäin ja todeta, että onneksi meidän oma valvonta toimi. Sitähän kautta tämä koko asia paljastui. Jos rötöstellään ja siitä jää kiinni, niin sitten joutuu maksamaan, Hannus napauttaa.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Kaj Kainulaista kommentoimaan asiaa. Porin kaupungin palveluliikelaitos tuottaa Porin kaupungille julkisia ateria-, puhtaus- ja kiinteistönhoitopalveluja.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

 2. 2

  Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

 3. 3

  Kirpparilöytö saattoi paljastua miljoonien arvoiseksi Yhdysvalloissa – onko tässä kuvassa kaksi villin lännen legendaa?

 4. 4

  90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

 5. 5

  Saksalaismies pysäköi Passatinsa parkkihalliin, muttei löytänyt sitä enää – 20 vuotta myöhemmin poliisi soitti

 6. 6

  Pikatalvi iskee lähes koko maahan – säässä nopeaa ja rajua heittelyä

 7. 7

  Pahamaineinen kulttijohtaja Charles Manson on kuollut

 8. 8

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 9. 9

  Toni Nieminen julkaisi suloisen yhteiskuvan vastasyntyneen lapsensa kanssa: ”Iskän poika”

 10. 10

  Ylilääkäri varoittaa antibioottien liika­käytöstä Suomessa: ”Kun tilanne on ryöstäytynyt käsistä, voi olla liian myöhäistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 3. 3

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 4. 4

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 5. 5

  Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

 6. 6

  Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

 7. 7

  Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

 8. 8

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 9. 9

  188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

 10. 10

  Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 6. 6

  Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

 7. 7

  Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

 8. 8

  Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

 9. 9

  6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

 10. 10

  Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

 2. 2

  Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

 3. 3

  Kirpparilöytö saattoi paljastua miljoonien arvoiseksi Yhdysvalloissa – onko tässä kuvassa kaksi villin lännen legendaa?

 4. 4

  90-metrinen risteilyalus katosi vuonna 2013 – ratkaiseeko Kaliforniaan ajautunut ruosteinen hylky aavelaivan arvoituksen?

 5. 5

  Saksalaismies pysäköi Passatinsa parkkihalliin, muttei löytänyt sitä enää – 20 vuotta myöhemmin poliisi soitti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 3. 3

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 4. 4

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 5. 5

  Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 3. 3

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 6. Näytä lisää