Presidentti Niinistö MTV:lle: Suomen saatava palautussopimus Irakin kanssa

Julkaistu: , Päivitetty:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli vieraana MTV:n uudessa Uutisextra-ohjelmassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli vieraana MTV:n uudessa Uutisextra-ohjelmassa. Niinistö sanoi ohjelman haastattelussa, että Euroopassa eikä maailmalla ymmärretä, miten painava taakka Suomelle turvapaikanhakijoiden koko ajan kasvava määrä on.

Presidentin mukaan maailmalla ei ole juuri tietoa Suomen pakolaistilanteesta.

– Olemme aivan vastaavassa tilanteessa kuin Saksa. Muualle on levinnyt enemmän tietoa yksittäisistä tapahtumista ja minusta on tärkeää, että myös kokonaiskuva välittyy, Niinistö sanoi.

Hänellä oli viesti myös aktiivisesti mieltään osoittaville suomalaisille.

– Ensinnäkin kaikille niille, joilla on jotain hampaankolossa, miettikää hyvin tarkoin, miten te mielipiteenne ilmaisette. Jos tunnekuohussa sattuu tekemään jotain sellaista, joka jättää rikoksen leiman, sitä saattaa katua lopun ikänsä, Niinistö varoitti.

Niinistö kehotti mielenosoittajia osoittamaan protestinsa mieluummin päättäjiä ja Euroopan unionia kuin turvapaikanhakijoita kohtaan.

Presidentin mukaan maahanmuuttoon on Suomessa ylipäätään suhtauduttu hieman liian tunneherkästi. Hänen mielestään esimerkiksi Jutta Urpilaisen taannoiseen lausuntoon ”maassa maan tavalla” suhtauduttiin aikanaan turhan kärkkäästi.

Niinistön mukaan Suomen tulijan pitää kunnioittaa suomalaisia arvoja: demokratiaa ja tasa-arvoa, jolloin monikulttuurisuudesta ei tarvitse luopua.

Presidentti myös sanoi, että Suomen on saatava palautussopimus Irakin kanssa. Palautussopimus tarkoittaisi, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut hakija voidaan palauttaa kotimaahansa.

– Se ei suinkaan olisi mikään suuri ratkaisu. Ruotsissa on käynyt nin, että vaikka turvapaikkaa ei ole myönnetty, ei palauttaminen ole onnistunut, Niinistö kuitenkin totesi haastattelussa.