Sotaveteraanit ja lotat vetoavat: ”Pidetään Suomi rauhallisena” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sotaveteraanit ja lotat vetoavat: ”Pidetään Suomi rauhallisena”

Sotaveteraanit ja lotat tuomitsevat turvapaikanhakijoiden kohtaaman uhkailun ja väkivallan.

28.9.2015 15:00

Turvapaikanhakijoiden kohtaama uhkailu ja väkivalta hämmentää sodan keskellä eläneitä suomalaisia veteraaneja. Moni sanoo suoraan, että polttopullojen heittäminen ja Klu Klux Klan -asuun pukeutuminen on hävytöntä. Yli 70 vuotta sitten rintamalla venäläisiä vastaan taistellut äänekoskelainen Eino Pajunen, 91, toivoo nyt malttia kaikilta.

– Pakolaisilla on takanaan vaivalloinen matka. Nyt heidän pitäisi saada rauha, 91-vuotias Pajunen linjaa.

Pajunen tietää, että enemmistö suomalaisista suhtautuu pakolaisiin asiallisesti. Väkivallalla uhkailu harmittaa.

– Ikävää on se, että joukossamme on joitakin tällaisia ihmisiä. Uskon, ettei kansa voi olla heidän kanssaan samaa mieltä, että asuntoja tuhotaan ja tulijoita halutaan jopa tappaa.

– Saman hölmöyden sekaan kuuluu ehdotus, että pakolaiset laitettaisiin aitaukseen. Sehän on ihan hirveää.

Pajunen perehtyi asiaan

Pakolaistulva on sinänsä iso ongelma Pajusenkin mielestä. Hän uskoo, että mukana on ”monenlaista yrittäjää”. Pajunen päätti kuitenkin perehtyä asiaan tarkemmin, ja monet ajatukset ovatkin selvenneet. Kuten se, miksi Suomeen tulee niin paljon nuoria miehiä.

– Sota, jota käytiin aikanaan Suomen rajalla, oli erilainen kuin se, mitä esimerkiksi Syyriassa nyt käydään. Siellä kysytään nuorilta miehiltä, lähtevätkö he Isis-joukkoihin. Jos he kieltäytyvät, niin kysyjät uhkaavat ampua heidän siskonsa ja äitinsä. Tämä on niin hämmentävää, ettei sitä voi käsittää.

Pajunen palveli aikanaan sotamiehenä JR50:ssä Syvärillä, Tali-Ihantalassa ja Lapissa. Meni yli 60 vuotta ennen kuin hän kykeni puhumaan omista sotakokemuksistaan lähiomaisilleen.

– Sotaa pakeneville täytyy suoda se tila, minkä he tarvitsevat. Toivottavasti mahdollisimman moni saa joskus palata kotiin. Jokainen ihminen haluaa takaisin synnyinseudulleen.

Lotta Laina Hiipakka, 98, Jurva: –En hyväksy pakolaisten kivittämistä enkä mitään väkivaltaa. Sellainen käytös tuntuu pahalta. Ihmisiä hukkuu matkalla, ja missä ovat vanhukset ja lapset? Heitä pitää auttaa kotimaassa ja pakolaisleireillä. Aivan verenpaine nousee, kun näitä ajattelee. Näitä asioita on hoidettu huonosti, missä on maailman viisaus nyt?

Juha Vuoristo, 95, ylikersantti, Jyväskylä: –Väkivallalla uhkailu on päin peetä, niin ei pitäisi tehdä ollenkaan. Se vain pahentaa tilannetta eikä sillä voiteta mitään. Voi tulla pian vastareaktiokin. Tiesin, että kaikenlaista kommellusta tulee, kun pakolaisia tulee niin runsaasti. Pelottaa, että tilanne vain pahenee.

Sotaveteraani, lapsisotilas Vieno Haavisto, 90, Kristiinankaupunki: –Meitä eläkeläisiä asuu paljon samoissa rivitaloissa pakolaisten kanssa. Mukavasti ovat kotiutuneet tänne, ja tulemme hyvin toimeen heidän kanssaan. Näistä uusista tulijoista suurin osa taitaa olla onnen onkijoita. Mutta väkivallasta, siitä ainakaan ei ole hyötyä.

Lotta Esteri Koski-Lammi, 97, Kauhajoki: –Olen nähnyt kaksi sotaa enkä hyväksy väkivaltaa missään muodossa. Turvapaikanhakijoiden kivittäminen on häpeällistä, koko Suomi saa hävetä sellaista käytöstä. Olin evakuoimassa asukkaita Suistamossa sodan jaloista. Ne ihmiset tulivat Pohjanmaalle, ja heidät otettiin hyvin vastaan.

Sotainvalidi Kaarlo Huhtanen, 94, Karijoki: –Meille Karijoelle tuli karjalaisia sotaa pakoon. Heidät otettiin hyvin vastaan ja heihin sopeuduttiin. Kyllähän se tuntuu kamalalta, että tuollaisia määriä nyt tulee Suomeen pakolaisia. Rauhanturvaajia tarvitaan, ei väkivaltaa. Itse olen haavoittunut sodassa kaksi kertaa.

