Maahanmuuttovirasto paljasti lukuja Ylellä: Näin paljon vastaanottokeskusten turvapaikanhakijat voivat maksaa veronmaksajille

rac

Julkaistu:

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen korostaa, että osa saapujista työllistyy ja heistä tulee myöhemmin nettomaksajia.
Arvio määrästä ja turvapaikanhakijoiden kuluista on muuttunut tämän vuoden aikana. Jos tulijoiden virta jatkuu nykyisellä tahdilla, arvioita on nostettava, sillä Suomeen on saapunut tänä vuonna jo 15 000 turvapaikanhakijaa. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapuu yli 600 hakijaa päivässä.

Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista suurin osa tulee Irakista. Joka toinen Suomeen pyrkijä on irakilainen.

Teoreettinen arvio: 83,30 euroa per veronmaksaja

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Juha Similä esitti tuoreimman arvion perjantaina Ylen A-studiossa. Similän mukaan mukaan nykyisellä tahdilla turvapaikanhakijoita saapuu maahan tänä vuonna yhteensä 30 000–50 000. Similän mukaan tällä hetkellä maahan saapuu yli 600 hakijaa päivässä.

Hänen mukaansa yhdestä vastaanottokeskuksessa asuvasta turvapaikanhakijasta koituu vuodessa noin 15 000 euron kustannukset.

– Siihen lasketaan vastaanottokeskuksen henkilökunnan palkkaus, vastaanottokeskuksen ylläpitokulut ja turvapaikanhakijoille maksettava vastaanottoraha, Similä selitti.

Turvapaikanhakijoiden veronmaksajille aiheutuvista kuluista voi esittää vain teoreettisen arvion, sillä hakemusten käsittelyajat vaihtelevat.

Maahanmuuttoviraston mukaan keskimääräinen tavoiteaika hakemuksen käsittelyyn on kuusi kuukautta.

Jos siis viraston oma arvio saapuvien määrästä toteutuisi eli heitä tulisi tänä vuonna 50 000, olisi laskutoimitus teoriassa seuraavanlainen: jos yhden tulijan kulut olisivat vuodessa 15 000 eroa ja hakemukset käsiteltäisiin puolessa vuodessa eli kuluja syntyisi vain 7 500 euroa, olisi summa 50 000 kertaa 7500 euroa. Tästä tulisi yhteensä 375 miljoonaa euroa.

Veronmaksajien lukumäärä Suomessa on noin 4 500 000. Yhtä veronmaksajaa kohden kulut olisivat siis laskennallisesti 375 000 000 jaettuna 4 500 000:lla eli 83,30 euroa vuodessa.

Teoreettinen arvio, paljonko kulut ovat yhtä asukasta kohden vuodessa on 375 000 000 jaettuna 5 439 000:lla eli 68,90 euroa.

”Suomi on monilla aloilla työperäisen maahanmuuton varassa”

Verotuksen asiantuntija, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi muuttunutta tilannetta kasvavien kulujen ja toisaalta Suomen muuttuneen väestörakenteen näkökulmasta.

– Alkuvaiheessa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista aiheutuu tietysti kuluja ja maahanmuuttoon budjetoituja varoja täytynee lisätä, Lehtinen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Suomeen saapuu ihmisiä erilaisilla statuksilla.

– Osa saapujista työllistyy ja heistä tulee myöhemmin nettomaksajia. Ensivaiheessa kulut korostuvat, mutta jo nyt Suomi on monilla aloilla, varsinkin pääkaupunkiseudulla, työperäisen maahanmuuton varassa. Suomen väestö ikääntyy ja tarvitsemme esimerkiksi hoiva-aloille uusia työntekijöitä. Siksi ei olekaan mielekästä laskea tulijoita vain kuluina per veronmaksaja, hän korostaa.

Artikkelin video on kuvattu Torniossa torstaina. Varusmiehet avustavat viranomaisia Tornion järjestelykeskuksessa.