Valtakunnansyyttäjä suomii päättäjiä: Kaljavarkaat vankilaan, talousrikollisia lellitään

Julkaistu:

Suomen oikeuspolitiikka on linjatonta, arvostelee valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen STT:n mukaan.
Nissisen mukaan oikeuspoliittiset päätökset ovat tällä hetkellä pahassa epäsuhdassa.

– Hiljattain on ollut esillä määräaikainen veroarmahduslainsäädäntö, jota nyt hallituksen johdolla valmistellaan. Toisaalta on juuri eduskunnassa päätetty, että juoksukaljanäpistelijät pitää saada hinnalla millä hyvänsä vankilaan. Toisessa päässä linja kovenee ja talousrikollisuuden aika vakavissakin päässä armahdetaan, Nissinen sanoo STT:lle.

Nissisen mukaan myös pitkään jatkunut säästökuuri on aiheuttanut seuraamuksia syyttäjänvirastoissa.

 

Kyllä nyt aletaan saada jo yhdellä säästöeurolla aikaan tuhannen euron vahingot.

– Kyllä nyt aletaan saada jo yhdellä säästöeurolla aikaan tuhannen euron vahingot. Näyttäisi siltä, että tämän vuoden tulos on kouluarvosanalla välttävä, ensi vuoden tulos tulee olemaan heikko ja vuonna 2017 ollaan alle arvostelun.

Tilastojen perusteella syyttäjänvirastot ovat jo ruuhkautuneet. Vireillä olevien juttujen määrät ovat kasvaneet jo merkittävästi alle vuoden mittaisissa jutuissa. Nissisen mukaan myös yli vuoden vireillä olleiden juttujen määrä alkaa pian lisääntyä.

Oikeuslaitoksen tilanne ei ole kestävä, jos syyttäjänvirastot eivät pysty käsittelemään juttuja kohtuullisessa ajassa.

– Jos tilanne jatkuu yhtä heikkona, syyttäjänvirastot joutuvat pian siirtämään joitain tapauksia kokonaan syrjään. Tällöin juttuun tehty esitutkinta valuisi hukkaan, Nissinen sanoo.

Ministeri Lindström: Edellisen hallituksen tekosia

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei niele Nissisen kritiikkiä.

Lindströmin mukaan kaljavarkaiden vankilaan laittaminen on edellisen hallituksen toimia, johon ryhdyttiin pitkälti kaupan toimijoiden vaatimuksista.

Oikeusministeriö on puoltanut ehdotusta vakavien talousrikosten armahtamisen määräaikaisesta laista, mutta korostanut yhdenvertaisuuteen liittyviä näkökantoja sen valmistelussa, Lindström huomauttaa.

– Olen muutoinkin eri mieltä valtakunnansyyttäjän kanssa, kun hän puhuu oikeuspolitiikan linjattomuudesta. Ministeriö on oikeudenhoidon eri sektoreiden kanssa valmistellut jo keväällä 2013 julkaistun Oikeudenhoidon uudistamisohjelman vuosille 2013–2025. Ohjelman peruslähtökohtana on, että oikeudelliseen ongelmaan saadaan ratkaisu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Linja on siis selkeä, mutta isot uudistukset vaativat aikaa.


Ministeri myöntää, että erityisesti vaativien juttujen käsittelyajat ovat venyneet syyttäjien henkilöstömäärän notkahduksen takia.

– Resurssiongelma on kuitenkin jäämässä väliaikaiseksi. Tulevien vuosien määrärahakehysten valossa syyttäjälaitoksen tilanne näyttäytyy varsin vakaana. Seuraavassa kehyspäätöksessä syyttäjille osoitetaan yli miljoonan euron sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon lisämääräraha.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt