Professori: Suomi-brändin ongelma on hallitus, ei yksittäinen KKK-huppupää

rac

Julkaistu:

Suomen maine ja uskottavuus maailmalla kärsivät ennen muuta hallituksen politiikasta ja sen luomasta poliittisesta ilmapiiristä, katsoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.
Suomessa turvapaikanhakijoita vastaan tehdyt iskut ja kehitysapuleikkaukset ovat olleet viime päivinä esillä esimerkiksi kansainvälisessä mediassa ja YK:n 70-vuotisjuhlien yhteydessä.

Maailmanpolitiikan professori Teuvo Teivaisen mielestä Suomi-brändin kannalta ongelma on hallitus, jonka politiikka on helppo yhdistää maailmalla siihen, että joku panee Ku Klux Klan -asun päälleen, kuten Lahdessa viime viikolla tapahtui väkijoukon häiriköidessä Hennalan vastaanottokeskuksen luona.

– Ei se voi olla vaikuttamatta yleiseen ilmapiiriin, että meillä on hallituksessa perussuomalaiset, joiden riveissä on niin paljon maahanmuuttovastaista ja myös oikeudessa todennetusti rasistista porukkaa. Se on ikään kuin legitimoinut ikävimpiä rasistisia ulostuloja, Teivainen sanoo.

– Kyllä näillä asioilla on joku yhteys, vaikken halua liian suoraa syy-yhteyttä vetää.

Professori lisää, että hallituksen avainministereiden viimeviikkoinen yhteinen lausuma Lahden rasistista mielenilmausta vastaan oli aiempaa asiallisempi ja suorasanaisempi kannanotto rasismia vastaan, vaikka hallituksen olisi hänen mielestään pitänyt toimia asiassa selkeäsanaisemmin jo aiemmin.

Mainehaitalla on seurauksia

Ulkoministeriön asiantuntija uskoo Suomen maineen pysyvän hyvänä huolimatta uutisotsikoihin laajasti nousseesta mellakasta Lahdessa.

– Ei varmasti maine ole mennyt, mutta tällaiset lakanahörhöt näkyvät kyllä otsikoissa, kommentoi johtava asiantuntija Pekka Hyvönen Ku Klux Klan -asuun pukeutumista MTV3:n Huomenta Suomessa.

Teivo Teivainen muistuttaa siitä, että Suomi voi menettää kansainvälisen hyvän maineensa nopeastikin, joskin Suomen tiukka linja eurokriisin hoidossa on jo muuttanut Suomi-kuvaa ainakin Etelä-Euroopan maissa. Mainehaitasta koituu helposti myös konkreettisia seurauksia, kuten se, että suomalaiset eivät pääse enää hyviin asemiin kansainvälisissä instituutioissa, kuten YK:ssa.

Teivainen huomauttaa myös, että erityyppiset kriisitilanteet tai turvallisuusuhat voivat johtaa siihen, että Suomi tarvitsee apua ulkovalloilta tai kansainväliseltä yhteisöltä.

– Silloin olisi parempi, että olisimme profiloituneet solidaarisena ja muille auttavaa kättä tarjoavana kansakuntana. Sympaattista, pientä ja kiusattua autetaan mieluummin kuin sellaista, joka on itse esiintynyt kiusaajana.

Yllä oleva video on kuvattu viime viikolla Lahdessa, kun väkijoukko häiriköi Hennalan vastaanottokeskuksen luona.