”Tämä ei ole syömäkelpoista” – turvapaikanhakijoilta kovaa kritiikkiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Tämä ei ole syömäkelpoista” – turvapaikanhakijoilta kovaa kritiikkiä

Seitsemänkymmentä Hiukkavaaran hätämajoitustilaan majoitetusta turvapaikanhakijasta marssi osoittamaan mieltään Oulun poliisilaitoksen edustalle.

30.9.2015 20:53 | Päivitetty 1.10.2015 9:51

Poliisi sai tiedon protestista noin puoli viideltä iltapäivällä. Mielenosoitusmarssin kulkureitille lähetettiin useita poliisipartioita seuraamaan olosuhteisiinsa tympääntyneiden turvapaikanhakijoiden etenemistä. Lopulta joukkio kerääntyi Oulun poliisilaitoksen edustalle, jossa myös tyytymättömyyden syy alkoi hahmottua. Eräs turvapaikanhakijamiehistä piti käsissään lautasta, jolla oli annos hätämajoituskeskuksessa tarjottua ruokaa.

– Tämä ei ole hyvää, mies toteaa ja tökkäisee etusormellaan lautasella olevaa riisiannosta.

Tällaista annosta yksi turvapaikanhakijoista esitteli poliisilaitoksen edustalla.­

– Antaisin tätä koiralle. Tämä ei ole syömäkelpoista, hän jatkaa ruoka-annoksen kritisointia.

Viranomaisten mukaan mielenilmaisuun osallistui noin 70 turvapaikanhakijaa.­

Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo viranomaisten saaneen tiedon protestista suoraa Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksesta.

– Tuli tieto, että siellä on väki hieman levottomana ja lähtevät kulkueena poliisilaitokselle protestoimaan tiettyjä asioita heidän omaan kohteluunsa liittyen.

Poliisit varmistivat, etteivät turvapaikanhakijat päässeet ilmaisemaan mieltään poliisilaitoksen sisätiloihin.­

Karnarannan mukaan valtaosa mielenosoittajista oli irakilaisia, mutta joukossa oli myös muutama somali.

– He ovat kertomuksensa mukaan erittäin tyytymättömiä Suomessa saamaansa kohteluun, erityisesti ruoan laatuun, asioiden käsittelyn nopeuteen, tai varsinaisesti hitauteen ja ylipäätään niihin olosuhteisiin, mitä heille on tarjottu tässä tapauksessa Hiukkavaaran hätämajoitustilassa, apulaispoliisipäällikkö kuvaili mielenilmauksen lähtökohtia.

Mielenilmaus päättyi noin kello kahdeksan aikaan illalla. Poliisi otti mielenilmauksessa yhden henkilön kiinni.

Protestoijat kertoivat olevansa tyytymättömiä Suomessa saamaansa kohteluun.­

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan turvapaikanhakijat ovat jo aiemmin valittaneet SPR:n työntekijöille Hiukkavaaran hätämajoitusyksikössä saamastaan ruoasta.

– Eihän heille tietysti voida hotellitason majoituksia missään järjestää, mutta inhimilliset olot pitäisi pystyä järjestämään kaikille ihmisille, myös heille, Karnaranta toteaa.

SPR: Teemme parhaamme

Punaisen Ristin Oulun piirin puheenjohtaja Pertti Saarelan mukaan Hiukkavaaran hätämajoitus on toiminut nyt pari viikkoa. Osassa Oulun hätämajoituksia on mahdollisuus valmistaa itse ruokaa – Hiukkavaarassa tilojen puutteen vuoksi ei. Siksi ruoka on tuotu Oulun kaupungin liikelaitokselta Oulun Serviisiltä.

Saarela uskoo, ettei mielenilmauksessa ole kyse pelkästään ruuasta, vaan muustakin pahasta olosta, joka purkautuu epäkohtien kautta.

– Kukaan ei ole osannut varautua tällaiseen tilanteeseen. Ja siksi tässä nyt ollaan. Teemme tässä tilanteessa parhaamme, Saarela toteaa.

Juttuun lisätty SPR:n kommentit klo 22.40.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?