Näin paljon yksi turvapaikanhakijan paikka maksaa vuodessa

Turvapaikanhakijoiden uusia vastaanottoyksiköitä perustetaan ympäri Suomen sitä mukaan, kun sopivia tiloja löytyy. Nyt myös yksityiset yritykset avaavat yksiköitä.

| Päivitetty

Yhdestä yksittäisestä turvapaikanhakijasta koituu suomalaisille veronmaksajille tuhansien eurojen kulut.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio on kertonut aiemmin IS:lle, että jokainen aikuinen turvapaikanhakija maksaa veronmaksajille 44 euroa vuorokaudessa. Vuotuisella tasolla kustannukset ovat aikuista kohti siis noin 16 000 euroa. Lasten osalta summa on noin kaksinkertainen.

Maahanmuuttovirasto voi antaa vastaanottokeskusten käytännön toiminnan kunnan, järjestön tai yrityksen hoidettavaksi. Sisäministeriö on jo aiemmin toivonut, että myös yksityiset yritykset ottaisivat vastaanottoyksiköitä hoidettavakseen. Valtio maksaa vastaanottokeskuksen kustannukset ja tilavuokran.

Tällä hetkellä toiminnasta suurimmassa osassa Suomen vastaanottokeskuksista on vastannut kunta tai SPR. Sisäministeriö on kertonut aiemmin, että yritykset voivat ottaa vastaanottokeskuksia vastuulleen samalla korvauksella, jonka valtio maksaa SPR:lle.

HS: Barona avasi Helsinkiin

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että esimerkiksi tilapäismajoitusta tarjoava Barona-konserni avasi perjantai-iltana uuden turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Helsingin Pitäjämäelle. Siitä vastaa Barona-konserniin kuuluva Luona Oy.

Helsingin Sanomien mukaan Luona on ensimmäisiä yrityksiä, joilta Maahanmuuttovirasto ostaa majoituspalveluita. Pääkaupunkiseudulla se on toistaiseksi ainoa.

– Se milloin asiakkaat tulevat, on kiinni Tornion järjestelykeskuksen toiminnasta, kapasiteetista ja kuljetuksista, Luonan hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen sanoo Helsingin Sanomille.

Tilaa on kahdellesadalle tulijalle.

Luona on perustanut lyhyen ajan sisällä vastaanottoyksikön myös Espoon Otaniemeen sekä kolme yksikköä Vantaalle lentoaseman läheisyyteen. Luonan keskuksissa on tällä hetkellä yli tuhat paikkaa.

Katso ISTV:n raportti Metsälän vastaanottokeskuksesta Helsingistä elokuun lopulta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?