Suomalaismiehet selvisivät keskitysleirien kauhuista: ”Mikään kirja tai elokuva ei pysty kuvailemaan, millaista siellä oli”

Julkaistu:

IS Historia
Saksan keskitysleireille internoidut suomalaiset merimiehet Pentti Roslöf ja Aarne Kovala joutuivat tahtomattaan keskelle toisen maailmansodan lopun julmaa kaaosta. He selvisivät.
Vuoden 2015 Suomessa ei oikein voi käsittää, eikä edes kuvitella tätä näkyä: Tuhannet keskitysleireiltä evakuoidut vangit marssivat talvisilla maanteillä nälkiintyneinä ja pelkissä ryysyissä, monet ilman kenkiä.

Se oli kuolemanmarssi, jonka SS toteutti tammikuun lopussa 1945.

Aarne Kovalalle kuolemanmarssi on täyttä totta, elettyä elämää. Kovala joutui 16-vuotiaana Stutthofin keskitysleirille syyskuussa 1944, kun saksalaiset valtasivat ja takavarikoivat hänen laivansa s/s Wapun Danzigin satamassa. Suomi ja Saksa olivat juuri muuttuneet aseveljistä vihollisiksi.

– Mikään kirja tai elokuva ei pysty kuvailemaan, millaista siellä oli, Kovala sanoo IS:lle puhelimitse kotoaan Sudburysta, Kanadasta.

– Kyllä siellä helposti järki olisi voinut mennä, ja monelta menikin.


Kuolemanmarssi alkaa

Stutthofissa oli kaksi toisistaan erotettua leirialuetta: Stammlager ja Sonderlager, kantaleiri ja erityisleiri. Ensin mainitussa oli muun muassa puolalaisia ja juutalaisia vankeja, hirsipuu, kaasukammio ja krematorio. Suomalaiset olivat jälkimmäisessä, jonka olot olivat hieman paremmat.

Kun Stutthof tyhjennettiin ja vangit pakotettiin kuolemanmarssille, oli kaikkien henki yhtä halpa-arvoinen. Jos vanki nyykähti tien varteen, kävi näin:

– Saksmanni potkaisi ja jos ei liikahtanut, kiväärinperällä päähän. Useimmiten eivät ampuneet, mutta joskus ampuivatkin, Kovala kertoo.


Pakkomarssi länteen tyssäsi. Vauhdikkaasti edennyt puna-armeija saartoi Itä-Preussin suureen mottiin.

Kovala näki ensimmäiset venäläissotilaat maatilan katoksesta, johon vankijoukko oli komennettu yöksi.

– Venäläisiä tuli yhtäkkiä ovelle, ja he päästelivät konepistoolilla sinne pimeään. En tiedä, millä konstilla minä sieltä konttasin ulos, ehkä jalkojen välistä.

Sekasorto auttoi Kovalaa pakenemaan pimeään metsänreunaan. Matkakaveriksi hän sai kaksi norjalaista poliisia, vankeja hekin.

 

Venäläisiä tuli yhtäkkiä ovelle, ja he päästelivät konepistoolilla sinne pimeään. En tiedä, millä konstilla minä sieltä konttasin ulos, ehkä jalkojen välistä.

Kukaan miehistä ei halunnut antautua venäläisille. Koska motti oli suljettu, päättyi karkureiden kolmen viikon korpivaellus Danzigiin, jonka rautatieasemalla saksalaiset saivat miehet kiinni.


Kolmikko päätyi lopulta takaisin Stutthofiin, jonne SS oli sillä välin marssittanut takaisin kaikki kuolemanmarssilta eloonjääneet.

Puna-armeijan lähestyessä huhtikuun lopussa seurasi leirin toinen evakuointi. Suuri osa vangeista vietiin Danziginlahden rantaan ja kuljetettiin meritse ulos motista.

– Meidät vietiin jostakin Danziginlahden hiekkarannalta Helin niemimaan nokkaan.


Täysi kaaos

Hinaajan vetämien jokiproomujen surullinen saattue lähti niemimaalta eteenpäin ja ajoi lähelle Lyypekkiä. Kahden proomun kyydissä oli yhteensä noin 1 600 vankia.

