Entinen ulkoministeri ja suurlähettiläs Keijo Korhonen: ”Martti Ahtisaari ei ansainnut Nobelia”

Julkaistu:

Norjalaisväite
Keijo Korhonen kiistää, että olisi kirjoittanut haukkumiskirjeen Nobel-komitealle Ahtisaaresta.

NOBEL-komitean entinen sihteeri Geir Lundestad käsittelee tuoreessa Fredens Sekretaer -muistelmakirjassaan presidentti Martti Ahtisaaren valintaa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi vuonna 2008.

Muistelmien mukaan entinen ulkoministeri ja suurlähettiläs Keijo Korhonen olisi koettanut torpata Ahtisaaren palkitsemisen lähettämällä kirjeen Nobel-komitealle, Verkkouutiset kertoi.

Lundestadin muistelmissa kerrotaan, että Korhonen olisi varoittanut kirjeessä palkitsemasta Ahtisaarta ja väittänyt tämän saaneen ansaitsematonta kunniaa rauhansovittelijana.

– Kirjeen kirjoittaja väitti myös, että Ahtisaarella oli rikkonainen (bristende) moraali. Hänen sanottiin rikastuttaneen itsensä henkilökohtaisesti useilla tehtävillään, Lundestad kirjoittaa uutuusteoksessaan Verkkouutisten mukaan.


Ilta-Sanomien puhelimella Yhdysvalloista tavoittama Korhonen kiistää kirjoittaneensa koskaan kirjettä Nobel-komitealle. Samoin hän kiistää arvostelleensa Ahtisaaren moraalia tai väittäneensä Ahtisaaren ”rikastuttaneensa itseään”.

Korhonen kuitenkin sanoo mielipiteensä olleen se, ettei palkintoa olisi pitänyt antaa Ahtisaarelle.

– Siitä en ole salannut näkemystäni mihinkään suuntaan. Olen puhunut siitä myös norjalaisten kanssa joskus. Ahtisaari asettui länsiliittoutuneiden asiamieheksi.

– Hän ei ansainnut Nobelia.

Korhonen arvostelee muun muassa Ahtisaaren toimia Kosovon rauhanneuvottelijana.

– Ahtisaari sai vastoin kansainvälistä oikeutta aikaan sen, että YK:n siunaus meni Kosovon erottamiseen Serbiasta.

Korhonen sanoo, ettei hän ole koskaan tavannut Lundestadia, joka väittää hänen kirjoittaneen haukkumiskirjeen.

– Hän on ehkä keskustellut jonkun kanssa, joka on kertonut minun mielipiteeni.

Korhonen kertoo puhuneensa Ahtisaaresta Norjan YK:n lähettilään kanssa.

– Hän kertoi, että YK:ssa ihmetellään Ahtisaarella olevan aina pyrkimys johonkin uuteen ja parempaan tehtävään. Mietimme miehissä, olisiko jokin tehtävä, johon Ahtisaari ei pyrkisi. Keksimme, että ainoa sellainen olisi paavi.