IS Lahdessa: Mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti – kaksi päihtynyttä otettiin kiinni

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Lahti
Lahdessa osoitettiin tänään mieltä yhtäällä rasismia ja vihapuhetta sekä toisaalla hallitsematonta maahanmuuttoa vastaan.
Lahdessa järjestettiin lauantaina kaksi mielenosoitusta. Avoin Lahti -tapahtumassa osoitettiin mieltä vihapuhetta ja rasismia vastaan. Rajat kiinni! - Lahti -tapahtumassa taas osoitettiin mieltä hallitsematonta maahanmuuttoa vastaan.

Molemmat mielenosoitukset päättyivät iltapäivällä ennen kahta.

Avoin Lahti -mielenosoitus laitettiin pakettiin Otto Grundströmin musiikkiesityksen tahtiin. Grundström tulkitsi vanhan yhtyeensä Tehosekoittimen Maailma on sun -hitin.

Rajat kiinni -mielenosoituksen viimeinen ohjelmanumero oli open mic.

Vieri vieressä

Mielenosoitukset järjestettiin vieri vieressä: Avoin Lahti -tapahtuma Lahden torilla, Rajat Kiinni! -tapahtuma Mariankadulla. Poliisi rajasi tapahtumien väliin noin 200 metrin alueen. Rajat kiinni -mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 300 henkilöä.


Samaan aikaan järjestetyssä rasismia ja vihapuhetta vastustavassa mielenilmauksessa oli poliisin arvion mukaan lähes 600 mielenosoittajaa.


STT:n mukaan mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti, mutta kaksi otettiin kiinni liiallisen päihtymyksen takia. Ainakin toinen kiinniotetuista kantoi mukanaan rasistista kylttiä.

Kylttejä ja lippuja

Rajat kiinni -osallistujien joukosta kuului huutoja, joissa vaadittiin Suomen ottamaan pakolaispolitiikassaan mallia Unkarista.

Torilla näkyi runsaasti vihreiden sekä sateenkaarilippuja. Lippuihin oli maalattu iskulauseita, kuten ”Yhteinen Lahti” ja ”Baby don’t hurt me”.

Avoin Lahti -tapahtumassa puhuneen kansanedustajan Erkki Tuomiojan (sd) mielestä maassa ei olla maan tavalla.

– Kaikkialla maailmassa on elettävä ihmisiksi, Tuomioja sanoi.

Rajat kiinni -tapahtumassa puheenvuoron käytti muiden muassa entinen kansanedustaja James Hirvisaari.

– Me kriitikot olemme varoittaneet, että edessä on kansallinen katastrofi. Meitä on haukuttu rasisteiksi ja fasisteiksi. Uskallan kutsua sitä maanpetturuudeksi, Hirvisaari sanoi.

Rajat kiinni -tapahtumassa toiminta oli hieman äänekkäämpää ja joukossa on myös päihtyneitä henkilöitä. Tapahtuma alkoi yhteislaululla. Kylteissä näkyvät iskulauseet, kuten ”Pysäyttäkää invaasio!” ja ”Rajat kiinni, saatana!”.