Oli 3. toukokuuta 1945. Lyypekkiin johtavalla väylällä oli täydellinen kaaos.

– Kaikennäköistä lauttaa, laudanpalasta, venettä ja porukkaa koetti uida joen toiselle puolelle pakoon venäläisiä.

Pakolaiset huusivat lautoilta, ettei Lyypekkiin voinut missään tapauksessa enää mennä. Liittoutuneiden joukot olivat jo kaupungin kahden puolen.

– Hinaaja käännettiin ja se lähti vetämään meitä takaisin avomerelle. Sillä välin jokisuuhun oli tullut sotalaiva. Se koetti ampua joen itärannalle kohti venäläisiä. Nämä ampuivat tankeista sotalaivaa, johon tuli osumaa. Me olimme välissä, ja siinä vesi roiskui.


Proomut hinattiin Neustadtiinlahden lännenpuoleiselle rannalle. Sataman edustalla oli suuri matkustajalaiva Cap Arcona täynnä vankeja eri keskitysleireiltä, sairaalalaiva Deutschland ja vankeja täyteen ahdettu rahtilaiva Thielbek.

Kovalan proomu sidottiin kiinni yhteen laivoista, ja SS-vahtimiehistö poistui kiireesti hinaajan kyydissä.

– Joku löysäsi köydet, ja tuuli vei proomun sivuttain hiekkarantaan. Me jotka olimme vielä kunnossa, kahlasimme maihin, mutta sadat ihmiset eivät päässeet proomun pohjalta mihinkään.

Kovala ja hänen suomalaistoverinsa pääsivät piiloon rannan pensaikkoihin. Hitaammille ja liikuntakyvyttömille kävi huonosti. Kaiken muun kärsimyksen lisäksi Kovala joutui todistamaan vielä joukkomurhan.

– Ihmisiä koetti tulla sieltä vielä maihin. Saksalaiset ampuivat 400 vankia siihen rantaan. Me seisoimme kymmenen metrin päässä vesirajasta.

– Ja ne jotka eivät päässeet proomusta ylös, ammuttiin sinne proomun pohjalle.

Loput vangit kerättiin kokoon ja vietiin jalkapatikassa Neustadtiin. Satamassa oli höyrylaiva Athen, johon vartijat ryhtyivät ajamaan eloonjääneitä.

Piiloon hiilikellariin

Hetken päästä kuolema tuli taas lähelle. Kovala oli jo kävelemässä kohti laskusiltaa, kun brittiläiset Typhoon-rynnäkkökoneet hyökkäsivät satamaan ja Neustadtinlahdelle.

– Ne tulivat matalaa syöksyä ja ampuivat siipien alta raketit. Ne näyttivät tulevan suoraan otsaan, niin tarkasti ne tulivat laivaa kohti.

Kovala kertoo lukeneensa myöhemmin, että laiva sai useita osumia.

– Se ei kuitenkaan uponnut heti laituriin vaan vähän kauemmas merelle.

Lahdelle ankkuroitu Cap Arcona sai kymmeniä osumia vajosi pohjaan. Sen mukana hukkui 7 000 vankia, juuri vapauden kynnyksellä. Myös Thielbek ja Deutschland upposivat.


Ilmahyökkäys tyhjensi satamataiturin nopeasti, ja Kovala pääsi pakoon kaaoksessa. Hän piiloutui läheisen rakennuksen hiilikellariin, nukahti, ja näki herättyään panssarivaunun ajavan ohi. Liittoutuneet olivat tulleet.

– Näin vastapäätä sotilaita ja nostin kädet pystyyn. Sotilaat keräsivät vangit urheilukentälle.

Brittijoukot valtasivat Neustadtin ja riisuivat viimeiset saksalaisjoukot aseista. Viikon kuluttua rauha tuli koko Eurooppaan. Kovala ja hänen toverinsa saivat kuulla, että Hitler oli kuollut.

– Parin viikon päästä Sveitsin Punaisen Ristin kuorma-autot tulivat hakemaan meidät pois.

Takaisin Suomeen Kovala pääsi Ruotsin kautta. Ennen matkaa kotiinsa Ouluun hän joutui Valtiollisen poliisin kuulusteltavaksi Hankoon. Valpo etsi suomalaisten joukosta niitä, jotka olivat värväytyneet natsien palvelukseen.

