Kansainvälinen matkatoimisto varoittaa matkailijoita Suomesta – syynä Lahden ja Kouvolan iskut

Julkaistu:

Kansainvälinen liikematkatoimisto Carlson Wagonlit Travel (CWT) lähetti asiakkailleen riskitiedotteen Lahden ja Kouvolan torstaisten mielenilmausten vuoksi.
Matkatoimiston Suomeen matkaaville ja Suomessa oleskeleville asiakkaille lähettämässä riskitiedotteessa Suomen riskiluokituksen on arvioitu olevan nyt turvapaikanhakijoiden majoitustiloihin Lahdessa ja Kouvolassa kohdistuneiden mielenilmausten vuoksi asteikolla 1–5 tasolla 2.

– Luokitus 1 voi viitata esimerkiksi lakkokohteeseen, jossa lakkoilu häiritsee kulkuyhteyksiä. Luokka 5 tarkoittaa kuolemanvaaraa, kuten tsunamia tai suurta maanjäristystä. Kovin suuresta vaarasta matkustajan turvallisuutta ajatellen ei siis ole kysymys, selvittää CWT:n Suomen toimitusjohtaja Virpi Paasonen.

Hän kertoo, että tiedotteista vastaa matkatoimiston yhteistyökumppani, ja niitä lähetetään matkustajille ympäri maailmaa noin 20 kappaletta päivittäin.

Suomea koskevassa tiedotteessa matkailijoita ohjeistetaan välttämään mielenilmauksia, mikäli niitä osuu matkan varrelle. Tiedotteessa on myös kuvailtu, miten Lahdessa heiteltiin torstaina kiviä ja ilotulitteita. Myös Kouvolan polttopulloisku on mainittu.

Suomessa matkailevat ovat saaneet vastaavia riskitiedotteita CWT:n yhteistyökumppanilta ennenkin.

– Esimerkiksi viime perjantain mielenilmauksen aikaan riskitaso oli 1, koska mielenilmaus vaikutti liikenteeseen.

Paasonen arvioi, että riskiluokitus on nyt korkeampi kivien, ilotulitteiden ja polttopullojen vuoksi, kun taas perjantaistoppi sujui hyvin rauhallisesti.

Samantasoisesta riskistä kuin nyt CWT varoitti Suomessa viimeksi elokuun alussa, kun uusnatsien muodostaman Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) jäsenet järjestivät mellakan ja pahoinpitelivät kolmea henkilöä Jyväskylän keskustassa.