Viljo Hokkanen, 91, Rantasalmi: –Ei väkivaltaa tähän maahan. Rauha on tärkein asia maailmassa, Kannaksen kauhut kokenut ja Äyräpäässä haavoittunut veteraani sanoo.

Viljo Heimonen, 89, Savonlinnan Punkaharju: –Rauhaa sanoo rakastavansa ja väkivaltaa vastustavansa myös Suomea puolustanut, Virosta lähtöisin oleva heimosoturi. Sodan ja Siperian vankileirin kauhut kokeneena hän tietää mistä puhuu.

Onni Toljamo, 91, Oulu, Rintamaveteraanien Oulun piirin puheenjohtaja: - Maassa pitää olla järjestys. Mielenilmaukset ovat kansalaisoikeus, mutta väkivalta on tuomittavaa kaikissa muodoissaan.- Maassamme on nyt huolestuttavia piirteitä, samanlaisia kuin vuonna 1939, jolloin kansa jakautui kahtia. Silloin osa kansasta pelkäsi Neuvostoliiton hyökkäystä ja toinen osa ei siihen uskonut. Nyt pakolaisten vyöry jakaa kansaa, mutta taustalla on jälleen pelko.

Lempi Puustinen, 88, Varkaus: –Kahdesti olen joutunut lähtemään Karjalasta ja tiedän mitä on kun ei ole rauhaa. Meillä on hyvä asua rauhallisessa Suomessa. Sitä toivon jatkossakin. Ja nuorille töitä.

Tauno Laukkanen, 97, Savonlinna: –Asetta en ole sodan jälkeen käteeni ottanut, mutta sodassa tein mitä pitikin. Rauha on tärkeä asia meille suomalaisille ja oma puolustusarmeija. Sen aion sanoa taas nuorille, kun heille parin viikon kuluttua pääsen kutsunnoissa puhumaan.

Erkki Levy, 90, alikersantti, Jyväskylä: –Hävytöntä käytöstä suomalaisilta! Ei sovi Suomeen mitenkään tuollainen. Itse olen evakko, ja jo silloin koimme pientä rasismia. Kuitenkin me karjalaiset autoimme Suomen maksamaan sotakorvauksensa. Nyt maahamme tulee nuoria ihmisiä, joilta voimme saada samalla tavalla vahvan panoksen.

Elsa Kettunen, 89, Rantasalmi: –Rauha ja rauhassa eläminen on ihana asia. Suomessa se on vielä säilynyt, pysyisi vaan jatkossakin. Vähän on ollut viime aikoina levottomuutta ilmassa.

Kaisu Huopaniemi, 90, lotta, Suolahti: –Aivan hävytöntä toimintaa! Eivät pakolaiset mielellään lähde kotoaan. Itse olisin mukana vapaaehtoisena auttajana, jos vielä jaksaisin. Tuntuu niin pahalle ajatella, miten heitä kohdellaan. Tuossa heitä asuu nyt lähellä seurakunnan leirikeskuksessa ja niin iloisesti he kadulla tervehtivät.

Eino Kiiskilä, 91, Sulkava: –Rauha on tärkeä asia meille suomalaisille. Ei kaikelle väkivallalle, Syvärillä ja Lapin sodassa isänmaan rauhaa rakentamassa ollut veteraani toivoo.

Heikki Pulkkinen, 94, Savonlinnan Punkaharju: –Maailma on nyt erittäin levoton. Rauhaa pitäisi pyrkiä rakentamaan kaikin keinoin, etenkin meillä vielä rauhallisessa Suomessa.

Tauno Kuutti, 91, Savonlinna: –Totta kai rauha on tärkeä asia. Kun se vaan Suomessa säilyisi, rauha ja rauhallisuus.

Aarno Strömmer, 88, Oulu, Sotaveteraaniliiton kunniapuheenjohtaja: –Suhtaudun erittäin torjuvasti kaikenlaisiin mielenilmauksiin, joihin liittyy rikollista toimintaa.

Helvi Hyrynkangas, 86, Oulun Rintamanaisten yhdistyksen ex-puheenjohtaja, sosiaalineuvos: –Olen kauhuissani suomalaisten käytöksestä. Taloustilanteemme takia ymmärrän, että oma murhe on nyt päällimmäisenä, mutta hämmästelen silti suomalaisten asennetta. Väkivallan tuomitsen ehdottomasti.

Helvi Purhonen, 86, Enonkoski: –Sotainvalidin leskenä tiedän, mitä sota on ollut. Sen kokeneena toivon, että rauha säilyisi Suomessa ikuisesti.

Paavo Kettunen, 89, Rantasalmi: –Väkivalta kaikessa muodossaan on valitettava juttu. Rauha pitää olla ja säilyttää. Ja sopu naapureiden kanssa, myös idän suuntaan.

Olavi Wall, 91, korpraali, Äänekoski: –Pakolaisten pitää saada tulla Suomeen vapaasti ilman väkivaltaista vastaanottoa. Meidän on hoidettava heidän asiansa hyvin. Suomen pitää pysyä rauhallisena maana, se on ainoa vaihtoehto. Uhkailijat eivät paljoa ajattele. Tällaiset ihmiset voisi laittaa vaikka kirkon jalkapuihin!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?