– Se oli kesäkuun 10. päivä, kun minä pääsin lähtemään Hangosta. Sinä päivänä täytin 17 vuotta.


Juhla-ateriana keitetty kanamuna ja leivänpala

Kovalan kohtalotoveri, raumalainen merimies Pentti Roslöf puolestaan täytti 18 vuotta Pölitzin keskitysleirillä 9. huhtikuuta 1945.

Syntymäpäivä jäi Roslöfin mieleen ikuisesti, samoin Adolf Hitlerin 56-vuotispäivä 20. huhtikuuta.

 

Kaikille vierasmaalaisille tarjottiin Hitlerin syntymäpäivälounas: keitetty kananmuna ja yksi leivänpala.

Se oli Führerin viimeinen syntymäpäivä ennen surkeaa loppua. Roslöf sai natsi-Saksan tarjoaman ylimääräisen juhla-aterian, ollessaan pakkotyössä Oderjoen länsirannalla.

– Kaikille vierasmaalaisille tarjottiin Hitlerin syntymäpäivälounas: keitetty kananmuna ja yksi leivänpala. Se oli karu syntymäpäivä, kertoo Roslöf IS:lle kotonaan Raumalla.

Natsihallinnon luhistuminen oli hyvin lähellä. Roslöf ja hänen toverinsa olivat kaivamassa juoksuhautoja ja panssariesteitä Wehrmachtille.

Juhla-ateria maistui, sillä Roslöf painoi silloin vain 40 kiloa.


Roslöfin vankeus alkoi Norjassa syyskuussa 1944.

Hän oli jungmannina suomalaisella kaljaasilla nimeltään Oma. Alus oli vuokrattu Norjan rannikkoliikenteeseen.

– Etelästä pohjoiseen vietiin tavaraa. Pohjoisesta etelään tuotiin sitä, mitä sitä sai. Useamman kerran sitä reissua tehtiin.

Kun Suomesta ja Saksasta tuli vihollisia, sotilaat pysäyttivät ja takavarikoivat kaljaasin Kristiansandissa. Muille Norjan satamissa olleille suomalaislaivoille kävi samoin.

Marraskuussa suomalaiset vietiin ensin Tanskaan ja sitten Saksaan, jossa heidät lastattiin tavarajunan härkävaunuihin.

– Tultiin Stettiniin. Se oli ihan ehjä, ei sitä ollut paljon pommitettu.

– Siellä oli jonkinlainen siirtoleiri, jossa saimme olla ihan vapaana. Pääsimme jopa käymään elokuvissa. Olimme siellä pari viikkoa. Meille tarjottiin mahdollisuutta siirtyä vapaille työmarkkinoille.

Käytännössä se tarkoitti sitä, merimiehet olisivat voineet mennä töihin saksalaisille laivoille tai värväytyä Saksan asevoimiin. Suomalaislaivojen päällystö päätti toisin.

– Mielestäni päällystö teki tyhmän ratkaisun ja ilmoitti saksalaisille, että me vaadimme internoimisoikeutta. Saksalaiset sanoivat, että juu, kyllä te sen saatte.

– Parin päivän päästä tuli kuusi-seitsemän poliisia viemään meidät juna-asemalle ja siitä Pölitzin kaupunkiin.

Kaupungin laidalla oli keskitysleiri, jonka ympärillä oli kolminkertainen piikkilanka-aita. Aitojen välissä juoksivat saksanpaimenkoirat, ja kulmissa olivat vartiotornit.

Portissa luki iskulause, josta on tullut holokaustin kauhujen symboli: Arbeit macht frei – työ vapauttaa.

– Kun päästiin portista sisään, komennettiin: ’Lakki päästä, nyt ollaan pyhällä alueella!’

Vankinumero 3809

Merenkävijät marssitettiin leirin keskusaukiolle ja sieltä parakkiin, jossa kaikkien housuihin ommeltiin leirivangin merkki: keltainen nauha.

Kaikille annettiin vankinumero, joka piti muistaa ulkoa saksaksi. Roslöfin numero oli 3809: Dreitausend achthundert neun.

