Useita tappeluita turvapaikanhakijoiden välillä – Poliisi: ”Jos on eri kansallisuuksia, jännitteitä tahtoo tulla”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turvapaikanhakijat ovat ottaneet yhteen eri puolilla maata. Oulussa kymmenen henkilöä oli viime yönä tappelussa, jossa käytettiin teräasetta.
Vuorokauden sisällä on tapahtunut useita tappeluita turvapaikanhakijoiden välillä.

Keskiviikon vastaisena yönä tarvittiin poliisia turvapaikanhakijoiden majoitustilassa Oulussa.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo Ilta-Sanomille, että turvapaikanhakijoiden väliseen tappeluun otti osaa ainakin jossain määrin noin kymmenen ihmistä ja siinä lyötiin yhtä henkilöä käteen teräaseella.

Kaksi parikymppistä miestä otettiin kiinni. Molemmat saivat tappelusta lieviä vammoja. Tapauksen tutkinta on vielä alkuvaiheessa.

Oulussa oli myös eilen iltapäivällä välienselvittely vastaanottokeskuksessa. Kiiskisen mukaan lievä tappelu ei johtanut rikostutkintaan.

Hämeen poliisilaitos tiedotti, että tiistaina illalla oli yhteenotto turvapaikanhakijoiden hätämajoituksessa Lahden Hennalassa.

– Paikalla käynyt poliisi joutui tuomaan kaksi henkilöä poliisiasemalle rauhoittumaan, poliisilaitos tiedotti.

Keskiviikkona poliisi kertoi, että asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja kiinniotettujen osallisuutta tapahtumiin selvitetään.

Teräaseesta haava

Keskisuomalainen kertoi, että poliisi pitää pidätettyinä kahta turvapaikanhakijamiestä, joita epäillään maanantaina Saarijärvellä vastaanottokeskuksessa tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Myös väkivallan uhri on turvapaikanhakija. Poliisin mukaan mies sai olkavarteensa teräaseesta haavan, jonka vuoksi hänen oli käytävä lääkärissä tikattavana.

Torstaihin puoleen päivään mennessä on päätettävä, esitetäänkö miehiä vangittaviksi, Keskisuomalainen kertoo.

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen arvioi, että riitaa voi tulla helpommin, kun vastaanottokeskuksissa on ahdasta.

– Turvapaikanhakijoita on ollut jo useita viikkoja näissä keskuksissa. Näyttää siltä, että niissä on ahdasta joka paikassa. Tunteet alkavat kuumentua ja ehkä on turhautumistakin. Jos on eri kansallisuuksia edustettuina, jännitteitä tahtoo tulla.

”Harvinaisia”

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Pirjo Hammarbergilla on toinen näkemys asiaan.

– Etnisten ryhmittymien kahnaukset ovat todella harvinaisia. On jopa koettu rauhoittavaksi tekijäksi, että on erilaisia kansallisuuksia vastaanottokeskuksissa. Kun on paljon väkeä yhdessä ja on tultu pitkän matkan päästä, tuntuu, että inhimilliset tekijät voivat olla syynä, Hammarberg sanoo Ilta-Sanomille.

Hammarbergin mukaan vastaanottokeskuksissa on todella rauhallista. Hammarberg muistuttaa, että Suomeen on tullut jo tässä vaiheessa vuotta moninkertaisesti turvapaikanhakijoita verrattuna koko viime vuoteen.

– Eletään täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Yllä olevalla HSTV:n videolla kerrotaan 1,5 minuutissa, mitä vaikutuksia pakolaiskriisillä on Suomeen.