Turvapaikanhakijoilla mielenilmaus Oulussa – osoittivat sanansa suomalaisille

Julkaistu: , Päivitetty:

Oulussa Kastellin hätämajoitusyksikössä turvapaikanhakijat järjestivät mielenilmauksen tänään iltapäivällä.
Paikalle oli kerääntynyt satakunta asukasta, jotka halusivat osoittaa kiitollisuuttaan suomalaisille pääsystä maahamme.

Turvapaikanhakijoiden kantamissa kylteissä luki muun muassa ”Kiitämme Suomen hallitus, vastaanottaa meidät ja antaa apua Irakin pakolaisille” sekä ”I love Finland”.

Kastellissa on tällä haavaa noin 270 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on nuoria miehiä.

Suomen Punaisen Ristin työntekijät sanovat panostaneensa keskusteluihin asukkaiden kanssa, joten yksikössä ei olekaan ollut häiriöitä.


Ruoka puhutti aiemmin

Aiemmin tällä viikolla Oululaisen SPR:n Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön turvapaikanhakijat protestoivat sanoen, ettei heille tarjottu ruoka ole ollut hyvää.

Hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Janne Salmivaara kertoi Ilta-Sanomille perjantaina, ettei ruoan laatu olisi kuitenkaan ollut todellinen syy turvapaikanhakijoiden mielenilmauksille.

– Tällaisissa yksiköissä asiakkaat saavat vähemmän rahaa. Sehän siinä on se ongelma, Salmivaara sanoi.

Turvapaikanhakijalle myönnettävän vastaanottorahan suuruuteen vaikuttaa suuresti se, tarjotaanko hänelle ateriat. Aikuiset turvapaikanhakijat, joiden palveluihin eivät sisälly ateriat, voivat saada yli 200 euroa kuussa enemmän kuin Hiukkavaaran turvapaikanhakijat.

Salmivaaran mukaan tilanne on tuntunut Hiukkavaaran turvapaikanhakijoista epäoikeudenmukaiselta, koska summissa on iso ero.

– Varmasti tuntuu, että haluaisi saada sen isomman rahan ja että voisi ostaa ruokaa, mitä itse haluaa.

Salmivaaran mukaan Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön tiloissa ei ole mahdollista valmistaa itse ruokaa.

Näin vastaanottoraha vaihtelee

Jos turvapaikkaa hakevan täysi-ikäisen yksinasuvan tai yksinhuoltajan vastaanottokeskuksessa tai hätämajoitusyksikössä ei tarjota aterioita, hän saa vastaanottorahaa 316,07 euroa kuussa. Jos ateriat tarjotaan, vastaanottorahan suuruus on 92,64 euroa kuussa. Erotus on siis 223,43 euroa.

Muilla täysikäisillä summat ovat 267,02 euroa ja 76,29 euroa ja perheensä kanssa asuvilla lapsilla 201,63 euroa ja 59,94 euroa.

Jos ateriat eivät sisälly palveluihin, turvapaikanhakijaperheelle, jossa on kaksi aikuista ja kolme alaikäistä lasta, maksetaan Suomessa yhteensä vastaanottorahaa 1 140 euroa kuussa.

Tilanne muuttui

Aiemmin käytäntö, jossa turvapaikanhakijat järjestävät itse ruokailuna ja saavat korkeampaa vastaanottorahaa, oli huomattavasti yleisempi. Tilanne muuttui, kun turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen alkoi kiihtyä.

– Ennen kuin hätämajoitusyksiköitä jouduttiin perustamaan, ruokapalvelua oli hyvin harvassa. Muuten turvapaikanhakijat saivat laittaa ruokansa itse, joten vastaanottoraha oli korkeampi, Maahanmuuttoviraston viestintäsuunnittelija Tommi Hatinen sanoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Hätämajoitusyksiköitä on perustettu erilaisiin kohteisiin, joita ei ole välttämättä tarkoitettu asumiskäyttöön.

– Ruokapalvelu on yleistynyt, kun ei ole fasiliteetteja ruoan laittamiseen.

Nyt Suomessa on 79 vastaanottokeskusta ja hätämajoitusyksiköitä, joista 50 on jälkimmäisiä. Hatisen mukaan ideaali tilanne olisi niin vastaanottokeskukselle kuin turvapaikanhakijoillekin, että ruoka ostettaisiin itse.