SS-vartijoiden lisäksi leirillä pitivät komentoa myös luottovangit – saksalaisten kätyrit, joita Roslöf kutsuu pampuiksi.

– Siellä oli kaksi pamppua, yksi puolalainen ja yksi venäläinen sotilas. Ne olivat julmureita. Saksalaiset vain katselivat päältä.

Pamput hakkasivat myös suomalaisia, kunnes leirikomendantti kielsi sen.

Pölitz oli suuren Stutthofin keskitysleirin alaleiri, johon koottiin orjatyövoimaa läheiseen synteettisen bensiinin tehtaaseen.

–Purimme hiililasteja elevaattorille, joka kuljetti hiilen tehtaaseen.


Liekit nousivat taivaaseen asti

Tehdas joutui 8. helmikuuta 1945 liittoutuneiden raskaan ilmapommituksen kohteeksi. Osumia tuli myös läheiseen leiriin.

Pommikoneet tulivat yöllä suurina aaltoina. Roslöf muistaa hyvin, kuinka kirkkaat valopommit valaisivat maalialueen.

– Siellä oli niitä isoja polttoainevarastoja. Lähellä leiriä ollut säiliö sai osuman, ja liekit nousivat taivaaseen asti. Leirikin meni ihan tuusan nuuskaksi.

Pommituksessa kuoli ainakin kymmenen suomalaista.

– Minun ikäisiä poikia kuoli kolme. Se oli niin kova pommitus. Rynkytimme lukitun parakin oven auki ja pääsimme ulos, mutta siellä oli kauhea tungos.

Pommisuoja oli aivan täynnä eikä Roslöf mahtunut sinne enää. Hän haki suojaa käymälän kusirännistä, syvästä ja leveästä ojasta.

– Sielläkin oli jo kaksi miestä maate, joten pois vaan ja maihin maastoon. Yhden Ahvenanmaan pojan kanssa maattiin siinä lintassa. Taivas oli ihan valoisa, kuin päivällä.

– Ei auttanut muu kuin lähteä juoksemaan kohti porttia.

Lähelle tullut osuma heitti ilmaan valtavan hiekkapatsaan. Tuli yhtäkkiä pimeä.

– Rupesin kattomaan, että nyt osui. Sitten tuli santaa päälle, ja kattosin että kyl mää vielä ehjä taidan olla. Mutta Ahvenanmaan poika ei noussut enää, hän sai osuman. En tiedä mistä, kivenpalasta tai sirpaleesta.


Jalkapatikassa länteen päin

Kun pommitus loppui, parakit olivat tulessa. Leiri oli rikki ja kaaoksessa.

Miehet viettivät pari päivää nuotiolla, kunnes heidät vietiin viikoksi toiseen leiriin. Sen jälkeen suomalaiset majoitettiin vanhaan elokuvateatteriin, jonka penkit oli otettu pois. Pakkotyöt alkoivat uudelleen, mutta keskitysleiriin suomalaiset eivät enää joutuneet.

Huhtikuussa, juoksuhautojen kaivuussa tuli käsky, että piti lähteä länteen pakoon venäläisten tieltä ja ottaa lapiot mukaan. Oli kiire.

– Lapiot lensivät heti ensimmäisinä hukkaan.

Suomalaiset saapuivat Demminin kaupunkiin.

– Oltiin jo aika väsyneitä. Meillä oli vähän jauhoja ja rasvaa. Yhdellä pojalla oli pannu. Paistettiin vähän lettuja ja ruvettiin nukkumaan. Kun aamulla joskus kahdeksan, yhdeksän aikaan herättiin, Demminiä pommitettiin.

Puna-armeija lähestyi nopeasti.

– Me lähdettiin äkkiä kilometrin päähän erääseen kartanoon. Siellä isäntä pyysi meitä apuun, puhdistamaan navettaa.

– Vapunpäivän aamuna ensimmäinen venäläinen tuli sinne, moottoripyörän päällä. Tiedustelija. Sitten tuli polkupyörämiehiä, jeeppejä ja taisi tulla joku panssarivaunukin.

– Jatkettiin matkaa jalkapatikassa länteen päin.


Roslöf joutui tovereineen keskelle saksalaisten siviilien exodusta länteen. Tiet olivat täynnä ihmisiä, kärryineen, hevosineen ja pakaaseineen.

– Siellä meni nuoria tyttöjäkin. Ajattelin että menkää nyt pois, teidän käy huonosti kun joudutte venäläisten kynsiin. Kyllä minäkin raiskaamisia näin, mutta en ole niistä paljon puhunut.

Suomalaisia ei otettu vangiksi, mutta venäläiset käyttivät heitä kaikenlaiseen työhön.

– Tulimme jossain vaiheessa takaisin Demminiin. Siellä oli saksalaisia upseereita aidan takana, ja kentällä oli satakunta saksalaista sotilasta. Heidät pantiin riisuutumaan aivan ilkialastomiksi tarkastusta varten.

– Siinä oli pari aika kaunistakin naissotilasta, jotka tekivät tarkastuksen. Se oli aika nöyryyttävää. Tämä osoitti meille, että Saksa oli antautunut.

Vähitellen puna-armeija alkoi kotiuttaa entisiä vankeja. Heidät vietiin Berliinin laitamille, sieltä Frankfurt an der Oderiin ja kohti itää.

Paluumatka vei Roslöfin Berliiniin, Frankfurt an der Oderin, Varsovan, Minskin ja Leningradin kautta menetettyyn Viipuriin. Sieltä hän pääsi lokakuun lopussa rajan yli Suomeen – Hangon kuulusteluleirille.

Marraskuussa 1945 koitti vihdoin vapaus. Roslöf pääsi junalla kotiin Raumalle.

– Isä ja äiti, velipojat ja sisaret olivat vastaan ottamassa.

Artikkeli on julkaistu 23.4.2015 ilmestyneessä Ilta-Sanomien Natsien tuho -erikoislehdessä.

Juttu aloittaa IS Historia -sarjan. Aina sunnuntaisin julkaistavassa sarjassa kerrotaan historian käännekohdista ja niihin liittyvistä koskettavista ihmiskohtaloista.

Tausta: Suomalaiset merimiehet vietiin keskitysleireille

Kun Suomi ja Neuvostoliitto solmivat välirauhansopimuksen syyskuun alussa 1944, tuli Saksasta ja Suomesta vihollisia. Saksa takavarikoi kaikki hallitsemissaan satamissa olleet suomalaiset kauppalaivat ja internoi niiden miehistöt eri keskitysleireille.

Saksan internoimia suomalaisia merenkulkijoita oli kaikkiaan noin 360. Osa heistä jäi täysin tarpeettomasti vangiksi: Suomalaisia kauppalaivoja lähetettiin Saksan satamiin vielä silloin, kun hallitus jo tiesi Suomen irrottamisesta sodasta.

Rauman merimuseon johtaja Hannu Vartiainen pitää käsittämättömänä sitä, että miehistöt päästettiin lähtemään suoraan surman suuhun. Tieto välirauhansopimuksesta haluttiin pitää salassa viimeiseen saakka, eikä sitä kerrottu varustamoille, kapteeneista puhumattakaan.

– Laivat olisi hyvin voitu pysäyttää jollakin syyllä, sanoo Vartiainen IS:lle.

Suomalaisia merenkulkijoita vietiin Stutthofin, Pölitzin, Brauner Bergin ja Wilhelmsburgin leireille. Stutthof oli sekä tuhoamis- että työleiri. Sinne tuotiin sodan kuluessa yli 100 000 ihmistä, joista aikakin 65 000 kuoli. Vangeista noin 90 oli suomalaisten kauppalaivojen henkilökuntaa, joukossa 12 naista.

Pääleirin lisäksi Stutthof hallinnoi 39:ää alaleiriä, joiden vankeja käytettiin orjatyövoimana. Näistä yksi oli Pölitz lähellä Stettiniä. Siellä oli 118 suomalaista, joista yhdeksän oli naisia.

Saksan läntisiin ja hollantilaisiin satamiin pysäytettyjen suomalaislaivojen miehistöt internoitiin Brauner Bergiin lähelle Kieliä. Leirillä oli 114 suomalaista, joista 13 oli naisia. Kaikkiaan 23 suomalaista internoitiin Wilhelmsburgiin lähelle Hampuria.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt